Πρόταση της Παναγιώτας Βράντζα στην πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τα αιολικά πάρκα στην περιοχή των Αγράφων Ευρυτανίας:
Κύρια Πρόεδρε,
Με τις υπουργικές αποφάσεις 173423/10.04.2018 και 173424/10.04.2018 , µε αριθμους. πρωτ. ΑΠΕΕΚ/Φ17.2134/οικ. και ΑΠΕΗΛ/Φ17.1962/οικ. αντίστοιχα, δόθηκε η άδεια για την κατασκευή δυο αιολικών πάρκων στην περιοχή των Αγράφων. Πιο συγκεκριμένα, ένα πάρκο ισχύος 40 MW, στη θέση «Μιχός–Βοϊδολίβαδο-Απέλινα» και ένα δεύτερο, ισχύος 46 MW, στη θέση «Γραµµένη–Τούρλα–Καρνόπι» και τα δύο στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγράφων.
Τα συγκεκριμένα έργα, έχουν πάρει την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγράφων, τα τοπικά συμβούλια των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγράφων και Βραγγιανών αλλα και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων του νομού Ευρυτανίας και του νομού Καρδίτσας, οι οποίοι διαφωνούν με την κατασκευή των πάρκων και έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ. Το μέγεθος των έργων, και οι διαφαινόμενες, σοβαρές συνέπειες στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον των Αγράφων, είναι η κύρια αιτία των αντιδράσεων.
Επειδή το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής αλλά είναι ζήτημα πολιτικής και περιβαλλοντικής προσέγγισης, θεωρώ ότι θα πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής . Θα είναι χρήσιμη μια ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τα οφέλη και τις ζημίες που θα προκύψουν τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τη χώρα από το συγκεκριμένο έργο. Και επίσης εκτιμώ, ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στην Επιτροπή για τον χωροταξικό και ενεργειακό σχεδιασμό, όσον αφορά τις ΑΠΕ και ειδικότερα της αιολικής ενέργειας .
Με εκτίμηση,
Παναγιώτα Βράντζα