Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης τοποθετήθηκε εκτενώς στην Βουλή για τα ζητήματα που αφορούν «την νέα ΚΑΠ μετά το 2020».
Ειδικότερα, στην αρχή της Ομιλίας του ο Βουλευτής σημείωσε ότι:
«Συζητάμε σήμερα για τη νέα ΚΑΠ, την οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να την αποσυνδέσουμε από τα πεπραγμένα αυτής της Κυβέρνησης και από την τρέχουσα, υφιστάμενη κατάσταση του πρωτογενούς τομέα. Είναι δεδομένο και νομίζω συμφωνούμε όλοι, ότι ο πρωτογενής τομέας δεν κρατάει μόνο την κοινωνική συνοχή και συνεισφέρει στην οικονομία της ελληνικής περιφέρειας αλλά συνολικά στην εθνική οικονομία. Ιδιαίτερα σημαντικό, λοιπόν, το ζήτημα που συζητάμε σήμερα. Που βρίσκεται σήμερα ο πρωτογενής τομέας; Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι δημοσιονομικές πολιτικές εις βάρος του πρωτογενή τομέα είναι πρωτοφανείς. Έχουμε έναν πρωτογενή τομέα όπου από την φοροεπιδρομή και την εισφοροεπιδρομή εις βάρος του και με την αποεπένδυση συρρικνώνεται συνεχώς και μάλιστα σε καίριους τομείς όπως είναι η κτηνοτροφία, που σήμερα κινδυνεύει να εξαλειφθεί από τη χώρα. Συνεπώς, είναι άτοπο να συζητάμε για την νέα ΚΑΠ, χωρίς αξιολογούμε τη συνολική, υφιστάμενη κατάσταση του πρωτογενούς τομέα της χώρας».
Στη συνέχεια, ο κ. Τζελέπης τόνισε ότι: «Το πρώτο θέμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ. Γίνεται η διαπραγμάτευση σε μια χρονικά πολύ δύσκολη συγκυρία: Brexit, προσφυγικό, ασφάλεια κτλ. Όταν συζητήθηκε ο προηγούμενος προϋπολογισμός της ΚΑΠ, 2014-2020 και έκλεισε στα 19,6 δις μπήκαν τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλες οχτώ χώρες επιπλέον. Αντιμετωπίζαμε και τότε τις ίδιες δυσκολίες. Και δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά σήμερα, αυτό που ισχυρίζεστε ότι θα έχουμε μια «μικρή» μείωση του 5% ή του 6 % συνολικά στον προϋπολογισμό για τη χώρα μας. Ξέρετε πόσο είναι σε πραγματικούς αριθμούς; 1,3 δις μείον. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό στις σταθερές αξίες; Ουσιαστικά μιλάμε για 15% στον πρώτο πυλώνα και φτάνει στο μείον 20% στο δεύτερο πυλώνα. Κατά μέσο όρο 16-20% μείον σ’ αυτά που παίρνουν σήμερα οι έλληνες αγρότες παραγωγοί. Και μπορούμε εμείς να δεχθούμε αυτήν τη μείωση; Με τίποτα! Όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε με τίποτα και την επανενθικοποίηση της ΚΑΠ! Είναι δική σας ευθύνη, δική σας πολιτική υποχρέωση να φέρετε τα κονδύλια που είχε η χώρα. Ούτε ένα ευρώ λιγότερο. Βρισκόμαστε σε δημοσιονομική κρίση. Οφείλουμε, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε τα κονδύλια αυτά για ένα σημαντικό τομέα της οικονομίας για τη χώρα μας».
Επιπροσθέτως, σε σχέση με το στρατηγικό σχέδιο για την κατανομή των κονδυλίων, ο κ. Τζελέπης έθεσε το εξής ερώτημα: «Η Κάθε Χώρα πρέπει να έχει ένα στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, όπου σύμφωνα με αυτό θα γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων. Εγώ σας ρωτώ: Είναι δυνατόν σήμερα η διάρθρωση του Υπουργείου και η διαχειριστική αρχή να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ως χώρα; Γιατί τότε εκτός από τις μειώσεις που θα είναι αριθμητικές, λόγω της μείωσης του Προϋπολογισμού, θα έχουμε και άλλες μειώσεις-ποινές αν δεν ανταποκριθούμε στα δεδομένα του στρατηγικού σχεδίου που θα παρουσιάσουμε ως χώρα.».
Ακόμα, ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι: «Θέλω να πιστεύω ότι, πρώτον δεν θα έχουμε επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, δεύτερον δεν θα υπάρξει η παραμικρή μείωση των κονδυλίων, ούτε ένα ευρώ σε αυτή την χρονική συγκυρία, τρίτον ποιές θα είναι οι ενέργειές ως προς την διοικητική αναδιάρθρωση που πρέπει να γίνει στο Υπουργείο; Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι χρειάζονται και μια σειρά από άλλες πολιτικές σε σχέση με τη διαχείριση της ΚΑΠ, όπως πολιτική γης, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, και μπορεί τώρα να μην είναι προαπαιτούμενο, θα είναι κατ’ επιλογήν μάλλον, το SAPS, το σύστημα δηλαδή κατανομής των ενισχύσεων σε σχέση με τη γη. Είναι ένα θέμα που και γι’ αυτό πρέπει να το προετοιμαστούμε. Τις αιρεσιμότητες, επίσης, σε σχέση με τη χρήση του νερού και την ένταξη των αρδευτικών δικτύων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα σημαντικό θέμα που με το πακέτο του 2014-2020 θα έπρεπε ήδη να προχωρήσει και να είναι ενταγμένα τα αρδευτικά έργα, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Σ’ αυτά τα τρία χρόνια που έχουμε μέχρι να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ, τι σχεδιάζετε σ’ αυτόν τον τομέα; Όπως και μια σειρά από μέτρα για τους γεωργικούς συμβούλους, τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει από την πλευρά του Υπουργείου.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τζελέπης πρόσθεσε: «Το συμπέρασμα είναι με τις προτάσεις που βλέπουμε εδώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ και κατ’ επέκταση με την μείωση των κονδυλίων για την χώρα μας, αυτό θα είναι άκρως καταστροφικό για τα εισοδήματα των αγροτών. Δυστυχώς σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε έξοδο των αγροτών και εγκατάλειψη της γης. Εκεί που η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η μόνη κοινή και ενιαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση που μέχρι πρότινος στήριζε τον αγρότη για να μπορεί να έχει ένα εισόδημα, να επιβιώσει αλλά και να είναι ανταγωνιστικός, βλέπουμε ότι όλα αυτά σήμερα χάνονται και το ΥΠΑΑΤ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών μέσω των διαπραγματεύσεων για την νέα ΚΑΠ 2020-2027».