Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με τον ορατό κίνδυνο για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς - και όχι μόνο – αν το βακτήριο Xylella fastidiosa «περάσει» από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη στην χώρα μας.
Η λήψη άμεσων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των ελαιοκομικών, αμπελουργικών, ανθοκομικών κλπ. δενδροκομικών καλλιεργειών, που προσβάλλονται από το εν λόγω βακτήριο, καθίσταται άμεση ανάγκη, δεδομένου ότι η προσφορά τους στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας μας, ανέρχεται συνολικά στα 3 δις Ευρώ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ορατός ο κίνδυνος για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς από το βακτήριο Xylella fastidiosa».
Όπως επισημαίνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (ΕΣΕΕΦΥ), ανυπολόγιστες θα είναι οι καταστροφές που θα υποστούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί – και όχι μόνο - αν το βακτήριο Xylella fastidiosa «περάσει» από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη στην χώρα μας.
Η λήψη άμεσων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία του ελαιοκομικού χάρτη προς αποφυγή αφανισμού των ελαιοκομικών εκτάσεων της χώρας μας, καθιστά επιτακτική ανάγκη την άμεση παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου.
Όπως υποστηρίζει ο ΕΣΕΕΦΥ, η εμφάνιση του βακτηρίου σε ένα σημείο συνεπάγεται την άμεση δέσμευση της παραγωγής σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγελματίες παραγωγοί να κινδυνεύουν να καταστραφούν.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας συμβάλλει στο ΑΕΠ με 2 δις ευρώ ετησίως, ενώ με 1 δις ευρώ η αμπελουργία, η ανθοκομία, καθώς και οι υπόλοιπες δενδροκομικές καλλιέργειες.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγική χώρα, μια δραστηριότητα που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ, συμβάλει στην αγροτική απασχόληση, καινοτομεί και αναδεικνύει την χώρα μας στο εξωτερικό.
Δεδομένου ότι τόσο οι ελαιοκομικές, όσο και οι αμπελουργικές, ανθοκομικές και λοιπές δενδροκομικές καλλιέργειες κινδυνεύουν από το βακτήριο Xylella fastidiosa και επομένως ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος κατά την εισαγωγή των φυτικών υλικών πρέπει να είναι ενδελεχής και άμεσος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Τι άμεσα μέτρα προτίθεστε να λάβετε προς αποφυγή μόλυνσης των ελαιουργικών, αμπελουργικών, ανθοκομικών κ.α. δενδροκομικών καλλιεργειών από το βακτήριο Xylella fastidiosa;
2) Στην περίπτωση που το εν λόγω βακτήριο εμφανιστεί στην χώρα μας, υπάρχει ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση του, και την πρόληψη - προστασία μη μετάδοσής του στις λοιπές καλλιέργειες;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις