Μεγάλες καταστροφές στο επιτραπέζιο σταφύλι Crimson στα Γιαννιτσά

Τι μέλλει γενέσθαι με την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ;

Το σοβαρό θέμα της μη αποζημίωσης των επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson στα Γιαννιτσά, από τον ΕΛΓΑ, φέρνει με Ερώτησή της στη Βουλή η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Όπως αναφέρει προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς οι παραγωγοί επιτραπέζιου άσπερμου σταφυλιού της ποικιλίας Crimson, του νέου Συνεταιρισμού – Οργάνωσης Παραγωγών Σταφυλοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «ΑΙΓΕΣ», στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο λόγος, όπως εξηγεί η κ. Αραμπατζή, είναι ότι τα αμπέλια τους παρουσιάζουν ήδη έντονα συμπτώματα ακαρπίας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν θα συγκομιστεί παραγωγή φέτος. Η δε άρνηση του ΕΛΓΑ να αντισταθμίσει το εισόδημά τους, αναδεικνύει για μία ακόμα φορά, αφενός το σοβαρό πρόβλημα της μη συμπερίληψης της ακαρπίας ως ζημιογόνο αίτιο αφετέρου την ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, συμπληρώνει η Σερραία βουλευτής.

Η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι η εν λόγω Οργάνωση Παραγωγών αποτελεί πρότυπο Οργάνωσης Παραγωγών, η οποίαέχει επενδύσει στην εμπορικά επιτυχημένη ποικιλία Crimson, μια ποικιλία που μπορεί να προσθέσει εισόδημα στον παραγωγό άνω των 500 ευρώ/στρ. και που παρουσιάζει έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, με το 80% των εξαγωγών να κατευθύνεται προς Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία.

Μάλιστα όπως υπογραμμίζει, ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ιταλία, επενδύουν τεράστια κεφάλαια στο άσπερμο σταφύλι.

Η βουλευτής τονίζει και επαναλαμβάνει για μία ακόμα φορά προς τον Υπουργό κ. Αραχωβίτη, τη μεγάλη ανάγκη επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, τον επαναπροσδιορισμό των ασφαλίσιμων κινδύνων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών (πχ. για καρπόπτωση, ανθόροια, ακαρπία).

Ζητά, λοιπόν, απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το αν και πότε σκοπεύει να αποζημιώσει τους αμπελοκαλλιεργητές της ποικιλίας Crimpson, που βρίσκονται σε απόγνωση και οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους, θα απωλέσουν το εισόδημά τους καθώς και για το αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση με τους αγρότες, ώστε να εντάξει νέους κινδύνους στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α., υλοποιώντας έτσι ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

 

Θέμα: «Μεγάλες καταστροφές στο επιτραπέζιο σταφύλι Crimson στα Γιαννιτσά. Τι μέλλει γενέσθαι με την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ;»

 

Κύριε Υπουργέ,

Οι παραγωγοί επιτραπέζιου άσπερμου σταφυλιού της ποικιλίας Crimson, του νέου Συνεταιρισμού – Οργάνωσης Παραγωγών Σταφυλοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «ΑΙΓΕΣ», στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, βρίσκονται σε απόγνωση.

Οι ζημιές στα πρέμνα τους είναι τόσο μεγάλες που είναι αμφίβολο αν θα συγκομιστεί παραγωγή και αυτό χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ο λόγος είναι ότι, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών, που επικράτησαν τον χειμώνα αγγίζοντας τους -17,1 βαθμούς Κελσίου, παρουσιάζουν ήδη έντονα συμπτώματα ακαρπίας, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 80%.

Την ίδια ώρα, μετά και τις επισκέψεις των αρμοδίων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές, αναδεικνύεται για μία ακόμα φορά, αφενός το σοβαρό πρόβλημα της μη συμπερίληψης της ακαρπίας ως ζημιογόνου αιτίου αφετέρου η ανάγκη εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Δεδομένου ότι:

- Ο Συνεταιρισμός – Οργάνωσης Παραγωγών Σταφυλοπαραγωγών Κρύας Βρύσης «ΑΙΓΕΣ» αποτελεί πρότυπο Οργάνωσης Παραγωγών, ο οποίος ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, που επικρατούν στις καταναλωτικές αγορές για τα κόκκινα επιτραπέζια σταφύλια, έχουν επενδύσει στην εμπορικά επιτυχημένη ποικιλία Crimson,

- Η ποικιλία Crimson μπορεί να προσθέσει εισόδημα στον παραγωγό άνω των 500 ευρώ/στρ. και παρουσιάζει έντονο εξαγωγικό ενδιαφέρον, με το 80% των εξαγωγών να κατευθύνεται προς Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία.

- Το σταφύλι είναι ένας κλάδος ιδιαίτερα ανερχόμενος στη χώρα μας, όμως υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα, που πρέπει να γίνουν, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να μπορούν να παραδίδουν στις αγορές ποσότητα αλλά και ποιότητα

-Την ίδια στιγμή ανταγωνίστριες χώρες, όπως για παράδειγμαη Ιταλία, επενδύουν τεράστια κεφάλαια στο άσπερμο σταφύλι

-Υπάρχει μεγάλη ανάγκη επικαιροποίησης του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, με τον επαναπροσδιορισμό των ασφαλίσιμων κινδύνων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών (πχ καρπόπτωση, ανθόροια, ακαρπία)

 

Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ:

1. Ποιες οι ενέργειές σας για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της ποικιλίας Crimpson, που βρίσκονται σε απόγνωση και οι οποίοι χωρίς υπαιτιότητά τους, θα απωλέσουν το εισόδημά τους;

2. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από διαβούλευση με τους αγρότες, ώστε να εντάξετε νέους κινδύνους στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α., υλοποιώντας έτσι ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου;

Η ερωτώσα βουλευτής

 

 

 

Φωτεινή Αραμπατζή

Βουλευτής Σερρών ΝΔ

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις