Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
“ Αναλάβαμε το Γενάρη του 2015 το βαρύ φορτίο της εξόδου της χώρας από τη κρίση, που την οδηγήσατε εσείς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με τις πολιτικές σας. Αναγκαστήκαμε να δεσμευτούμε με ένα μνημόνιο που σκληρά διαπραγματευθήκαμε. Μας εμπιστεύθηκε και το Σεπτέμβρη του 15 ο ελληνικός λαός να είμαστε εμείς που θα βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση και τα καταφέραμε, ενώ παράλληλα ξεδιπλώσαμε δύο σημαντικές πτυχές της πολιτικής μας.
Η πρώτη ήταν η προστασία και επιβίωση των οικονομικά ασθενέστερων και η δεύτερη η διεθνής αναγνώριση της χώρας μας, ως βασικού παράγοντα ειρήνης στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, χάρις στις μάχες που έδινε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε κανονικότητα και μπορεί να αποφασίζει από μόνη της για το μέλλον της.
Άκουσα την ολιγόλεπτη αναφορά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στον αγροτικό χώρο και έχοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα την αντίστοιχη κυβερνητική ευθύνη, οφείλω να του πω ότι συνελήφθη αδιάβαστος .
Ανέφερε ότι εμείς δεν είχαμε βάλει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου. Ασφαλώς και δεν γνώριζε ότι είχαμε καταθέσει στους θεσμούς συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, που είχε χωρίς τροποποιήσεις εγριθεί, με βασικά εργαλεία το ΠΑΑ και το ΕΠΑΛ θ 2014-20, που θα κινητοποιήσουν συνολικούς πόρους 6,5 δις € και υλοποιούνται σήμερα με θεαματικούς ρυθμούς.
Θέλω ταυτόχρονα να θυμίσω στο κ. Υπουργό και κάποιες από τις κομβικές παρεμβάσεις που κάναμε με στόχο να φέρουμε τον αγροτικό χώρο στο προσκήνιο, που βέβαια εσκεμμένα ο ίδιος αγνόησε και είναι
Το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ για τη μέση αγροτική οικογένεια, που σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ότι το 95% των αγροτών δεν πληρώνει κανένα φόρο με βάση το αγροτικό εισόδημα που δηλώνει. Εσείς μέχρι σήμερα δεν έχετε πει κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν οι δανειστές.
Την ελάχιστη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, το δε ασφάλιστρο που καταβάλλει ο αγρότης σήμερα θα λειτουργεί ανταποδοτικά για την επιπλέον σύνταξη.
Τάξη και αμεσότητα στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων. Παραλάβαμε 1,3 δις πρόστιμα κι άλλο 1,3 δις καταλογισμούς. Τα μειώσαμε σχεδόν στο μισό, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ.ο αγρότης, όπως είχα και στη Βουλή δεσμευτεί.
Την Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα να αντλούνται σε πρώτη φάση περί το 1 δις ευρώ.
Θεσπίσαμε το εργόσημο ως βασικό εργαλείο πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
Περιορίσαμε την ασυδοσία των μεσαζόντων με την υποχρεωτική πληρωμή των 60 ημερώνγια τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.
Κατοχυρώσαμε με νόμο, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της Ε.Επιτροπής την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωϊκά προϊόντα, με σκοπό της διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.
Εξασφαλίσαμε μετά από πολλές μάχες στην Ε. Επιτροπή τη προστασία των ποιοτικών μας προϊόντων και ταυτόχρονα σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τη προώθησή τους στη παγκόσμια αγορά. Είναι τα στοιχεία που συνέβαλαν στη μείωση μέχρισ μηδενισμού του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων
Φέραμε νέο πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού με τις διεπαγγελματικές, τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών. Για την ενίσχυσή τους καθιερώσαμε και επί πλέον κίνητρα , όπως τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων
Νομοθετήσαμε το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων κι όταν ξεπεράσαμε τη συμπληγάδα των μνημονίων. χορηγήσαμε και έκτακτη βοήθεια σε αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν να μειώνεται το εισόδημά τους.
Αναβαθμίσαμε τις δομές του Υπουργείου, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως για παράδειγμα στο τομέα των Τροφίμων , ιδρύοντας σχετική Γενική Δ/νση, αλλά και εισαγάγαμε νέα εργαλεία στήριξης του έλληνα αγρότη.
Ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας.,που βρίσκεται σήμερα μπροστά σε δύο μεγάλες προκλήσεις.
Η πρώτη συνδέεται με τις πιέσεις που ασκούνται στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ μετά το 2020. Επιμέναμε και πετύχαμε σημαντικές συμμαχίες που πρέπει να τις αξιοποιήσετε, ώστε να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός και να μην υπάρξει άμεση και πλήρης εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών- μελών. Συμμετείχαμε σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν τόσο στα Συμβούλια Υπουργών όσο και σε άλλα Ευρωπαϊκά Φόρα κι έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας.
Και η δεύτερη με τη προώθηση της γεωργίας της γνώσης ,της καινοτομίαςκαι της εκπαίδευσης, όπου βρίσκεται ήδη έτοιμο το σχετικό υπόβαθρο
κ.κ.συνάδελφοι
αποτελεί κοινή συνείδηση ότι ο αγροτικός χώρος μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη κοινωνική συνοχή της υπαίθρου. Ο κ. Υπουργός ξέχασε να συνδέσει αυτές τις δύο αναφορές που αποτελούν και το κλειδί για τη διαβίωση στην επαρχία .
Εμείς θα είμαστε εδώ, να στηρίζουμε κάθε θετική προσπάθεια, αλλά και να υπερασπιστούμε το χώρο, να παρακολουθούμε βήμα-βήμα, μην τον ξαναρίξετε στα βράχια, όπως ρίξατε τη χώρα”.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις