Αποζημίωση για το χαμένο μέλι

Την αποζημίωση των μελισσοτρόφων για την απώλεια του προϊόντος τους μετά από επίθεση άγριου ζώου ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας  Γιώργος Αμυράς, Ιωαννίνων και Χρήστος Μπουκώρος, Μαγνησίας με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος» αλλά και των μελισσοκόμων της Μαγνησίας, αν μια αρκούδα επιτεθεί και καταστρέψει ένα μελίσσι, η αποζημίωση που εισπράττουν από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) αγγίζει μόλις το 1/5 της συνολικής καταστροφής και χωρίς να αφορά στο μέλι που χάθηκε. Σε μια ζημιά δηλαδή της τάξεως των 150 ευρώ η αποζημίωση του ΕΛΓΑ ανέρχεται μόλις στα 30 ευρώ.

Οι βουλευτές ζητούν από το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον Κανονισμό του και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν ουσιαστικά τους μελισσοτρόφους και για το χαμένο παραγόμενο προϊόν τους. Ζητούν επίσης την αύξηση της προβολής της μελισσοκομίας ώστε να βρίσκεται στον πυρήνα της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και τη χρηματοδότηση του κλάδου πάνω από τα σημερινά επίπεδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 04.09.2019                                      

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση μελισσοκόμων από ΕΛΓΑ

Ο μελισσοκομικός τομέας συνιστά αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής γεωργίας και αποτελεί κύρια ή δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος για πολλούς Έλληνες. Η μελισσοκομία, ως οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, διαδραματίζει καίριο ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Δημιουργεί θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα παρέχει σημαντική υπηρεσία στο οικοσύστημα συμβάλλοντας στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση  της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών.

Η κατάσταση ωστόσο των μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς πολλοί παράγοντες καθιστούν δύσκολη τη ζωή τους. Πέρα από την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών λόγω της αυξανόμενης επέμβασης του ανθρώπου, την εξάπλωση της εντατικής γεωργίας, την αυξανόμενη χρήσης φυτοφαρμάκων και την κλιματική αλλαγή προστίθενται και οι επιθέσεις από άγρια ζώα που συμβάλλουν στις αιτίες υψηλής θνησιμότητας του πληθυσμού των μελισσών, καθώς και της δραστικής μείωσης του αριθμού των αποικιών τους.

Μόνο στην περιοχή της Αμφιθέας Ιωαννίνων σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 15 επιθέσεις αρκούδας σε κυψέλες μελισσών προξενώντας μεγάλες καταστροφές αλλά και απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται, ότι παράλληλα με την καταστροφή των κυψελών δημιουργείται «ανταγωνισμός» μεταξύ των μελισσών, με αποτέλεσμα την αλληλοεξόντωσή τους.

Η προστασία στη χώρα μας, μέσω νομοθεσίας των μελισσοκόμων και των απωλειών που υφίστανται από επιθέσεις άγριων ζώων, ενισχύθηκε με την ανάπτυξη συστημάτων αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Σύμφωνα με στοιχεία όμως του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ιωαννίνων «Αρισταίος» αλλά και των μελισσοκόμων της Μαγνησίας, οι εν λόγω αποζημιώσεις αφορούν στην απώλεια του ζωικού κεφαλαίου και όχι στην απώλεια του παραγόμενου προϊόντος. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι για κάθε μελίσσι που καταστρέφεται η αποζημίωση που εισπράττουν από τον ΕΛΓΑ αγγίζει μόλις το 1/5 της συνολικής καταστροφής χωρίς να αφορά στο μέλι που χάθηκε

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Πώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της προβολής της μελισσοκομίας ώστε να βρίσκεται στον πυρήνα της κοινής γεωργικής πολιτικής, καθώς και τη χρηματοδότησή της πάνω από τα σημερινά επίπεδα;
  2. Προτίθεται το υπουργείο να επανεξετάσει τους όρους ασφάλισης στον Κανονισμό του και να εισαγάγει βελτιωμένες ρυθμίσεις που θα αποζημιώνουν τους μελισσοτρόφους και για την απώλεια του παραγόμενου προϊόντος μετά από επίθεση άγριων ζώων;

                                                                                            Οι ερωτώντες βουλευτές

                                                                                 Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων

                                                                                       

                                                                      Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας