Η ομαλοποίηση των πληρωμών του προγράμματος δάσωσης έχει προφανώς θετικά αποτελέσματα στις τάξεις των δικαιούχων.
«Η ομαλοποίηση των πληρωμών του προγράμματος δάσωσης έχει προφανώς θετικά αποτελέσματα στις τάξεις των δικαιούχων. Υπάρχει ενδιαφέρον για την προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων, όμως, σε κάθε περίπτωση, η κανονικότητα στις πληρωμές πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Αλλιώς, όποιο φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα σχεδιάζεται και προκηρύσσεται, στην πράξη χάνει στην αποδοχή από τον κόσμο και συνεπώς την ουσιαστική του αξία». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε ερώτηση για την ομαλοποίηση των πληρωμών στο υπάρχον πρόγραμμα δάσωσης, καθώς και την προκήρυξη νέων μέτρων στο τρέχον ΠΑΑ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετέφερε την ενόχληση των δικαιούχων του εν λόγω προγράμματος για το γεγονός ότι παρά την ηλεκτρονική διαδικασία και τον μικρότερο όγκο αιτήσεων λόγω λήξης της 20ετίας για αρκετούς, η αναμονή για τις πληρωμές εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Επιπροσθέτως, επεσήμανε τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη νέων ανάλογων μέτρων στο υπάρχον ΠΑΑ και ζητούσε να πληροφορηθεί τις ενέργειες για την ομαλοποίηση των πληρωμών και την προώθηση των νέων μέτρων.
Βορίδης: Εξαρτάται από την ετοιμότητα δασικών υπηρεσιών
«Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον Ιούνιο του 2019 οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες μπορούν να αποστέλλουν παρτίδες πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2018» αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπληρώνει ότι «η έγκαιρη πληρωμή των δικαιούχων, ανά έτος εφαρμογής, συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα κάθε αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών - Δασαρχείου να ανταποκριθεί στις προαναφερθείσες, προαπαιτούμενες διαδικασίες για την αποστολή παρτίδας πληρωμής». Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι «το ΥπΑΑΤ έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των ενισχύσεων, με καθημερινή επαφή με τις εμπλεκόμενες δασικές υπηρεσίες για την επίλυση των θεμάτων που ανακύπτουν».
Σχετικά με τις νέες δράσεις στο ΠΑΑ 2014-2020, αναφέρει ότι «Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις εκχώρησης αρμοδιοτήτων [αριθμ. 1940/29.06.2017 (Β΄ 2380/12.07.2017) και 1921/21.06.2018 (Β΄ 2597/03.07.2018)] το Μέτρο 8 εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Χατζηδάκης: Επεξεργαζόμαστε πρόσκληση, αναμένουμε το πληροφοριακό σύστημα
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τις ανάλογες δράσεις του ΠΑΑ 2014-20 όπως είναι τα υπομέτρα 8.1 και 8.2 με τίτλους: “Στήριξη για δάσωση/δημιουργία δασικών εκτάσεων“ και “Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα” αντίστοιχα, του μέτρου Μ08 ”Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών”, έχουν υποβληθεί τα αριθ. 67903/504/24.07.2019 και 69843/787/31.07.2019 αντίστοιχα έγγραφα προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) του ΠΑΑ, τα σχετικά σχέδια ΚΥΑ και ΥΑ για τα εν λόγω υπομέτρα που δεν έχουν εκδοθεί ακόμα και στην παρούσα φάση επεξεργάζεται τα σχέδια της πρόσκλησης με όλα τα συναφή έντυπα. Παράλληλα, αναμένεται η διαμόρφωση των κατάλληλων πεδίων του αντίστοιχου πληροφοριακού συστήματος από την ΕΥΔ ΠΑΑ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων για οικονομική ενίσχυση στο αμέσως προσεχές μέλλον».