Δηλαδή να μην επαναληφθούν τα ¨μασκαριλίκια¨ του 2017 και του 2018, όταν με την ¨κοπτορραπτική¨ των κομματικών στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Τη δεδομένη βούληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών με εισοδηματική ενίσχυση μέσω de minimis, επισήμανε ο Γιώργος Καρασμάνης μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Τόνισε δε ότι, αν θα είναι, αν θα την πούμε ¨στρεμματική ενίσχυση¨ λόγω εμπάργκο, ή ¨εισοδηματική ενίσχυση¨ λόγω απώλειας εισοδήματος, δεν χρειάζεται να παίξουμε με τις λέξεις, δεδομένου ότι καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή: Στην ουσιαστική στήριξη των καλλιεργητών που τα τελευταία χρόνια είδαν να καταρρέουν οι τιμές σε εξευτελιστικά επίπεδα, λόγω της απώλειας της τεράστιας ρωσικής αλλά και της ουκρανικής αγοράς, που δεν αναπληρώνονται με τίποτα, και με δεδομένο ότι δεν κερδίζονται εύκολα νέες μεγάλες αγορές!
Συνεπώς, είπε, το ουσιαστικό είναι ότι χρειάζεται ακριβοδίκαιη ενίσχυση και στήριξη και στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, χωρίς αποκλεισμούς που να καλύπτουν την πραγματική απώλεια του εισοδήματος. Δηλαδή να μην επαναληφθούν τα ¨μασκαριλίκια¨ του 2017 και του 2018, όταν με την ¨κοπτορραπτική¨ των κομματικών στελεχών της προηγούμενης Κυβέρνησης προστίθονταν και αφαιρούνταν και αποκλείονταν ποικιλίες κατά το δοκούν του καθενός! Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρώην Υπουργός, εκείνες οι ζημιές και του 2017 και 2018 από τις βροχοπτώσεις έπρεπε να έχουν καλυφθεί και αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ και όχι παράτυπα από τα ψίχουλα των de minimis!
Υπογράμμισε δε για ακόμη μια φορά, ότι οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικά αίτια ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καλύπτονται είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ. Εν προκειμένω, οι ζημιές μπορούν να αποζημιωθούν και από τον Νόμο 4235/14 άρθρο 71που καλύπτει ακριβώς ζημιές που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες από κοινού ή μεμονωμένα επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής δενδροκαλλιεργειών, όπως για παράδειγμα ακαρπία, φυτασθένειες κλπ, πρόβλημα που παρατηρείται σε ρόδια, αχλάδια, αμύγδαλα κ.ά. που αν αποζημιωθούν με τις διαδικασίες αυτές τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι πολύ περισσότερα από τα de minimis.Το άρθρο αυτό – που, σημειωτέον, ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής – θα μπορούσε να συνδυαστεί και με το μέτρο Μ17 με τα 200 εκατομμύρια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ, όπως εμείς ως Κυβέρνηση το είχαμε προγραμματίσει. Δυστυχώς, τον Νόμο 4235/14 άρθρο 71που συνοδεύται από την απαιτούμενη αναλογιστική μελέτη, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον άφησε ανενεργό, ενώ κατήργησε και το μέτρο Μ17 των 200 εκατομμυρίων! Εν τούτοις, ο Νόμος 4235 άρθρο 71 του ’14 – που, επαναλαμβάνω, ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής - μπορεί και τώρα να ενεργοποιηθεί.
Συμπερασματικά, όπως τόνισε ο Γιώργος Καρασμάνης, τα de minimis δεν είναι για όλες τις περιπτώσεις. Είναι για ειδικές περιπτώσεις και για απρόβλεπτες καταστάσεις ή εξωγενή αίτια κλπ, όπως είναι η περίπτωση των ροδακίνων και των νεκταρινιών.
Καταλήγοντας ο Γιώργος Καρασμάνης επανέλαβε ότι επιβάλλεται να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες ώστε οι παραγωγοί να πληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, χωρίς – ξανατόνισε – αποκλεισμούς, με ουσιαστική ενίσχυση και στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, μέσα βέβαια στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου της οικονομίας μας