«Μέτρα προστασίας και στήριξης αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων»
«Είναι η ώρα να ληφθούν άμεσα μέτρα, επεσήμανε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως έχουμε ζητήσει με ερώτηση που κατέθεσα σήμερα με άλλους συναδέλφους στη Βουλή, για την προστασία και στήριξη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.
Άμεσα πρέπει να ανακληθεί η αδικαιολόγητη απαγόρευση συμμετοχής στις λαϊκές της Αττικής για τους παραγωγούς της Πελοποννήσου που τους στέρησε μια από τις τελευταίες δυνατότητες άμεσης διάθεση των προϊόντων τους.
Η εξέλιξη της πρωτοφανούς πανδημίας παγκοσμίως αλλά στην χώρα μας και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχουν οδηγήσει στην μείωση των εξαγωγών, τον μηδενισμό της τουριστικής αγοράς και τη δραματική μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.
Το γεγονός αυτό πλήττει άμεσα το εισόδημα των παραγωγών και την παραγωγική τους ικανότητα και και το μέλλον των εκμεταλλεύσεων τους.
Όμως από τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για την στήριξη όσων δραστηριοτήτων πλήττονται από την πανδημία απουσιάζουν οι ΚΑΔ για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.
Η ανησυχία των παραγωγών της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου είναι δικαιολογημένη αφού βλέπουν ότι έχει γίνει επιλεκτική επιλογή και μένουν απροστάτευτοι.
Η αγροτική παραγωγή της Περιφέρειας είναι προσανατολισμένη τις τελευταίες δεκαετίες στις εξαγωγές, την τουριστική αλλά και την εσωτερική αγορά και οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και δραματικές για ορισμένους κλάδους όπως τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο και η βρώσιμη ελιά, το κρασί και η φέτα καθώς και το αιγοπρόβειο κρέας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κτηνοτρόφοι που ζουν το αδιέξοδο της διάθεσης της παραγωγής που ανέμεναν για το Πάσχα και τώρα χάνεται, ενώ αντίστοιχα φθαρτά οπωρολαχανικά που δεν διατίθενται οδηγούνται σε συγκυριακές χωματερές. Οι μελισσοκόμοι χάνουν ανθοφορίες αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Η ανασφάλεια των παραγωγών μεγάλωσε αφού την τελευταία εβδομάδα μια από τις τελευταίες διεξόδους διάθεσης της παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές περιορίστηκε δραστικά κατά 50% .
Απαγορεύτηκε αδικαιολόγητα παραγωγοί από άλλες Περιφέρειες όπως της Πελοποννήσου να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές της Αττικής, το μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας που είναι και πιο κοντά μάλιστα, ενώ αυτό γίνεται μέσω εμπόρων, οι οποίοι μάλιστα είναι στα μέτρα στήριξης!
Αυτό πλήττει και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές αφού μεγαλώνει την ψαλίδα των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την λήψη μέτρων αφού για να επιβιώσουν οι παραγωγοί της πρέπει:
1) Να καταβληθούν άμεσα όλες οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις που προβλέπονται από το κράτος
2) Να περιληφθούν οι ΚΑΔ στήριξης που δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στα μέτρα στήριξης σύμφωνα με τις προτάσεις τους ίδιων και των οργανώσεων τους
3) Να ανακληθεί η απαγόρευση συμμετοχής τους σε λαϊκές άλλων περιφερειών και ειδικότερα της Αθήνας για διευκόλυνση της διάθεσης των προϊόντων τους.
4) Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε η παραγωγή που δεν μπορεί να διατεθεί να αποθηκευθεί ώστε να μην χαθεί να εξασφαλισθεί επάρκεια τροφίμων για την χώρα. Προέχει αυτή την στιγμή το θέμα των οπωροκηπευτικών και των κτηνοτρόφων λόγω της μη διάθεσης το Πάσχα.
4) Να υπάρξει ενεργοποίηση κάθε μέτρου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως έκτακτη χρηματοδότηση μέσω de minimis, για την επίλυση των προβλημάτων της διάθεσης της παραγωγής λόγω της παγκόσμιας κρίσης, καθώς και εφαρμογή μέτρων δωρεάν διανομής προϊόντων και τροφίμων από τις ομάδες παραγωγών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με κοινοτική χρηματοδότηση.
Είμαι πάντα κοντά στους αγρότες,κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους καθώς και των φορέων τους, στην Αρκαδία και την Πελοπόννησο για κάθε βοήθεια στην προώθηση των αιτημάτων τους αυτή την κρίσιμη περίοδο».