Ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής διέρχεται μια σοβαρότατη κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της.
«Ο κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής διέρχεται μια σοβαρότατη κρίση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπειών της. Τώρα είναι η ώρα να ληφθούν στοχευμένα μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους παραγωγούς αλλά και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ελπιδοφόρα επανεκκίνηση του αγροτικού τομέα. Οι έκτακτες συνθήκες που βιώνουμε συνιστούν ένα χρήσιμο μάθημα για την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού του παραγωγικού μας μοντέλου και μια ευκαιρία ριζικών μεταρρυθμίσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι προτάσεις των παραγωγών της Αγιάς, μιας κατ’ εξοχήν αγροτικής περιοχής μπορούν να συμβάλουν δημιουργικά». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την Αναφορά που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη και Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός συνηγορεί με την Αναφορά του στο υπόμνημα της Επιτροπής του Δήμου Αγιάς με θέμα «Πρόταση μέτρων στήριξης του γεωργικού-κτηνοτροφικού-αλιευτικού τομέα, οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού COVID 19», με το οποίο προτείνεται δέσμη μέτρων με σκοπό την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στο σύνολό του, λόγω της κρίσης της πανδημίας, αλλά και για μια σύγχρονη εξωστρεφή αγροτική παραγωγή, συνδεδεμένη και με τον τουριστικό τομέα.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων συμπεριλαμβάνονται αυτές για την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροκτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα με διαφόρους τρόπους, όπως: κρατικές εγγυήσεις για δάνεια, ενεργοποίηση διαδικασίας de-minimis για τις αποζημιώσεις, ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών παραγωγών λαϊκών αγορών, προκαταβολή στους παραγωγούς τον Μάιο του 50% της επιδότησης, άμεση καταβολή του 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ των ζημιών έτους 2019.
Προτείνονται, ακόμη, μέτρα για την άμεση εξασφάλιση εργατών γης, για τη διοχέτευση των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου γάλακτος, αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και παρεμβάσεις για το κόστος παραγωγής.