Το Μέτρο της αποζημίωσης των αλιέων από ζημιές που υφίσταται το αλίευμα από τα θαλάσσια θηλαστικά.
Αν και έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες από την υποβολή της ερώτησης 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Η απορρόφηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014_202” (1821/ 8.11.2019) προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η απάντηση του Υπουργού δείχνει ότι κατάσταση παραμένει στάσιμη, δηλαδή δεν υπήρξε καμία πρόοδος.
Ειδικότερα όσον αφορά στα επί μέρους μέτρα που επικεντρώθηκε η ερώτησή μας, η κατάσταση έχει ως εξής:
-Το Μέτρο της αποζημίωσης των αλιέων από ζημιές που υφίσταται το αλίευμα από τα θαλάσσια θηλαστικά.
Η σχετική εντολή είχε δοθεί από το 2018.Υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Μέτρου, καθώς ακόμα δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά στο εισόδημα των πληγέντων αλιέων και βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου.
-Το Μέτρο για τα VMS. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, η υλοποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. αν και έχει υπογραφεί από την δική μας Κυβέρνηση και παρά το γεγονός ότι οι δράσεις αυτές αφορούν σε μεγάλο κομμάτι την κάλυψη των υποχρεώσεων τις χώρας μας έναντι της Ε.Ε.
-Το μέτρο για τα αλιευτικά δεδομένα. Για την αλλαγή που ζητείται η εντολή είχε δοθεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 με 4 μήνες καθυστέρηση.
Το πιο περίεργο στην απάντηση όμως είναι η αναφορά στις αιρεσιμότητες που εκπληρώθηκαν για το 2017. Τώρα τι γίνεται με τις αιρεσιμότητες;
Τι γίνεται με τα αλιευτικά δεδομένα όσο και με την εφαρμογή του Κανονισμού ελέγχου, όπου και στα 2, ως χώρα, δεν έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας. Ειδικά για τον Κανονισμό ελέγχου υπάρχει το action plan που με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε ώστε να μην παραπεμφθεί η χώρα μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Όμως σήμερα δεν είμαστε ως χώρα συνεπείς με τις ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις που έχουμε δεσμευτεί.
- Όσον αφορά στα υπόλοιπα μέτρα και ιδιαίτερα αυτό της καινοτομίας είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί, όπως είναι αμφίβολο αν θα απορροφηθεί το ποσό του κάθε μέτρου και στον προβλεπόμενο χρόνο υλοποίησής του.
Στην απάντησή του βέβαια ο Υπουργός δεν κάνει καμία αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στο κλάδο, μένοντας ακόμη στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης.
Αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα δώσει την πρέπουσα προσοχή και σημασία στον πρωτογενή τομέα, που κατά κοινή παραδοχή μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.