Αναγκαία η ρευστότητα μικρών οινοποιών και αμπελουργών

Τα μικρά οινοποιεία στην επαρχία αποτελούν παράδειγμα καθετοποιημένης παραγωγής .

 «Τα μικρά οινοποιεία στην επαρχία αποτελούν παράδειγμα καθετοποιημένης παραγωγής και δυναμικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας. Η στήριξή τους με συνδυασμό μέτρων που ενισχύουν τη ρευστότητά τους είναι προϋπόθεση για την επιβίωση οινοποιών αλλά και αμπελουργών. Γι’ αυτό και η πολιτεία θα πρέπει, πέραν των πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, να διερευνήσει τη δυνατότητα για επιπλέον δράσεις στήριξης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες ανήκουν τα μικρά οινοποιεία».  

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη, σε ερώτησή του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές οινοποιητικές επιχειρήσεις λόγω των συνεπειών της πανδημίας στην αγορά οίνου και τα μέτρα που ζητούν για την ενίσχυση του κλάδου τους. 

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «κινητοποιήσαμε άμεσα όλους τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (κλειστή στην παρούσα φάση – θα ακολουθήσει νέος κύκλος εντός Σεπτεμβρίου), σάς γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο καθεστώς SA56815 (2020/N) Greece “Greek COVID-19 measure–Repayable Advance Scheme (RAS) for enterprises affected by the COVID-19 outbreak”, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 1.000.000.000 ευρώ, σκοπός είναι η παροχή ρευστότητας με τη μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων, με 1-500 εργαζόμενους (δηλ ΜμΕ και μεγάλες), που έχουν υποστεί μείωση τουλάχιστον 30% της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε σχέση με αντίστοιχη περίοδο προηγούμενων ετών. Οι ενισχύσεις που κατευθύνονται σε ΜμΕ καλύπτονται από πόρους του ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ). Ωφελούμενοι είναι Ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως (με εξαιρέσεις) και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Η δράση υλοποιείται μέσω ΑΑΔΕTAXISnet.

Πέραν των παραπάνω, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε. (ΕΑΤΕ), ανήγγειλε στις 4 Αυγούστου την άμεση δημιουργία δύο νέων επενδυτικών-χρηματοδοτικών προϊόντων κεφαλαίου επιχειρηματικού ρίσκου (venture capital–private equity) συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν, με σημαντική μόχλευση, στην αγορά:

α) “GREEK GREEN FUNDS”, ύψους εθνικής συμμετοχής 400 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για τη σύσταση και διαχείριση επενδυτικών σχημάτων (ταμείων venture capital-private equity) επιχειρηματικών συμμετοχών.

β) “Συνεπένδυσης – COINVESTMENT FUND”, ύψους εθνικής συμμετοχής 100 εκατ. ευρώ, με την οποία προσκαλούνται ενδιαφερόμενα ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα (ταμείων venture capital-private equity) της Ελλάδας και του εξωτερικού να υποβάλουν προτάσεις στην ΕΑΤΕ για την υλοποίηση συνεπενδύσεων με τη μορφή ιδίων ή οιονεί ιδίων κεφαλαίων (equity/quasi equity) σε μικρομεσαίες ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια».