Ταγαράς: Στήριξη στους κλάδους που επηρεάζονται από τα μέτρα για τη μείωση των πλαστικών

Στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή της Οδηγίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη χρήση ορισμένων πλαστικών προϊόντων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ενσωματώνει την Οδηγία στο εθνικό δίκαιο έχει τεθεί σε συζήτηση και επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με προγραμματισμό να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα.

Στη ψηφοφορία που έγινε νωρίτερα σήμερα, επί της αρχής, το νομοσχέδιο εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Kαθώς κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το αν και κατά πόσον θα εφαρμοστεί η Οδηγία και οι λοιπές διατάξεις, δεδομένου ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι τεχνικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εκφράζει μια έγκαιρη πολιτική θέση και στέλνει το μήνυμα σε όλους ώστε να έχουν χρόνο προσαρμογής. Μάλιστα ο κ. Ταγαράς επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό δεν εξαντλείται με μια νομοθέτηση αλλά θα υπάρξουν και διορθωτικές κινήσεις στην πορεία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι το νομοσχέδιο αυτό λύνει όλα τα προβλήματα όλων των υλικών που δημιουργούν πρόβλημα στο περιβάλλον, είπε ο υφυπουργός. Τόνισε ωστόσο ότι αποπώνει μια ισχυρή, συμβολική πολιτική βούληση.

Ο Νίκος Ταγαράς είπε ότι θα υπάρξουν προγράμματα που θα στηρίξουν τις παραγωγικές μονάδες που επηρρεάζονται από την μετάβαση και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένονται οι τεχνικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου στις αρχές της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση να ρυθμίσει όλα τα εκκρεμή στοιχεία για την εφαρμογή της Οδηγίας. "Οι αλλαγές είναι σε γνώση όλων. Χρειάζεται προσοχή στην προσαρμογή και στη μετάβαση. Είμαστε εδώ για να διαμορφώσουμε πλαίσιο και χρηματοδοτικά εργαλεία και στην Αυτοδιοίκηση", είπε ο κ. Ταγαράς σημειώνοντας ότι η ΚΕΔΕ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια.

Φορείς

"Υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πλαστικά μιας χρήσης το 2021, παρά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν αντίστοιχα προϊόντα σε προσιτές τιμές για τον τελικό καταναλωτή και με σημαντικά βελτιωμένο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα", είπε, κατά την ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να αναλογιστεί τη συνεισφορά, στην οικονομία και την απασχόληση, του κλάδου της βιομηχανίας πλαστικών.

"Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, θεωρεί ότι τα απορρίμματα είναι η μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, από την πολιτεία και αυτό δεν θα συμβεί με απαγορεύσεις, αλλά με εκπαίδευση του ευρύτερου κοινού", είπε ο Ηλίας Μάμαλης και προειδοποίησε: "Ο στόχος μείωσης της τάξης του 60% αποτελεί πρωτοφανές ποσοστό για όλη την Ευρώπη και θα αποβεί καταστροφικό, τόσο για την βιομηχανία όσο και για τον κλάδο της εστίασης, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή ως προς το συνολικό ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.".

"Η νομοθετική πρωτοβουλία στον παρόντα χρόνο, από τη μία δίνει τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας στις επιχειρήσεις αλλά από την άλλη μεριά, αφήνει αναγκαστικά αρκετά ανοικτά θέματα όσον αφορά την εφαρμογή, άρα και το κόστος, εν αναμονή και των διευκρινιστικών οδηγιών από την Ε.Ε.", είπε εκ μέρους του ΣΕΒ ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ζήτησε να στηριχθεί ο κλάδος πλαστικών για να ανταπεξέλθει στη μετάβαση.

"Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος η αγορά να πλημμυρίσει από άλλες συσκευασίες μιας χρήσης και θα πρέπει η οδηγία, το νομοσχέδιο, να ορίσει με το δυνατόν μεγαλύτερη ευκρίνεια ποιες είναι οι εξαιρέσεις από τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου", είπε ο Αλκιβιάδης Καφετζής εκ μέρους της GREENPEACE και τόνισε: "Η κοινωνία μας ακούει συνέχεια να μιλάμε για απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά αν η αγορά συνεχίζει να πλημμυρίζει από προϊόντα μιας χρήσης, η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται κι αυτό είναι το ζητούμενο, να σταματήσουμε την κατανάλωση. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η επαναχρησιμοποίηση συνεχίζει να πέφτει κατά κύριο λόγο στην πλάτη των καταναλωτών και των πολιτών".

"Η ενσωμάτωση της οδηγίας 2019/904 βρίσκουμε πως κινείται σωστή κατεύθυνση, δηλαδή βρίσκεται μέσα στο γράμμα και στο πνεύμα της οδηγίας", είπε εκ μέρους της WWF ο Αχιλλέας Πληθάρας και επισήμανε: "Η θέσπιση ενός συστήματος εγγυοδοσίας βρίσκεται προς την απόλυτα σωστή κατεύθυνση, διότι είναι ο μοναδικός τρόπος, όπως όπως έχει φανεί από την εμπειρία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για να πιαστούν τα νούμερα, οι στόχοι, που προβλέπονται, δηλαδή 77% το 2025 και 90% το 2029. Όπου έχει εφαρμοστεί έχει πιάσει καλά μεγέθη".

Εφαρμογή της Οδηγίας χωρίς εξαιρέσεις και παραθυράκια, ζήτησε η Χριστίνα Κονταξή εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη.

Θετικές χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου και η Παναγιώτα Γαζή εκ μέρους της ΚΕΔΕ.

"Υπάρχει ανάγκη ομαλής προσαρμογής της αγοράς και ειδικότερα στις επιχειρήσεις εστίασης", είπε ο Γιώργος Καββαθάς εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων. "Προκαλεί νέο λειτουργικό κόστος συμμόρφωσης, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για την χρήση των εναλλακτικών προϊόντων και υλικών που δε θα θέτει σε κίνδυνο την υγιεινή και την ασφάλεια των καταναλωτών", είπε ο κ. Καββαθάς.

"Πρέπει να στοχεύσει ο νομοθέτης ώστε να μην υπάρχουν εξαιρέσεις ούτε παραθυράκια", είπε ο Ελευθέριος Κιοσές εκ μέρους του Ινστιτούτου Έρευνας Καταναλωτικών Αγαθών και πρότεινε "να απαγορευθούν από τον νομοθέτη μέτρα προωθητικά, τα οποία δίνουν το παραθυράκι στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν το κόστος του νέου περιβαλλοντικού τέλους και να μην υπάρχει η δυνατότητα να απορροφήσει η επιχείρηση αυτό το κόστος και να είναι σαφές στον καταναλωτή τι πληρώνει και γιατί".

"Έχουμε επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια, την τελευταία 15ετία, παρά την κρίση, με σημαντική συμβολή και σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, αλλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αλυσίδα των σχετιζόμενων κλάδων και, κυρίως, στην εθνική οικονομία", είπε ο Δημήτρης Μεντεκίδης εκ μέρους του Συνδέσμου Εταιρειών Εμφιαλώσεως Ελληνικού Φυσικού Μεταλλικού Νερού. "Χρησιμοποιούμε, κατά κύριο λόγο ως περιέκτη, τις φιάλες από PET, ένα υλικό που εγγυάται την ασφάλεια, την ποιότητα και είναι πάρα πολύ οικονομικό για τον καταναλωτή", είπε και ζήτησε θέσπιση ισχυρών χρηματοδοτικών ενισχύσεων για την μετάβαση του κλάδου στην κυκλική οικονομία.

"Ο Σύνδεσμός μας υποστηρίζει πλήρως τη μετάβαση της χώρας μας σε μια κυκλική οικονομία και συντάσσεται με το πνεύμα της Οδηγίας απόλυτα", είπε η Αγγελική Πατρούμπα εκ μέρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αμαψυκτικών, που επίσης ζήτησε χρηματοδοτική ενίσχυση του κλάδου και πρόσθεσε: "Είμαστε από τους κλάδους που καινοτομούν και προχωρούν ήδη και πριν από τις προβλέψεις τις χρονικές της Οδηγίας, σε πρακτικές που μας μεταφέρουν νωρίτερα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και εξετάζουμε εναλλακτικούς τρόπους ήδη για τη διακίνηση των προϊόντων μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των συσκευασιών μας".

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης ο Φίλιππος Κυρκίτσος έθεσε το ζήτημα της πλαστικής σακούλας. "Έχουμε πει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα της πλαστικής σακούλας που είναι ένα από τα πλαστικά μιας χρήσης, δηλαδή, να φύγει η εξαίρεση για τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, να αξιοποιηθεί το τέλος από τον ΕΟΑΝ, να μπει ένα χρονοδιάγραμμα απαγόρευσης και να δούμε την πολιτική του καφέ κάδου που συνδέεται με την πλαστική σακούλα, διότι μπορεί με χρήση κομποστοποιήσιμης σακούλας να λύσουμε το πρόβλημα και της πλαστικής σακούλας, δίνοντας διέξοδο στις βιομηχανίες οι οποίες σήμερα παράγουν πλαστική σακούλα να διατηρήσουν και να βελτιώσουν τα επίπεδα λειτουργίας τους", είπε ο κ. Κυρκίτσος.