Πάρτε πίσω λοιπόν πρώτα με διοικητική πράξη την υπάρχουσα μερική κύρωση στο 50% των εκτάσεων και μετά βλέπετε για τις αντιρρήσεις.
Τοποθέτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ευβοίας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
“Ξεκινώ την παρέμβασή μου με ένα σχολιασμό που τον θεωρώ απαραίτητο: Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν δόθηκε την απαραίτητη προσοχή στη νομολογία του ΣτΕ για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Γι αυτό και έχουμε αλλεπάλληλες ανατροπές.
Λέτε κ. Υπουργοί ότι ως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2021 θα έχετε κυρώσει το 90% των δασικών χαρτών και θα απομένει μόνο η εκδίκαση των ενστάσεων και των αντιρρήσεων .
Δεν παρακολουθείτε τις αποφάσεις του ΣτΕ;
Δεν γνωρίζετε ή εσκεμμένα αγνοείτε, ότι οι ρυθμίσεις που προέβλεπαν τη διαδικασία των αντιρρήσεων και το εύρημα της μερικής κύρωσης απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, μια απόφαση που βγήκε πρόσφατα.
Μάλιστα κατά το ΣτΕ, από μόνη της η παραδεκτή άσκηση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος δασικού χάρτη αποκλείει την κύρωσή του κατά το αμφισβητούμενο µε αυτές µέρος, πριν από την εξέταση των αντιρρήσεων αυτών.
Πάρτε πίσω λοιπόν πρώτα με διοικητική πράξη την υπάρχουσα μερική κύρωση στο 50% των εκτάσεων και μετά βλέπετε για τις αντιρρήσεις. Φαντασθείτε τώρα πότε θα γίνει αυτό, όταν έχουν υποβληθεί 180.000 αιτήσεις και έχουν εξεταστεί σε 2 χρόνια 10.000.
Βέβαια οι αντιρρήσεις είναι πολύ περισσότερες, αλλά δεν προσήλθαν, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ο κάτοικος της υπαίθρου που κληρονόμησε από τους γονείς του ένα ελαιοπερίβολο, ότι είναι δασικό και ενδέχεται να μην είναι και δικό του, λόγω τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου.
Πολλοί από αυτούς ενδέχεται στο στάδιο της επανανάρτησης να επανέλθουν. Αν δε βάλετε στην ίδια διαδικασία άλλο ένα 40% των εκτάσεων τότε θα χρειαστούν δεκάδες χρόνια. Γιατί λοιπόν μιλάτε για κύρωση πριν την εξέταση των αντιρρήσεων;
Ανακαλέσατε με διάταξη του ν.4685/20 και με Υπουργική Απόφαση δασικούς χάρτες για να αφαιρέσετε από αυτούς διάφορες νέες κατηγορίες εκτάσεων.
Εναντίον αυτής της πράξης σας έχουν κάνει προσφυγή περιβαλλοντικές οργανώσεις .
Ποια συμφέροντα θέλετε να καλύψετε πίσω από αυτές τις διαδικασίες, όταν οι αλλαγές χρήσης που επιτρέπουν το Σύνταγμα και η νομολογία του ΣτΕ είναι σαφείς.
Μπορούν να γίνουν μόνο όταν προέχει για την εθνική οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση και μετά από τεκμηρίωση για κάθε επιμέρους περίπτωση. Είναι κρίμα ένα τόσο μεγάλο, αυτό της σύνταξης των δασικών χαρτών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε να καταποντιστεί στη μυλόπετρα της χρονικής αδράνειας.
Κι έρχομαι στο άλλο εύρημα, στις οικιστικές πυκνώσεις, που απορρίφθηκαν κι αυτές ως αντίθετες με τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος και μάλιστα δύο φορές ως τώρα.
Γιατί αγνοείτε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και επαναφέρετε σε ισχύ τη συγκεκριμένη πρόταση, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα καινούριο διάλογο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα δάση.
Τι θα γίνει τώρα με αυτά τα κτίσματα, για τα οποία το ΣτΕ έχει αποφανθεί αλλά εσείς της κυβέρνησης με τον ν.4685/2020 θεσμοθετήσατε την έκδοση ΠΔ για τις περιοχές αυτές;
Δηλαδή θα στείλετε για επεξεργασία στο ΣτΕ την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δάση ,για τα οποία το ίδιο έχει αποφανθεί; Γιατί κοροϊδεύετε το κόσμο, όταν ξέρετε ότι τα θέματα αυτά αφορούν σε χιλιάδες σπίτια και οργανωμένους οικισμούς;
Και βέβαια η τύχη της πρότασής σας είναι εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη, θα απορριφθεί ως αντισυνταγματική.
Η αντιμετώπιση αυτής της παράνομης δόμησης προαπαιτεί την άμεση καταγραφή των αυθαιρέτων και την κατάταξή τους κατά χρόνο κατασκευής, κατά χρήσεις γης, κατά παραβατικότητα πολεοδομική και κατά κοινωνικές ανάγκες που καλύπτουν.
Κι αυτό μπορεί να γίνει σήμερα και αύριο στο στάδιο της ανάρτησης, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομολογία του ΣτΕ.
Και βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να υπάρξει και σαφής δέσμευση για κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί τη μήτρα της αυθαίρετης δόμησης.
Ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης ως θεμελιώδης αρχή είναι σωστή, αλλά έτσι όπως έρχεται από την Κυβέρνηση, αποτελεί αποσπασματικό σχεδιασμό και χαρά των συμφερόντων.
Γιατί πρέπει πρώτιστα να ολοκληρωθούν ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι δασικοί χάρτες που κυριολεκτικά έχουν βαλτώσει, αλλά και να προστατευθούν οι μικροϊδιοκτήτες που θα αναγκαστούν, από τη στιγμή που δεν θα μπορούν, λόγω κατάργησης των παρεκκλίσεων να οικοδομήσουν, να ενταχθούν σε οργανωμένα συμφέροντα.
Και πάλι όμως δεν πρέπει να σας διαφεύγει κύριοι της κυβέρνησης ότι κατά το ΣτΕ δεν συντρέχει κανένας λόγος διατήρησης των ρυθμίσεων για τις παρεκκλίσεις και συσχετίζει την αρτιότητα του κάθε γηπέδου με το πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Μη δημιουργείτε ψευδαισθήσεις στους πολίτες και μάλιστα παριστάνοντας τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.”