Απόρροια όλων αυτών, είναι η πτώση των τιμών διάθεσης σε αγροτικά προϊόντα, όπως το φιστίκι και το αμύγδαλο.
Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ζητά να αποζημιωθούν οι παραγωγοί φιστικιού και αμυγδάλου για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τιμές και στην πώληση των προϊόντων.
Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση και το λιανεμπόριο, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν ελαχιστοποιήσει την ζήτηση στην αγορά. Απόρροια όλων αυτών, είναι η πτώση των τιμών διάθεσης σε αγροτικά προϊόντα, όπως το φιστίκι και το αμύγδαλο.
Στο κελυφωτό φιστίκι, οι τιμές έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 45%, όπως μαρτυρούν και σε κοινή επιστολή τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μάκρης και Μώλου - Θερμοπυλών.
Την περυσινή χρονιά, οι τιμές κυμαίνονται στα 10€/κιλό για το ανοιχτό κελυφωτό φιστίκι και 8€/κιλό για το κλειστό και οι αντίστοιχες φετινές ανέρχονται στα 5,5€/κιλό για το ανοικτό και 4,5€/κιλό για το κλειστό.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα αμύγδαλα, με την τιμή ψίχας να κυμαίνεται φέτος στα 5,5€/κιλό, όταν πέρυσι άγγιζε τα 8,5-9€/κιλό.
Ο Θέμης Χειμάρας σε δήλωσή του, υπογραμμίζει:
"Με ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, ζητώ την εξέταση της ενίσχυσης των παραγωγών φιστικιού και αμυγδάλου.
Η αναστολή λειτουργίας στην εστίαση και το λιανεμπόριο, είχαν ως συνέπεια οι μειώσεις των τιμών πώλησης να αγγίζουν το 50% των αντίστοιχων περυσινών.
Η στήριξη των παραγωγών μας, θα επιστρέψει σε έναν βαθμό την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος, η οποία οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το φιστίκι και το αμύγδαλο αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες παραγωγές της Φθιώτιδας και της χώρας, και οφείλουμε να τις στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο".