Χαρακόπουλος για ΠΔ: Διασφαλίζονται οικολογική προστασία και ισόρροπη ανάπτυξη στον Όλυμπο
Χαρακόπουλος για ΠΔ: Διασφαλίζονται οικολογική προστασία και ισόρροπη ανάπτυξη στον Όλυμπο

«Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο έρχεται επιτέλους, έπειτα από 36 χρόνια συζητήσεων, να δώσει το απαιτούμενο σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας σε ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά συστήματα της χώρας. Το βουνό των θεών είναι αναμφισβήτητα ένα φυσικό μνημείο με παγκόσμια ιστορική και πολιτιστική αξία, γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, ενώ μοναδικά είναι και η βιοποικιλότητα και το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον. Είναι βέβαιο ότι ο διαχωρισμός του βουνού σε διακριτές ζώνες θα ενισχύσει την οικολογική προστασία του, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερα θετικός είναι καθορισμός διακριτής τέταρτης ζώνης της περιοχής της Ελασσόνας, που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες για την άνθιση ποικίλων δραστηριοτήτων, οι οποίες θα τονώσουν και την τοπική οικονομική ζωή. Σύντομα, ευελπιστώ, να επιτευχθεί και ο επόμενος στόχος που είναι η συμπερίληψη του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά για την ιδιαίτερη ευαισθησία και συνέπεια με την οποία εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που χαρακτηρίζει ως Εθνικό Πάρκο την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου.

 

Θετικές οι προοπτικές με την ξεχωριστή ζώνη της Ελασσόνας   

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός σε συνάντηση, στις 25.08.21, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, με αφορμή τον θόρυβο που είχε προκληθεί για τη δυνατότητα χρήσης «εισιτηρίου» εισόδου στην προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου, είχε ενημερωθεί για τα βήματα που γίνονταν για την έκδοση νέου  θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία και η ισόρροπη ανάπτυξή στο βουνό των θεών.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Θεσσαλός πολιτικός είχε επισημάνει στον αρμόδιο υφυπουργό, την αξία συμπερίληψης και της περιοχής της Ελασσόνας στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τον Όλυμπο. Ιδιαίτερα είχε σταθεί στην ανάγκη η νομοθετική πρωτοβουλία να διασφαλίζει την μέγιστη προστασία, από την άναρχη εκμετάλλευση δίνοντας, όμως, ταυτόχρονα ουσιαστικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης στους κατοίκους της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, είχε τονίσει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που θα αναβαθμίσει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον και θα αυξήσει την έλευση επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις