Σε κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης για την κορινθιακή σταφίδα προχώρησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, με αφορμή την κάθετη πτώση των τιμών παραγωγού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη μεγάλη συσσώρευση αποθεμάτων από την περασμένη χρονιά, λόγω μη διάθεσής του προϊόντος εξαιτίας της πανδημίας.
Στην Ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για το θέμα τον περασμένο Ιούλιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του υπουργού και εκπροσώπων της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), στην οποία το υπουργείο αναγνώρισε τη σημαντικότητα της κορινθιακής σταφίδας ως προϊόν που εξάγεται στη συντριπτική του πλειονότητα. Παράλληλα στη συνάντηση είχε τονιστεί από την πλευρά του υπουργείου η ανάγκη να υφίστανται και να λειτουργούν μεγάλες και υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΠΕΣ, ενώ είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί σύντομα νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της, ώστε να καθορισθούν οι τρόποι επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών που έχουν πληγεί λόγω της πανδημίας.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας, έκτοτε η ΠΕΣ τεκμηρίωσε στο υπουργείο την ύπαρξη των σχετικών αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας προσκομίζοντας έκθεση ορκωτών λογιστών, καθώς και κατέθεσε ειδική γνωμοδότηση από νομικό γραφείο εγνωσμένου κύρους, σύμφωνα με την οποία είναι σύννομη η διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων. Ταυτόχρονα ζήτησε τον προγραμματισμό νέας συνάντησης με τον υπουργό, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα και να μην δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης των τιμών παραγωγού.
Όπως όμως σημειώνει ο κ. Μαντάς, μετά από τη συνάντηση του Ιουλίου καμία ενέργεια προστασίας της σταφίδας δεν έχει υλοποιηθεί από την πλευρά του υπουργείου στη βάση όσων συμφωνήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα «το προϊόν να βρίσκεται στα αζήτητα» και «χιλιάδες αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση». Παράλληλα ο βουλευτής ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να προστατευθεί η κορινθιακή σταφίδα, καθώς και ρωτά εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να υλοποιήσει πρόγραμμα απόσυρσης των αποθεμάτων, ώστε η αγορά να επανέλθει σύντομα σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας και να αποκατασταθούν οι τιμές στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Αθήνα, 01/11/2021
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: |
|
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό
|
Θέμα: «Προστασία κορινθιακής σταφίδας»
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής σας, με εκπροσώπους της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) στις 16 Ιουλίου 2021, εκδώσατε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρατε συνοπτικά τα εξής: (α) συζητήσατε το ζήτημα των αποθεμάτων της Κορινθιακής Σταφίδας, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, (β) χαρακτηρίσατε το προϊόν ως μαύρο χρυσό, (γ) αναφερθήκατε στην ανάγκη ύπαρξης μεγάλων, υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων και αναγνωρίσατε ότι τα χαρακτηριστικά αυτά, ενσαρκώνει η ΠΕΣ, η οποία είναι μια μεγάλη, υγιής και ιστορική, αμιγώς συνεταιριστική οργάνωση με παράδοση και (δ) συμφωνήσατε να αναζητηθούν σύντομα σε νέα συνάντηση, από κοινού τρόποι επίλυσης του ζητήματος των αποθεμάτων και στήριξης των παραγωγών, καθώς και του εμβληματικού προϊόντος της σταφίδας.
Σε συνέχεια της παραπάνω συνάντησης, η ΠΕΣ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε, χορήγησε στις υπηρεσίες του Υπουργείου σας κάθε στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη του εν λόγω αποθέματος και, μάλιστα, σας προσκόμισε σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών που πιστοποίησαν με ακρίβεια τα αποθέματα της σταφίδας. Επίσης, έγκαιρα σας κατέθεσε ειδική γνωμοδότηση από νομικό γραφείο εγνωσμένου κύρους για την απολύτως σύννομη, τόσο με το εθνικό όσο και με το ενωσιακό δίκαιο, διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων και σας ζήτησε νέα συνάντηση για την επίλυση του προβλήματος. Ταυτόχρονα, υπηρεσίες του υπουργείου σας, διενήργησαν εξονυχιστικό επιτόπιο έλεγχο και διαπίστωσαν την απολύτως νόμιμη ύπαρξη των αποθεμάτων, παρόλο που ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί το σχετικό πόρισμα. Από τις 17 Ιουλίου έως και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενέργεια εκ μέρους σας, στη βάση όσων συμφωνήσατε στη συνάντηση αυτή και το αποτέλεσμα δυστυχώς είναι το προϊόν να βρίσκεται στα αζήτητα, χιλιάδες αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και μια εμβληματική καλλιέργεια του τόπου μας να οδηγείται στην καταστροφή.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση για την άμεση στήριξη των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας;
- Θα προβεί η κυβέρνηση την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων κορινθιακής σταφίδας, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου 5.000 τόνους;