Ο Λάκης Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, αφήνοντας χώρο στους παραγωγούς, ειδικά στους νεότερους, να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη προστασία από εξωγενείς απειλές.
Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε εχθές στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου που αφορά σε μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλα θέματα του του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Ο Λάκης Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του ευρύτερου πρωτογενούς τομέα, αφήνοντας χώρο στους παραγωγούς, ειδικά στους νεότερους, να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη προστασία από εξωγενείς απειλές.
Επιπλέον, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον Παγετό, στην εκκρεμότητα με τις δηλώσεις παγετού εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ, λόγω προανθικού σταδίου, η οποία όπως είπε αφορά μεγάλο αριθμό παραγωγών στον ορεινό όγκο της Πέλλας, στην έγκαιρη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και στην ανάγκη στήριξης συνεταιρισμών και επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού για τις ζημιές από τον Παγετό.
Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο //youtu.be/t1dYSi1Xnz4
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι από εμάς προερχόμαστε από περιοχές της ελληνικής περιφέρειας στις οποίες ο πρωτογενής τομέας υπήρξε για γενιές ολόκληρες και παραμένει μέχρι και σήμερα η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, με ισχυρό αντίκτυπο και στην εθνική οικονομία μέσω της εξωστρέφειας.
Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ ώστε να γίνει κατανοητό. Πρέπει να κρατήσουμε όρθια την ελληνική κτηνοτροφία.
Δυστυχώς η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή. Οι επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς και από το εξωτερικό προερχόμενο κύμα ακρίβειας που διαπερνά και την ελληνική οικονομία επηρεάζουν και την κτηνοτροφία. Τα κόστη για πρώτες ύλες και ζωοτροφές ανεβαίνουν, πολλές αγορές του εξωτερικού παραμένουν κλειστές, η ζήτηση έχει μειωθεί, το κόστος ενέργειας μετακυλίεται ακόμη και στους κτηνοτρόφους. Η παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα εφοδιασμού δεν έχει συνέλθει ακόμη.
Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν να εξασφαλίσουμε την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου, ο οποίος τείνει να εξαφανιστεί στην Ελλάδα και να δώσουμε κίνητρα σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Προσοχή όμως, θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μείνουμε σε δοκιμασμένες και αποτυχημένες λογικές του παρελθόντος που θέλουν τον Έλληνα κτηνοτρόφο μόνιμα εξαρτώμενο από ένα κράτος ελεήμονα, όπως άλλωστε συνέβαινε για πολλά χρόνια και στον αγροτικό τομέα.
Οφείλουμε, από τη μία, να αφήσουμε χώρο στους ίδιους τους κτηνοτρόφους που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους, να αναπτύξουν τον κλάδο, επιπλέον να δώσουμε κίνητρα σε νέους επαγγελματίες να πάρουν τα απαραίτητα ρίσκα που θα εισάγουν την επιχειρηματικότητα στον κλάδο και θα δώσουν αξία στη δουλειά τους.
Οφείλουμε όμως, από την άλλη, να εγκαταστήσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τον πρωτογενή τομέα, ώστε οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί να μην ζουν με τη μόνιμη απειλή μιας εξωγενούς καταστροφής που μπορεί δυνητικά να έχει ολέθριες επιπτώσεις στο εισόδημά τους.
Κι επειδή, ως γνωστόν, κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία, η χρονική συγκυρία που το επισπεύδον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επέλεξε να καταθέσει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Το σχέδιο νόμου έρχεται να διορθώσει τις αδυναμίες του ν.4056/2012 που δεν επιτρέπουν τη νόμιμη λειτουργία στο 80% των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας. Και αναφέρομαι βέβαια στα πρόχειρα καταλύματα.
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και όχι η οριζόντια νομιμοποίηση, όπως θέλει να το παρουσιάζει μερίδα της αντιπολίτευσης, θα βελτιώσει τη λειτουργία τους και θα επιτρέψει τη βιωσιμότητά τους.
Επιπλέον, επιλύονται χρόνια ζητήματα που αφορούν τη διενέργεια ελέγχων, ώστε να τους καθιστούν πιο εύκολους και πιο αποτελεσματικούς, ενώ παράλληλα διευκολύνεται και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες.
Πρόκειται για εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα για τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς, αλλά και νέες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες.
Με το νομοθέτημα αυτό εισάγεται ένα σύγχρονο, απλό, ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Καλώ, λοιπόν, τα κόμματα που στην αρμόδια επιτροπή δήλωσαν την επιφύλαξη τους να στηρίξουν την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου.
Έρχομαι, κύριε Πρόεδρε, τώρα στις διατάξεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ. Αναφέρθηκα πριν στην ανάγκη ύπαρξης ενός αξιόπιστου μηχανισμού προστασίας από το απρόβλεπτο. Ειδικά φέτος και ειδικά για την περίπτωση των ζημιών από τον παγετό, νομίζω ότι ο οργανισμός λειτούργησε υποδειγματικά. Πρέπει αυτό να το αναγνωρίσουμε, όχι σαν την εξαίρεση, αλλά σαν τον κανόνα για την από εδώ και πέρα λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Παρά τον πρωτοφανή όγκο των δηλώσεων, οι δικαιούχοι παίρνουν πορίσματα και εξοφλούνται εντός έτους στο 100% και όχι τμηματικά, όπως συνήθιζε η προηγούμενη κυβέρνηση να πληρώνει. Κι όχι μόνο αυτό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο ΕΛΓΑ έδωσε προκαταβολές, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα και να εξασφαλιστεί η επόμενη χρονιά. Είναι πραγματικά σημαντικό και ο αγροτικός κόσμος το αναγνωρίζει αυτό. Ειδικά στην Πέλλα είχαμε εκτεταμένες καταστροφές σε πάρα πολλές καλλιέργειες.
Και επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω την εκκρεμότητα, κύριοι Υπουργοί, με τις δηλώσεις παγετού εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ λόγω προανθικού σταδίου. Στην Πέλλα αφορά σημαντικό αριθμό παραγωγών στον ορεινό όγκο, όπου πραγματικά μιλάμε για πολύ μεγάλες ζημιές, στα όρια της ολικής καταστροφής. Γίνανε αναγγελίες, υπάρχουν εκτιμήσεις και έχει ενεργοποιηθεί μηχανισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, οπότε αναμένουμε σύντομα θετικές εξελίξεις, ώστε να ανακουφιστούν και αυτοί οι συμπολίτες μας.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1141 και ειδικό 37, ειδικότερα στο άρθρο για τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες. Ακόμα και πριν την πανδημία, εγώ και αρκετοί συνάδελφοι είχαμε αναδείξει τη σημασία μιας απλής και αποτελεσματικής διαδικασίας, έγκαιρα γνωστής και διαθέσιμης στους ενδιαφερόμενους για τη μετάκληση εργατών γης. Χαίρομαι που ξανανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι επίσης σημαντικό από τώρα να ξέρω ότι και του χρόνου θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με πέρυσι και ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έγκαιρα καθώς ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η μετάκληση αφορά μερικές χιλιάδες ενδιαφερόμενους.
Θα ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1142 και ειδικό 38, ιδιαίτερα για το άρθρο 33, που ανέφερε πριν ο κύριος Υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Βεσυρόπουλος, η οποία δίνει τη δυνατότητα να ενισχυθούν επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από θεομηνίες, από καιρικά φαινόμενα ουσιαστικά και υπήρξε απώλεια εισοδήματος. Σε εμάς ιδιαίτερα στις περιοχές μας όπως η Πέλλα, Ημαθία και άλλες, αφορούν πολλές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
Από τον καταστροφικό παγετό λοιπόν επλήγησαν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και με αυτή την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, όπως και σε ομάδες παραγωγών και σε συνεταιρισμούς, να τους ενισχύσουμε ώστε να σταθούν όρθιες.
Σας ευχαριστώ πολύ.»