Στη χώρα μας δεν πραγματοποιείται καμία παραγωγή Ελληνικής ζάχαρης παρά μόνο η συσκευασία της εισαγόμενης καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες της ΕΒΖ σε επιχειρηματία.
Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κόκκαλης Βασίλης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. με θέμα: " Λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων στήριξης και ενίσχυσης της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να καταστεί εφικτή η παραγωγή Ελληνικής Ζάχαρης" προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Το 2021 στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν περίπου 4.000 στρέμματα τεύτλων , εκ των οποίων τα 1.700 στον Δομοκό, 2.300 στην περιοχή των Φαρσάλων, τα οποία αξιοποιηθήκαν ως πρώτη ύλη για παραγωγή βιοαερίου. Η τιμή πληρωμής τους ήταν 26,5 ευρώ ανά τόνο, πολύ χαμηλότερη τιμή από ότι αν προορίζονταν για ζάχαρη, με το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης να ανέρχεται στα 173 ευρώ ανά στρέμμα και το συνολικό εισόδημα της καλλιέργειας ανεπαρκές για την κάλυψη του συνολικού κόστους παραγωγής.
Στη χώρα μας δεν πραγματοποιείται καμία παραγωγή Ελληνικής ζάχαρης παρά μόνο η συσκευασία της εισαγόμενης καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε στην ενοικίαση των εργοστασίων στο Πλατύ και στις Σέρρες της ΕΒΖ σε επιχειρηματία , που επί δύο χρόνια τα χρησιμοποιεί ως αποθηκευτικούς χώρους. Στο συμφωνηθέν σχέδιο εξυγίανσης του 2019 τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριλαμβάνονταν ως στόχος ότι το 2022 το εργοστάσιο στο Πλατύ θα είχε παραγωγή Ελληνικής
ζάχαρης από Ελληνικά τεύτλα. Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με Κυβερνητικά στελέχη διαπιστώθηκε πράγματι η ανάγκη λήψης μέτρων για την τη στήριξη και ενίσχυση των παραγωγών ώστε να υπάρξει προοπτική και μέλλον στην τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας με ταυτόχρονη δέσμευση για την εξεύρεση λύσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο, καθώς λήγει η εκμίσθωση των δύο μονάδων αλλά ξεκινάει και η περίοδος της σποράς. Δυστυχώς όμως έως και σήμερα, αν και βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα Φεβρουαρίου, υπάρχουν μόνο δηλώσεις και παραμένουν οι διαπιστώσεις παράλληλα με την ανυπαρξία οποιαδήποτε πρότασης λύσεων και νέου σχεδιασμού.
Παρόλα αυτά στο φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, που κατατέθηκε στην ΕΕ περιλαμβάνει συνδεδεμένη ενίσχυση για τα ζαχαρότευτλα ύψους 50,5 ευρώ ανά στρέμμα για τους παραγωγούς με τοστόχο της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 να ανέρχεται στα 13.630 στρέμματα. Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι 688.315 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης στην καλλιέργεια για ολόκληρη την περίοδο είναι 3.441.575 ευρώ.
Στις προϋποθέσεις δε των δικαιούχων της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων, συμπεριλαμβάνεται η παράδοση του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το τρέχον έτος υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, με παραδοθείσα κατ’ έτος ποσότητα προϊόντος, τουλάχιστον 30 τόνους ανά εκτάριο .
Ακόμα όμως και αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι ικανός να καταστήσει βιώσιμη την λειτουργία των εργοστασίων για παραγωγή Ελληνικής ζάχαρης καθώς περιλαμβάνει την εκτίμηση για καλλιέργεια πολύ λιγότερων στρεμμάτων από τα ελάχιστα απαιτούμενα για τη βιώσιμη λειτουργία τους αφού μόνο για το εργοστάσιο στο Πλατύ απαιτούνται 60.000 στρέμματα για να είναι βιώσιμο και 80 με 100.000 στρέμματα για να είναι κερδοφόρο.
Το γεγονός αυτό καθιστά εξ’ αρχής αδύνατη και ανέφικτη τη λειτουργία των εργοστασίων για παραγωγή ελληνικής ζάχαρης και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΔΕΝ προτίθεται να τα λειτουργήσει παρόλο που παγκοσμίως η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 30% και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να έχει δική της παραγωγή και μάλιστα υψηλής ποιότητας.
Επειδή στους καλλιεργητές υπάρχει πληθώρα ανενεργών παροπλισμένων μηχανημάτων στα οποία έχουν επενδύσει και αδυνατούν να αξιοποιήσουν.
Επειδή στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στα πλαίσια αντιμετώπισης των ακραίων φαινόμενων της κλιματικής κρίσης η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση στους μονοκαλλιεργετές.
Επειδή υπάρχει η δυνατότητα στη χώρα μας για παραγωγή υψηλής ποιότητας ζάχαρης .
Επειδή δύναται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για εργατικό και επιστημονικό προσωπικό.
Επειδή στο φάκελο του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 υπάρχει ανακολουθία καθώς ο σχεδιασμός που περιλαμβάνεται δεν είναι ικανός να καταστήσει βιώσιμη την λειτουργία των εργοστασίων για παραγωγή Ελληνικής ζάχαρης.
Επειδή το θέμα της δικαιοδοσίας της Ε.Β.Ζ. δεν είναι ξεκάθαρο και χαρακτηρίζεται από την ανυπαρξία στοχευμένου σχεδιασμού για την επαναλειτουργία των εργοστασίων της.
Επειδή ενώ βρισκόμαστε πριν την περίοδο σποράς και το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την επίλυση του θέματος λειτουργίας των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και ιδιαίτερα με αυτό στο Πλατύ Ημαθίας όπου τον Φεβρουάριο του 2022 λήγει η σύμβαση.
.Επειδή το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας καθίσταται αβέβαιο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το καθεστώς δικαιοδοσίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και ποιος ο σχεδιασμός για το μέλλον της;
2. Ποια είναι η αποτύπωση της σημερινής λειτουργικής κατάστασης των εργοστασίων τηςδεδομένου του πλήρους και επαρκούς εξοπλισμού που κατείχαν;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης;
4. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν άμεσα για την ενίσχυση και στήριξη των τευτλοπαραγωγών ώστε να καταστεί βιώσιμη όχι μόνο η τευτλοκαλλιέργεια αλλά και η δυνατότητα παραγωγής Ελληνικής ζάχαρης