Μαλλιά κουβάρια για τη φέτα στη Βουλή

 

Έντονες επικρίσεις από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων δέχτηκε χθες  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής Θανάσης Τσαυτάρης για το θέμα της φέτας και των ελιών Καλαμάτας. Κυριότερος επικριτής του ο πρώην φοιτητής του στο ΑΠΘ, Γιώργος Κασαπίδης, βουλευτής Κοζάνης τέως τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος μίλησε για ευθύνες και για δήθεν επιτυχία, για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά. Ουκ ολίγοι βουλευτές μάλιστα ζήτησαν βέτο της Ελλάδας διότι πρόκειται για εμβληματικό προϊόν της χώρας, κατοχυρωμένο και με δικαστικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο κ. Τσαυτάρης άφησε να φανεί ότι υπάρχει περιθώριο χρόνου για περαιτέρω διαπραγμάτευση λέγοντας ότι η συμφωνία κλείνει σε ένα ως ενάμιση χρόνο από τώρα ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα που προέκυψε με τις ελιές Καλαμάτας τόνισε ότι ήταν μια προσπάθεια να σηκώσει τους τόνους το γαλλικό Κεμπέκ. Τόνισε επίσης ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει ν΄ απαξιώσει τα εμπορικά της σήματα ποιότητας.
Ο κ. Κασαπίδης  είπε ότι «υπάρχουν ευθύνες» και ζήτησε μάλιστα ο πρωθυπουργός ν΄ αρνηθεί να επικυρώσει αυτήν τη συμφωνία με την υπογραφή του, όταν έρθουν τα τελικά κείμενα. Υποστήριξε ότι μετά τη συμφωνία με τον Καναδά που τίθεται σε ισχύ το 2015, κινδυνεύουν 400.000 θέσεις εργασίας ενώ αυτό θα σημάνει το τέλος για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, που υποφέρει, σε επίπεδο παραγωγής και εμπορικού ισοζυγίου.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής υπήρξε έντονη αντιπαράθεση, παρότι ο υπουργός κράτησε χαμηλά τους τόνους. Οι τομεάρχες Αγροτικού, Βαγγέλη Αποστόλου και Ενέργειας, Θανάση Πετράκο,  σήκωσαν τους τόνους.
«Σταματήστε να υποβαθμίζετε το θέμα» του ζήτησε ο Θανάσης Πετράκος, «είστε εδώ ως υπουργός, όχι ως καθηγητής» κι επισήμανε και το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελιές Καλαμάτας, που απασχολεί ιδιαίτερα τους παραγωγούς της περιοχής του.
 Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν κι ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας ενώ κι ο Νίκος Μωραΐτης από πλευράς ΚΚΕ υποστήριξε ότι ξεχνάμε την ουσία της ΕΕ και πως μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τις ορεινές μειονεκτικές περιοχές.
Πυρά δέχτηκε κι από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τους Δάνη Τζαμτζή, Θοδωρή Σκρέκα κ.ά. Ο ίδιος ο κ.Τζαμτζής παραδέχτηκε ότι είδε σε πρόσφατο ταξίδι του να πωλείται «φέτα». Πιο ήπιους τόνους κράτησε ο εκ ΝΔ Γιάννης Ιωαννίδης αλλά είπε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να το δούμε ενώ την αγωνία του για τη φέτα εξέφρασε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, αλλά και για τις ελιές Καλαμών.
Τη δυσφορία της εξέφρασε και η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα για το νομοθετικό έργο του υπουργείου.
Το θέμα με τη φέτα έθεσε κι η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή ενώ τέθηκε κι από ανεξάρτητους βουλευτές.   
Οι βουλευτές που παρακολούθησαν την Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου ζήτησαν την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα να ξανασυζητηθεί με την ονομασία της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, που πλέον είναι σε κίνδυνο, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος είναι αρμόδιος για το εξαγωγικό εμπόριο.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις