Βέλη εκ των έσω για φέτα – ελιά Καλαμάτας

 

 

 

Το θέμα των προϊόντων ΠΟΠ, φέτα και ελιά Καλαμάτας, άνοιξε νέες πληγές στην κυβέρνηση, αφού κι εξ ιδίων είναι τα βέλη.
Ο τομεάρχης Ενέργειας, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής παρουσίασε την επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.
Με υπόμνημά του  προς την ηγεσία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Αλευράς χτυπά καμπανάκι προς πάσα κατεύθυνση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι  χάνουμε το μονοπώλιο σε δυο εμβληματικά μας προϊόντα, φέτα και ελιά Καλαμάτας, αν παραμείνει η συμφωνία ως έχει,  μεταξύ Ε.Ε και Καναδά κι ανοίγει η όρεξη και τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία αλλά κι άλλων ευρωπαϊκών, ενώ είχαμε κατοχυρώσει τη φέτα και μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.


Το Agrocapital παρουσιάζει ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:


            Καλαμάτα 14.11.2013
            
Αγαπητέ κ. πρόεδρε της Επιτροπής,

Μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και Καναδά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.  Εμ. Μπαρόζο κι ο πρωθυπουργός Σ. Χάρπερ έφτασαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα βασικά στοιχεία μιας συνολικής οικονομικής κι εμπορικής συμφωνίας (CETA). Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και χώρας των G8, η οποία πέραν από τις σημαντικές ευκαιρίες στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αλλά και στον τομέα των επενδύσεων, πιθανότατα θα δημιουργήσει και προβλήματα.
 
Με την επικύρωση της συμφωνίας τίθεται εν αμφιβόλω η προστασία ορισμένων προϊόντων ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πρεσβευτές» των χωρών του Νότου της Ε.Ε.  μεταξύ των οποίων η φέτα ΠΟΠ κι οι ελιές Καλαμάτας ΠΟΠ καθότι ο Καναδάς παράγει ανάλογου τύπου τυρί, χρησιμοποιώντας την κατοχυρωμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ονομασία.

Από το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, όσον αφορά στα σημεία που αναφέρονται στη «φέτα» και τις «ελιές Καλαμάτας» προκύπτει  ότι παραχωρούνται περιορισμένα δικαιώματα γεωγραφικών ενδείξεων. Συγκεκριμένα:

    - Οι υφιστάμενοι παραγωγοί του Καναδά θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν σε τυριά αυτού του τύπου, που παρασκευάζουν, το όνομα «φέτα», ονομασία δηλαδή κατοχυρωμένη ως ΠΟΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά θα απαγορεύεται μελλοντικά η παραγωγή προϊόντων από νέους Καναδούς παραγωγούς, με την ονομασία «φέτα».
    
    - Οι ήδη δραστηριοποιούμενοι Καναδοί παραγωγοί τυριών δεσμεύονται να χρησιμοποιούν τα κατοχυρωμένα στην ΕΕ ονόματα και ειδικά για τη «φέτα» μόνον όταν συνοδεύεται από εκφράσεις όπως του «είδους» «τύπου» «στυλ» «απομίμηση» ή τα ανάλογα (δηλαδή «τύπου φέτας», «στιλ φέτας» «απομίμηση φέτας» και σε συνδυασμό με ευανάγνωστη και ευδιάκριτη αναφορά στη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

    - Ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το συνηθισμένο όνομα μιας φυτικής ποικιλίας ή ενός ζωικού είδους. Οι παραγωγοί μπορούν για παράδειγμα να πωλούν ελιές «Καλαμών/Καλαμάτας» και να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας πάνω στη συσκευασία.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μονοπώλιο στη χρήση των ονομασιών «Ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» που η γεωγραφικά οριοθετημένη ζώνη παραγωγής είναι η Μεσσηνία αλλά και τη «φέτα» που κατοχυρωμένα παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα και τη νήσο Λέσβο των πρώτων στο είδος τους σε όλον τον κόσμο προϊόντων ΠΟΠ, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής παράδοσης…

Η κατοχύρωση της ελληνικής φέτας ΠΟΠ εντός της Κοινότητας επικυρώθηκε στις 25/10/2005 με τη σχετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , που αναγνώρισε την ιστορικότητα της φέτας και της σύνδεσής της με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή μετά τις 15-10-2007 κανένα κράτος – μέλος εκτός της Ελλάδας και φυσικά τρίτη χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λέξη «φέτα» ούτε άμεσα ούτε έμμεσα δηλαδή τύπου φέτας αλλά μόνο την ονομασία «λευκό τυρί».

Εάν οριστικοποιηθεί ως το τέλος του 2013, όπως προβλέπεται, η συμφωνία με τον Καναδά, αφενός θα δοθεί στη χώρα αυτή η δυνατότητα να εξάγει τυρί με την ονομασία «φέτα» στην ΕΕ, αφετέρου δε άλλες τρίτες χώρες, σημαντικοί παραγωγοί λευκού τυριού (π.χ. Τουρκία) ενδεχομένως δε και χώρες παραγωγοί εντός της ΕΕ θα μπορούσαν να επικαλεστούν το προηγούμενο με τον Καναδά απαιτώντας ανάλογη μεταχείριση σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ. Ουσιαστικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει παραχωρήσεις στον γεωργικό τομέα, αυτοαναιρώντας την ισχύουσα νομοθεσία για τα ΠΟΠ προϊόντα.
    
Το κείμενο της συμφωνίας έχει εγκριθεί από το «Κολλέγιο των Επιτρόπων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται η επικύρωσή του από το Συμβούλιο Υπουργών τον προσεχή Δεκέμβριο και αμέσως μετά κι εντός του 2013  από το Συμβούλιο Αρχηγών κλείνοντας τις εργασίες των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τον Καναδά.
    
    Ως αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας μαζί με όλους τους άλλους Μεσσήνιους των οποίων εκπροσωπώ τα συμφέροντα:

  -Εκφράζουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας CETA των διαπραγματεύσεων της 18ης Οκτωβρίου 2013 με το οποίο η ελληνική πλευρά προβαίνει ουσιαστικά σε εκχώρηση του ονόματος των ελληνικών προϊόντων «φέτα ΠΟΠ» κι «ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ» στον Καναδά. Είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αμαυρώσει την εικόνα των δυο αυτών κορυφαίων γνήσιων παραδοσιακών προϊόντων μας και θα αποδυναμώσει τις ευνοϊκότατες συνθήκες για την προοπτική της διακίνησής τους στις διεθνείς αγορές.

 - Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην επικύρωσή της στο επικείμενο συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το Δεκέμβριο του 2013 και καλούμε την ελληνική αντιπροσωπεία να υπερασπιστεί τα συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων παραγωγών μας και συναφών κλάδων, συνεργαζόμενη προς την κατεύθυνση αυτή με τους ομολόγους των άλλων μεσογειακών χωρών της Ε.Ε.

  -Ζητάμε άμεσα, επίσημη ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δυο από τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, παγκοσμίου φήμης και ζήτησης.
    
    -Τέλος κατά την προσεχή 9η Υπουργική Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην Ινδονησία, όπου διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα για τα ελληνικά συμφέροντα , όπως η προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να τεθεί προ των ευθυνών της, υπερασπιζόμενη την κατοχύρωση στον ΠΟΕ ως προς την ελληνική τους προέλευση, των προϊόντων «φέτα, ούζο και ελιές Καλαμάτας», ως όφειλε προ πολλού να έχει κάνει.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
       Παναγιώτης Αλευράς


    


    
    
 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις