Αν και υπάρχουν σημαντικοί πόροι, συνολικού ύψους 94δις Ευρώ, η Κυβέρνηση της Ν.Δ δεν έχει σχέδιο για την αξιοποίηση τους προς όφελος της χώρας, των παραγωγών και της κοινωνίας.
Κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για την έλλειψη σχεδίου, τις λανθασμένες πολιτικές και τους ανεπαρκείς χειρισμούς της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.
Ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απώλεσε την ευκαιρία, μετά τις αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παρουσιάσει και να δρομολογήσει από τον Ιούλιου του 2019 μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον αγροδιατροφικό τομέα, ένα σχέδιο με όραμα και στόχους, που μπορεί να υλοποιηθεί με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών,του ανθρώπινου δυναμικού και της αγροδιατροφικής παράδοσης.
Στην συνέχεια εγκάλεσε την Κυβέρνηση:
-για την έλλειψη Εθνικού Σχεδίου στον πρωτογενή τομέα και την απουσία συγκροτημένης αγροτικής πολιτικής,
-για τις πελατειακές σχέσεις και τη φαύλη διαχείριση των επιδοτήσεων
-για τις παλινωδίες και την ανεπαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς όλα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση αγροτών, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων αλιέων κ.λπ. που έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία, τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις ελληνοποιήσεις, τον άνισο ανταγωνισμό και τελευταία την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ο Βουλευτής τόνισε ότι οι υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, ηλεκτρικού, αερίου, πετρελαίου μαζί με τις αυξήσεις σε λιπάσματα και ζωοτροφές εκτινάζουν το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, οδηγώντας σε απόγνωση αγρότες, κτηνοτρόφους αλιείς κλπ. που αδυνατούν να συνεχίσουν τις καλλιέργειες τους, επισημαίνοντας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οτι πρέπει να κατανοήσει, αν έχει την βούληση, ότι οφείλει να αξιοποιήσει:
1.Τις μεγάλες δυνατότητες της ψηφιακής εποχής και την αποτελεσματικότητα της γεωργίας ακριβείας με αξιόπιστο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση,
2.Την ποιότητα και την διατροφική αξία των πιστοποιημένων προϊόντων μας, με σύνδεση Αγροδιατροφικού τομέα και τουρισμού, προβολή και εξωστρεφείς δράσεις.
Ιδιαίτερα για την Κρήτη, ο κ. Κεγκέρογλου επέμεινε ότι η Κυβέρνηση προβαίνει σε στοχευμένες εξαιρέσεις, ολιγωρίες και αρνητικές επιλογές και συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
-Στον κίνδυνο να μείνουν εκτός Προγράμματος Νέων Γεωργών πολλοί παραγωγοί λόγω αλλαγής υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες.
-Στα νέα πρόστιμα στις μεταφορές για διαφορές ζύγισης ακόμη και 5% που θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, αντί της εφαρμογής ολοκληρωμένου προγράμματος Μεταφορικού Ισοδύναμου για την Κρήτη,
-Στην απαράδεκτη υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης
-Στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να προστατεύσει τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές αλλά και την άμεση πρόσβαση των καταναλωτών στα τοπικά προϊόντα
-Στην απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να αφαιρέσει από τα παραδοσιακά προϊόντα τη συνήθη ονομασία τους και συγκεκριμένα την Τσικουδιά και Τσίπουρο
-Στην εξαίρεση από το μέτρο της βιολογικής Γεωργίας της καλλιέργειας της βιολογικής μπανάνας στην Κρήτη.
-Στην μη ένταξη της κρητικής σταφίδας, της σουλτανίνας από την συνδεδεμένη ενίσχυση
Επιπρόσθετα, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι στην τελευταία πληρωμή ευρωπαϊκών ενισχύσεων του Δεκεμβρίου 2021, ένα ποσοστό 9% στο Ν. Ηρακλείου έμεινε απλήρωτο και ένα 15% πληρώθηκε με σοβαρές μειώσεις, ύψους 10% έως και 90% επί του συνόλου των επιδοτήσεων, ζητώντας συγκεκριμένη ημερομηνία επόμενης πληρωμής ενώ αναφέρθηκε στη σημαντική δουλειά που κάνει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης για την ανάδειξη της αξίας και της ταυτότητας των προϊόντων της Κρήτης και την σύνδεση με τον Τουρισμό, παρά την μηδενική στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κλείνοντας ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί πόροι, συνολικού ύψους 94δις Ευρώ αλλά δεν υφίσταται σχέδιο για την αξιοποίηση τους προς όφελος της χώρας, των παραγωγών και της κοινωνίας