Αδιαφορεί η κυβέρνηση για το αδιέξοδο που οδηγούνται οι αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγωγή σταφίδας αφού προτείνεται να ενταχθεί στη συνδεδεμένη η Κορινθιακή όχι η σουλτανίνα που παράγεται κυρίως στην Κρήτη.

Με τρείς ερωτήσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου θέτει τα πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη που οδηγούν σε αδιέξοδο λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και του αποκλεισμού της Κρήτης από προγράμματα και αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά:

 1ον  την ένταξη της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ στις οποίες το Υπουργείο εντάσσει μόνο την κορινθιακή. 

2ον Την ένταξη των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης στο πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο για ενίσχυση/αποζημίωση των σταφυλιών με 60 Ευρώ ανά σρέμμαλόγω των επιπτώσεων του πολέμου και

3ον Το άνοιγμα της διαδικασίας δήλωσης ζημιών που προκλήθηκαν από ισχυρούς ανέμους και υποβάθμισαν την ποιότητα κλείνοντας τις αγορές του εξωτερικού για τα επιτραπέζια της Κρήτης καθώς και την προώθηση διαδικασιών αποζημίωσης τους.

Ταυτόχρονα ο Βουλευτής επικοινώνησε με την Αντιπεριφερειάρχη κα Χουδετσανάκη και ζήτησε την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης με την συμμετοχή υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων, παραγωγών και βουλευτών προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να αλλάξει πολιτική το αρμόδιο υπουργείο. 

Αναλυτικά οι τρεις Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις και τα αντίστοιχα ερωτήματα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1ηΕρώτηση:«Απαράδεκτη η εξαίρεση της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ»

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις απέδειξαν ότι η ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού δεν είναι από μόνη της ικανή για να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα που εκδηλώνονται με την αύξηση του κόστους παραγωγής και να συνεχιστούν οι καλλιέργειες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αξιολογήσει τις καλλιέργειες που έπρεπε να ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ και να διαβουλευθεί με τον παραγωγικό κόσμο. Αντίθετα το Υπουργείο προχωρεί χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς να διαβουλευτεί στην επιλογή των καλλιεργειών που θα ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσει προκαλώντας πολλά ερωτήματα και αδικίες.

Το πρώτο στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι το μεγάλο ποσοστό μονοετών καλλιεργειών που προτείνονται σε αντίθεση με ορισμένες πολυετείς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αποκλείονται. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι προτείνονται καλλιέργειες σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αποκλείονται άλλες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγωγή σταφίδας αφού προτείνεται να ενταχθεί στη συνδεδεμένη η Κορινθιακή όχι η σουλτανίνα που παράγεται κυρίως στην Κρήτη.

Επειδή ο αγροτικός κόσμος και ιδιαίτερα οι παραγωγοί σουλτανίνας είναι ανάστατοι με αυτή την επιλογή της σκοπιμότητας.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την πρόταση σας και να εντάξετε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ και τις δύο ποικιλίες σταφίδας Κορινθιακή και σουλτανίνα, χωρίς εξαιρέσεις;

2η Ερώτηση: «Απαράδεκτη εξαίρεση των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης από το πρόγραμμα αποζημίωσης με 60 ευρώ ανά στρέμμα των σταφυλιών που παράγονται στα νησιά»

Σύμφωνα με ενημέρωση και καταγγελίες των αμπελοκαλλιεργητών της Κρήτης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται πρόγραμμα ενίσχυσης και αποζημίωσης των σταφυλιών με 60 ευρώ ανά στρέμμα αμπέλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, εντάσσοντας σε αυτό όλα τα νησιά της χώρας με εξαίρεση των καλλιεργητών της Κρήτης και

Επειδή πολλές φορές επικαλείστε την Εύβοια (που δεν είναι νησί κατά την Ε.Ε) για να καρατομήσετε την Κρήτη.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1)Με ποιο κριτήριο εξαιρείτε τους καλλιεργητές σταφυλιού του νησιού της Κρήτης από το πρόγραμμα για τα νησιά;

2)Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είχε επιπτώσεις στο νησί της Κρήτης;  Θέμα: «Αποζημιώσεις για τις ζημιές των επιτραπέζιων σταφυλιών.»

           

            3η Ερώτηση: Θέμα: «Αποζημιώσεις για τις ζημιές των επιτραπέζιων σταφυλιών»

Τα καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Κρήτη έβλαψαν τις καλλιέργειες και ιδιαίτερα την παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών αφού η ποιότητα και τα κριτήρια εξαγωγιμότητας πέρα από τη γεύση και την διατροφική ασφάλεια επηρεάζονται και από την εμφάνιση και τη δομή του σταφυλιού.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών, των παραγωγών αλλά και των εξαγωγέων οι ισχυροί άνεμοι σε κρίσιμες στιγμές της καλλιεργητικής περιόδου προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να αποκλείεται από τις εξαγωγές.

Με δεδομένο ότι η Ελληνική αγορά έχει περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης αλλά και η ανεύρεση «δεύτερων» αγορών στο εξωτερικό λόγω του πολέμου είναι αδύνατη και

Επειδή δεν δόθηκε ακόμη το δικαίωμα στους παραγωγούς να δηλώσουν τη ζημιά που υπέστησαν.

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

           

  1. Προτίθεστε να δώσετε κατεύθυνση να ανοίξει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιών και να προχωρήσει η εκτίμηση αυτών ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί;
  2. Προτίθεστε να εντάξετε την καλλιέργεια επιτραπέζιων σταφυλιών της Κρήτης στην αποζημίωση λόγω των γενικότερων προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και ιδιαίτερα στην ανεύρεση «δεύτερων» αγορών;