Θ.Πετράκος: Ελέγξτε τα πυρηνελαιουργεία


ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη κι Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη για την τοποθέτηση μηχανισμών απόσμησης, βιοφίλτρων αλλά υγροποίησης των ατμών στα πυρηνελαιουργεία της βιομηχανικής περιοχής Μελιγαλά Μεσσηνίας κατέθεσε ο τομεάρχης Ενέργειας και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.

Επανέρχεται στο θέμα  μετά και την εισαγγελική παρέμβαση σχετικά για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας.

«Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, τις ποικιλότροπες διαμαρτυρίες  αλλά και ένδικα μέσα των κατοίκων του Δήμου Οιχαλίας και των γειτονικών τοπικών Κοινοτήτων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, προς τους αρμόδιους φορείς, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισαγγελέας διέταξε αυτεπάγγελτα την έρευνα, αφού στην περιοχή του Μελιγαλά κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει έντονο πρόβλημα με τους καπνούς από τα φουγάρα των πυρηνελαιουργείων, ενώ κάποιες μέρες ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί από την έντονη μυρωδιά», τονίζει.

Όπως λέει, η  δυσοσμία που προέρχεται από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην ΒΙΠΕ Μελιγαλά έχει ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή ν΄ αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. «Είναι χαρακτηριστικό τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά αλλά και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας πολλοί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα».
Για να  βελτιωθεί η κατάσταση, επισημαίνει, «απαραίτητη είναι η τοποθέτηση μηχανισμών απόσμησης και βιοφίλτρων για να καθαρίζονται τα απαέρια. Επίσης, απαραίτητη είναι η τοποθέτηση μηχανισμού υγροποίησης των ατμών ώστε το νερό να χρησιμοποιείτε για αρδευτικούς σκοπούς. Άλλωστε αυτό προβλέπεται, ανάμεσα στα άλλα, στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που εκδόθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση στις 11.06.2013 (α.π. 210219/11.06.2012). Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την εφαρμογή και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων».

Ο κ.Πετράκος ζητά να πληροφορηθεί για το θέμα των ελέγχων, αν τηρούνται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γιατί δεν έχει λειτουργήσει ο μετρητής αέριων ρύπων στην περιοχή της ΒΙΠΕ Μελιγαλά αλλά κι αν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στα πυρηνελαιουργεία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις