Μ. Χαρακόπουλος: Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ  λύνει προβλήματα αγροτών

«Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, είναι τόσα πολλά που πραγματικά η Αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να καταφεύγει ούτε σε υπερβολές ούτε σε αφορισμούς και ισοπεδωτικές διατυπώσεις, όπως αυτή που ακούσαμε νωρίτερα από το Βήμα της Βουλής, ότι το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι κενό γράμμα. Το νομοσχέδιο που συζητούμε, η πρώτη νομοθετική παρέμβαση του ΥπΑΑΤ μετά από ενάμιση χρόνο, απαντάει σε πολλά προβλήματα και πραγματικά δίνει λύσεις που συνιστούν σημαντικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις».

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή, Μάξιμος Χαρακόπουλος,  κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μεταξύ άλλων σε παρεμβάσεις του υποστήριξε ότι:

* Οι αγορές Παραγωγών γίνονται για να κλείσει η «ψαλίδα» από το χωράφι στο ράφι. «Καθιερώνονται οι αγορές παραγωγών, στις οποίες απευθείας οι ίδιοι οι παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές, χωρίς να παρεμβαίνουν, δηλαδή, οι ενδιάμεσοι. Φιλοδοξούμε με αυτήν την παρέμβαση να κλείσει η «ψαλίδα» που υπάρχει σήμερα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι», είπε χαρακτηριστικά.
* Εκσυγχρονίζεται η  συνταγογράφηση φυτοφαρμάκων για αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης «δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο εμπορίας και διακίνησης φυτοφαρμάκων. Με τη συνταγογράφηση και με την καθιέρωση των βιβλίων εσόδων-εξόδων επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε σε μεγάλο βαθμό το υπαρκτό, πράγματι, πρόβλημα της παράνομης διακίνησης φυτοφαρμάκων, λαθραίων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που έρχονται από το εξωτερικό».
* Σταματά το καθεστώς με τους «μπαταχτσήδες» εμπόρους. «Σημαντική μεταρρύθμιση – είπε -  είναι και η διασύνδεση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με το Γενικό Μητρώο Εμπόρων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το ΓΕΜΗ. Με υπουργική απόφαση, όπως λέει ο νόμος, θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Εμπόρων, κι ο έμπορος αγροτικών προϊόντων θα υποχρεούται να καταθέτει εγγυητική επιστολή. Έτσι, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτούς τους «μπαταχτσήδες», αεριτζήδες εμπόρους που παίρνουν τη σοδειά του αγρότη και πολλές φορές είτε ρίχνουν «κανόνια» και δεν πληρώνουν, είτε πληρώνουν όποτε τους καπνίσει».
* Θεσμοθετείται ο για πρώτη φορά ο κτηνίατρος εκτροφής «που θα παρακολουθεί την κτηνοτροφική εκμετάλλευση και θα συμβουλεύει τον κτηνοτρόφο. Σας θυμίζω ότι η χώρα ταλαιπωρείται χρόνια από ζωοανθρωπονόσους, όπως είναι η βρουκέλλωση, και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να επιβληθούν μέτρα συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως η απαγόρευση εξαγωγών φέτας και η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας για τη χώρα. Με την καθιέρωση, λοιπόν, του κτηνιάτρου εκτροφής, πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα».
* Νομιμοποιούνται  αυθαίρετες σταβλικές εγκαταστάσεις. Με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κ. Αλεξιάδη στις 21 Ιανουαρίου, η οποία έχει αποσταλεί στις πολεοδομίες, προκειμένου να εφαρμόσουν το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι στη Βουλή για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων, χωρίς κανένα πρόστιμο, με ένα απλό παράβολο.  
* Σε ό,τι αφορά κάποιες  πολεοδομίες για τις οποίες αναφέρθηκε πως δεν εφαρμόζουν τον νόμο, τόνισε πως επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και εκδόθηκε και στάλθηκε η διευκρινιστική αυτή εγκύκλιος (την κατέθεσε στα πρακτικά). «Θέλω να πιστεύω ότι η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία δεν θα ξανακάνει το θαύμα της και  δεν θα χρειαστεί και πάλι να παρέμβουμε», ανέφερε.
 * Απλοποιείται, κατά τον κ. Χαρακόπουλο,  η ίδρυση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφτηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Γιάννη  Μανιάτη. «Δεν χρειάζεται πια περιβαλλοντική μελέτη, περιβαλλοντική άδεια, που ήταν μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Για την πλειονότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αρκεί η υπαγωγή τους στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις