Αθ.Τσαυτάρης:επιχειρούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής με την επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαιοειδών


Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Επαμεινώνδα Μαριά,  σχετικά με την πρόταση του ΟΟΣΑ για ανάμιξη ελαιολάδου με σπορέλαιο και τη λήψη μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.


Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:


«Θίγετε τρία διαφορετικά θέματα και μάλιστα τώρα προσθέσατε και τις κινητοποιήσεις των αγροτών ένεκα της επικαιρότητος. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως τα είπατε. Πραγματικά, οι αγρότες έχουν αιτήματα. Τα περισσότερα ή όσα μπορούσαμε και στο βαθμό που ήταν εφικτό  να τα αντιμετωπίσουμε τα αντιμετωπίσαμε. Κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει ένα αυξημένο κόστος παραγωγής όχι μόνο στο γεωργικό, αλλά και στο βιομηχανικό τομέα, στις μεταφορές ένεκα της υψηλής τιμής των καυσίμων. Μακάρι να καταφέρουμε να δώσουμε φθηνότερα καύσιμα.

Σε ό,τι αφορά στους γεωργούς, εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε στον τομέα αυτό. Γι’ αυτό επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, για να απαλύνουμε λίγο αυτό το πρόβλημα. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα.

Σχετικά με τα άλλα θέματα του κόστους και αυτά προσπαθούμε να τα δούμε. Δείτε ότι δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος στους αγρότες. Επιχειρούμε και το έχουμε υποσχεθεί και δεν έχουμε τηρήσει αυτήν την υπόσχεση ακόμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής και προς εσάς στο Κοινοβούλιο, αλλά και προς τους αγρότες, να δώσουμε νυχτερινό ρεύμα. Τουλάχιστον όπου μπορούμε, την ώρα που μας περισσεύει ρεύμα, πρέπει να το δώσουμε φθηνότερο. Και αυτό θέλει προσπάθεια, γιατί θέλει υποδομές, πρέπει να αλλάξουν τα ρολόγια, οι συνδέσεις και λοιπά και αυτό θα πάρει χρόνο. Όμως, το προσπαθούμε. Το ίδιο ισχύει και για σειρά άλλων θεμάτων. Επομένως, έχουμε κάνει αυτήν τη συζήτηση.

Ακόμα και στο θέμα της τήρησης των στοιχείων εσόδων - εξόδων είδατε ότι η ουσία μάς ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει κάποια στιγμή να τηρηθούν αυτά τα στοιχεία. Το ζητούν και οι αγρότες, γιατί αυτό θα λύσει πολλά προβλήματα. Θα λύσει τα προβλήματα των εικονικών τιμολογίων σε συνάρτηση και με μια σειρά άλλων πραγμάτων. Θα λύσει τα προβλήματα που αφορούν την επιστροφή του ΦΠΑ που ήταν διογκωμένη. Θα λύσει τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά την αποφυγή της δυσκολίας που είχαν στο λογιστικό κομμάτι να τηρούν  δηλαδή κάθε μέρα βιβλία κάθε μέρα - και γι’ αυτό δέχθηκε αυτό το αίτημα των αγροτών η Κυβέρνηση - αλλά δεν πρέπει να αποφύγουμε την τήρηση των στοιχείων, έστω και με απλουστευμένο τρόπο, βάζοντας ορισμένα όρια στα 15.000 ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις  της ακαρπίας της ελιάς  

Θα σας απαντήσω τώρα για την ακαρπία, γιατί όλα αυτά που λέτε τα έχουμε κάνει. Παραδείγματος χάριν, έχουμε αποφασίσει και έχουμε γνωστοποιήσει ότι θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν ζημιά από την ακαρπία από το Πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα προγράμματα ΠΣΕΑ πρέπει να εκτιμηθεί η ζημιά, να αποδείξουμε ότι είναι μεγαλύτερη του 30%, αλλιώς δεν δικαιολογείται. Ένας φάκελος ΠΣΕΑ μαζί με όλες τις άλλες ζημιές που υφίσταται ο τόπος κάθε χρόνο πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι έγινε και πρόπερσι με τις πυρκαγιές της Χίου.

Εμείς εκείνο που κάναμε και πρόπερσι και φέτος είναι να μην αργήσουν τα ΠΣΕΑ, όπως συνήθιζαν να αργούν δύο και τρία χρόνια, γιατί θα είναι χωρίς νόημα πλέον. Αντιθέτως, θυμηθείτε ότι πέρυσι με τις προσπάθειές μας ήρθαν το Μάιο τα ΠΣΕΑ. Επομένως, εκεί εστιάζονται οι προσπάθειές μας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα φέτος, φτιάξαμε και τη σχετική Επιτροπή πολύ έγκαιρα, γιατί χρειάζεται επιστημονική τεκμηρίωση αυτό.

Πιστεύω ότι μακροχρόνια  - γιατί οι κλιματικές αλλαγές θα μας φέρουν πολλά τέτοια προβλήματα – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε τις καλλιέργειές μας όπου είναι εφικτό με πιο ανθεκτικές ποικιλίες και να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα μονιμότερα και βιωσιμότερα.

Για τους ελέγχους  που αφορούν προσμείξεις ελαιολάδου με σπορέλαιο ή ελληνοποιήσεις ελαιλολάδου

Μας ρωτάτε τι θα κάνουμε για το θέμα που αφορά πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαιο. Θα σας πω τι έχουμε ήδη κάνει.
Για παράδειγμα, έχουν ελεγχθεί από τον ΕΦΕΤ και σε συνεργασία με τους λιμενικούς, όπως προβλέπει ο νόμος, όχι μόνο τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και του Ηρακλείου. Θα σας δώσω τα αποτελέσματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βρεθεί φορτία ισπανικού λαδιού που έρχεται στη χώρα μας. Ελέγξαμε μάλιστα στη συνέχεια τις εταιρείες που παρέλαβαν αυτά τα λάδια για να δούμε πώς διατέθηκαν, γιατί με τον τρόπο αυτό θα πρέπει να τα διαθέσουν ως ισπανικά λάδια και όχι ως ελληνικά.

Πραγματικά, σε τρεις-τέσσερις περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές, που τα παρέλαβαν και ελέχθησαν, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν που τα διέθεσαν. Και αυτή τη στιγμή ελέγχονται όλα τα στοιχεία, προκειμένου να δούμε πραγματικά αν παρατύπησαν. Αν αυτό ισχύει, να τιμωρηθούν και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Σε μια εξ αυτών η έρευνα προχώρησε πιο πέρα.
Σας λέω ότι μια εταιρεία  κατάφερε να ελληνοποιήσει 55 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Μεταχειρίστηκε περίπου 28.000 κιλά που ήταν απλό λάδι -όχι εξαιρετικά παρθένο- ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Η παρατυπία και η παρανομία υπάρχει. Η Πολιτεία αμύνεται έναντι αυτών. Κάνει προσπάθειες και όλοι αυτοί θα τιμωρηθούν, ώστε το φαινόμενο αυτό να περιοριστεί και να εξαλειφθεί. Όμως, δεν είναι απλό. Μην νομίζετε ότι πήγε μια φορά ένα συνεργείο, το μπλοκάραμε και τελείωσε. Ίσα-ίσα η δική μου πρόθεση -την οποία είδατε σε αρκετές περιπτώσεις- είναι σε αυτά τα θέματα οι ποινές να είναι τόσο αυστηρές, ώστε να είναι αποτρεπτικές. Να ξέρει ότι εφόσον μία φορά θα συλληφθεί, θα «σβήσει» από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν κάποιος κερδίζει 200.000 ευρώ και του βάλουμε 1.000 ευρώ πρόστιμο, θα το ξανακάνει και θα το ξανακάνει.

Σας θυμίζω τη συζήτηση που είχαμε στο νομοσχέδιο. Μάλιστα, κάποιοι μου είχατε πει ότι είμαι αυστηρός και ρωτήθηκα γιατί βάζω τόσο υψηλά πρόστιμα σε μία ελληνική επιχείρηση, ώστε να μπορούμε να «σβηστεί»; Μα, αν βάλουμε χαμηλό πρόστιμο, θα τρέχουμε μονίμως πίσω από τις παρατυπίες της. Γι’ αυτό και σας λέω ότι η «χρυσή» τομή είναι κάπου στη μέση.

Θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πρόστιμα αποτρεπτικά. Όπως είπατε και εσείς, τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, όπως και τα κέρδη. Κάποιος, λοιπόν, μπροστά σε αυτά τα κέρδη δεν θα διστάσει να παρατυπήσει, ακόμα και αν ενδέχεται να τον πιάσουν και να του βάλουν ένα μικρό πρόστιμο.

Θέλω, όμως, να πω ότι εμείς από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο κάναμε μία στρατηγική επιλογή να υποστηριχθεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Από αυτό το Βήμα, σας λέω ότι η αυτή η παραγωγική δραστηριότητα μάς ταιριάζει. Δεν μπορούμε να παλεύουμε σε μία γεωργία χαμηλού κόστους μεγάλων ποσοτήτων, γι’ αυτό και δώσαμε τόσο μεγάλη έμφαση στο να υποστηριχθούν αυτού του είδους τα ποιοτικά σήματα.

Δείτε την προσπάθεια που κάναμε να υποστηρίξουμε τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Μάλιστα πρόσφατα, σχεδόν με την έναρξη της Προεδρίας μας και με την παρουσία του Επιτρόπου κ. Ciolos  και του Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. De Castro γιορτάσαμε το 100o ελληνικό ΠΟΠ. Πρόκειται για το λάδι της Μεσσαράς, από την πατρίδα σας. Έγινε μεγάλη εκδήλωση για να προωθήσουμε αυτά τα προϊόντα, όπως προωθούμε και το σήμα της βιολογικής γεωργίας, γιατί αυτό θέλει σήμερα η κατανάλωση και θα το κάνουμε.

Όλα αυτά για να γίνουν, θα πρέπει να έχουμε τρόπο να υποστηρίξουμε την ποιότητα είτε με τα τιμολόγια είτε με την ιχνηλασημότητα είτε με τα ψηφιακά συστήματα είτε με τον εγκεκριμένο έμπορο και τον πιστοποιημένο έμπορο, αλλά και επιστημονικά. Ενώ μέχρι χθες όλη αυτή η δουλειά γινόταν με χαρτιά, τώρα βλέπουμε ότι με βάση το DNA μπορεί εύκολα κανείς να δει αν ένα μείγμα λαδιού έχει καθαρό λάδι ή έχει μέσα και ελαιοκράμβες ή άλλα σπορέλαια.

Αυτό έγινε και με δική μας δουλειά στα δικά μας Ινστιτούτα, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο των Χανίων, όπου αναπτύχθηκαν αυτές οι μεθοδολογίες και πιστεύουμε ότι αυτές θα μας βοηθήσουν».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις