Β.Αποστόλου: Τι θα γίνει με τις ιχθυόσκαλες;

 

Τι θα κάνετε με τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) ΑΕ καταθέτει επίκαιρη ερώτηση ο τομεάρχης Αγροτικού, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος ζητά να πληροφορηθεί τη στάση θα κρατήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της διαχείρισης;

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση  η ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. ΑΕ συγχωνεύτηκε κι απορροφήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς ΑΕ. Η  συγχώνευση επικυρώθηκε με το άρθρο 237 του νόμου 4072/2012, σύμφωνα με το οποίο η  σύμβαση, που έχει υπογραφτεί, μεταξύ  ΥΠΑΑΤ και της ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ εξακολουθεί να ισχύει και να δεσμεύει τον ΟΚΑΑ ΑΕ.

Από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της εποπτείας, διαπίστωσαν, όπως σημειώνει ο κ.Αποστόλου  ότι ο ΟΚΑΑ ΑΕ δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις του ως προς τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των ιχθυοσκαλών, με βάσει τη σύμβαση που έχει υπογράψει (18.04.2008). Ειδικότερα: 

* Τη διαδικασία εκμετάλλευσης των χώρων της ιχθυόσκαλας, όπου προχώρησε σε εκμίσθωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι πλειοδοτική διαδικασία.

* Την υποβολή κάθε μήνα της κίνησης των γενικών λογαριασμών των ιχθυοσκαλών για ενημέρωση στο ΥΠΑΑΤ.

* Την τήρηση του λογαριασμού των ιχθυοσκαλών υπό την μορφή έντοκου αλληλόχρεου λογαριασμού.

* Την υποβολή προς έγκριση, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών και την τήρηση των εσόδων τους σε υπολογαριασμό και όχι τη συμπερίληψη του στον προϋπολογισμό του ΟΚΑΑ ΑΕ και την υποβολή προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

* Τη χρήση πόρων του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών σε δαπάνες που δεν αφορούν τις ιχθυόσκαλες, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση του αρνητικού αποτελέσματος χρήσης του προϋπολογισμού του ΟΚΑΑ ΑΕ με το θετικό αποτέλεσμα χρήσης του προϋπολογισμού των ιχθυοσκαλών.

Το Δ.Σ του ΟΚΑΑ ΑΕ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1/1/02.01.2014 απόφαση με την οποία ενέκρινε τη λύση των εταιρειών Ιχθυόσκαλες Δημοσίου Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Χαλκίδας, Χίου, Πάτρας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, Χανίων, Καλύμνου και τη θέση τους σε εκκαθάριση, προκειμένου να διαγραφούν από το μητρώο των αντίστοιχων ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Στη συνέχεια εκδόθηκε το ΦΕΚ με αριθμό 725 ΑΕ-ΕΠΕ /27.01.2014 «Λύση και θέση σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης των στερουμένων νομικής προσωπικότητας φορολογικών οντοτήτων Ιχθυόσκαλες Δημοσίου» όπου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΑ ΑΕ δημοσίευσε την απόφασή του για εκκαθάριση και εν τέλει διαγραφή από το μητρώο των αντίστοιχων ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Οργανισμών των Ιχθυοσκαλών Δημοσίου.

Ο κ.Αποστόλου ζητά να πληροφορηθεί 

* Αν ο ΟΚΑΑ ΑΕ τηρεί τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές προκύπτουν από την από 18.04.2008 Σύμβαση, για τη διοίκηση και διαχείριση των ιχθυοσκαλών του δημοσίου;

* Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Υπουργός προκειμένου να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής κοινωνίας;

* Ποια είναι η σκοπιμότητα της εκκαθάρισης και διαγραφής από τα μητρώα των ΔΟΥ των ιχθυοσκαλών;

* Αν προτίθεται να ακυρώσει την εκκαθάριση των ιχθυοσκαλών ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους;

* Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις δημόσιες ιχθυόσκαλες;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις