Η ΚΓΠ στηρίζει τους βαμβακοπαραγωγούς με μια σειρά εργαλείων

Ο κ. Wojciechowski, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε σε ερώτηση του Εμμανουήλ Φράγκου σχετικά με τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας στην ΕΕ.

Στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), μέσω των στρατηγικών σχεδίων που σχεδιάστηκαν από τα κράτη μέλη, προσφέρει μια σειρά εργαλείων για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας. Καταβάλλεται, σε όλους τους επιλέξιμους γεωργούς, βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα (με αυξημένη στήριξη για μικρομεσαίους και νέους γεωργούς με μεγαλύτερες ανάγκες εισοδηματικής στήριξης).

Υπάρχει ειδική πρόσθετη συνδεδεμένη στήριξη για τους βαμβακοπαραγωγούς, με κίνητρο για τους γεωργούς να ενταχθούν σε εγκεκριμένες διεπαγγελματικές οργανώσεις με υψηλότερες ενισχύσεις. Για την αντιμετώπιση του κινδύνου της μείωσης εισοδήματος ή ανεπιθύμητων συμβάντων, διατίθενται εργαλεία διαχείρισης για την περαιτέρω σταθεροποίηση των εισοδημάτων στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης ή μέσω τομεακών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών βαμβακιού και ομοσπονδίες τέτοιων ομάδων παραγωγών θα μπορούσαν, επίσης, να υλοποιήσουν τομεακή παρέμβαση στον τομέα του βαμβακιού με την εφαρμογή εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τον προγραμματισμό και την οργάνωση της παραγωγής βαμβακιού. Τέλος, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης διατίθεται επενδυτική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό ή τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής και μεταποίησης, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και να διευκολυνθεί η συνεργασία. Παρέχεται ευρεία στήριξη στους προαναφερθέντες γεωργούς για να συνεργαστούν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες, για παράδειγμα επενδύοντας σε καλύτερα μέσα μεταφοράς.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΚΓΠ βασίζεται στον προσανατολισμό προς την αγορά και αφήνει πρωτίστως στους συμμετέχοντες στον τομέα να οργανωθούν και να προσαρμοστούν στην αγορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις