Να γίνει μια αντιπαραβολή για να μπορέσουν να καταλάβουν τι λάθη έχουν γίνει.
Το μείζον θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων και της τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας στην ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έλαβαν χώρα στις πληρωμές, έφερε στη βουλή ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κόκκαλης τόνισε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη πως «είναι γεγονός όμως ότι για πρώτη φορά φέτος αγρότες και κτηνοτρόφοι είδαν στα βιβλιάριά τους πολύ λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και τον Οκτώβριο και τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό πιστώνεται στη δικιά σας την Κυβέρνηση.
Η πρώτη αντίδραση μετά το πρώτο φιάσκο τον Οκτώβριο ήταν ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας ανήκε στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πάντα όμως με Κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία. Εν συνεχεία, ρίξατε το όλο φταίξιμο για τα λάθη και τις παραλείψεις στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιπλέον τονίσατε, επικουρικά πάντα, ότι οι αγρότες γνωρίζανε για τις μειώσεις.
Όπως και να έχει, κύριε Υπουργέ, ασχέτως των λαθών που πιθανόν έχουν γίνει και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μια υπηρεσία, ένας οργανισμός ο οποίος υπάγεται απ’ ευθείας σε εσάς, εποπτεύεται από εσάς και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνησή σας.
Πρόσφατο είναι το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη –έκθεση, πόρισμα-κόλαφος-, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν το λιγότερο παθογένειες, αλλά και αδικίες στο σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και στη φόρμα της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης.
Ήδη με την παρούσα, πριν προχωρήσετε στην τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας, οφείλατε να κάνετε το εξής, κατά την άποψή μας, όπως έχετε υποχρέωση, έχετε στείλει στους ανθρώπους που συνέταξαν το στρατηγικό σχέδιο όλα τα στοιχεία του ΟΣΔΕ του 2023, ώστε να γίνει μια αντιπαραβολή για να μπορέσουν να καταλάβουν τι λάθη έχουν γίνει, ποιες κατηγορίες έχουν αδικηθεί. Κατά δεύτερον, πρέπει να απαντήσετε εάν έχει ήδη ξεκινήσει η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου, με ποιους τα διαβουλευθήκατε και αν προτίθεστε να τροποποιήσετε το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας και σε ποια κατεύθυνση, στην κατεύθυνση των οικολογικών σχημάτων, οικολογικά σχήματα στα οποία σήμερα κανείς δεν ξέρει πότε θα πληρωθεί, στην κατεύθυνση αναθεώρησης των συνδεδεμένων ενισχύσεων, στην κατεύθυνση της αναθεώρησης των αγρονομικών περιφερειών;
Σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι τουλάχιστον, ανάστατος και αισθάνεται ανασφάλεια όσον αφορά την πληρωμή των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων που προβλέπονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και συγκεκριμένα από τα οικολογικά σχήματα.
Περιμένουμε να ακούσουμε σε ποιες κατευθύνσεις θα προβείτε στην τροποποίηση και ποιοι θα είναι οι άξονες για την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας μας».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στην απάντησή του ο κ. Αυγενάκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «η πρώτη τροποποίηση υποβλήθηκε τους έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατόπιν σχετικής διαπραγμάτευσης με τους υπηρεσίες και περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσαρμογές στη βάση τους διαβούλευσης που προηγήθηκε με θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα τους χώρας τους.
Η τροποποίηση περιλαμβάνει αλλαγές που, πρώτον, σχετίζονται με την αιρεσιμότητα που αφορούν σε τροποποιήσεις τους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι σχετίζονται με γεωργοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις παραγωγών, δεύτερον, αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στα προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, τα οικολογικά προγράμματα και τους διασυνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32, καθώς τους και τους ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι, τρίτον, σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς, τους οπωροκηπευτικά, ελαιόλαδο, οίνο, μελισσοκομία -περιλαμβάνουν κυρίως προτάσεις χορήγησης προκαταβολής σε παρεμβάσεις τους τομείς οίνου, μελισσοκομίας στο πρόγραμμα των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων (ΟΕΦ) και των οπωροκηπευτικών-, τέταρτον, σχετίζονται με παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης τους εισαγωγής τους παρέμβασης στο πλαίσιο του άρθρου 76 για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200.000.000, πέμπτον, αφορούν τους παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές τους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων και, τέλος, έκτον, σε αυτές που αφορούν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του εθνικού δικτύου ΚΑΠ, για το οποίο καταθέτω στα Πρακτικά αναλυτικό ενημερωτικό».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ
Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε πως «εμείς θεωρούμε ότι για να γίνει μια τροποποίηση πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα από το Υπουργείο τι πήγε λάθος.
Πρώτα θεωρούμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν όλες οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, πόσες έχουν γίνει για το 2023 και πόσα δικαιώματα ενεργοποιήθηκαν. Δεύτερον, πρέπει να γίνει μια διαβούλευση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Και, τρίτον, πρέπει να προτείνει το Υπουργείο την ιεράρχηση των αναγκών-τροποποιήσεων που έχει ανάγκη το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας.
Αναφέρατε κάποια θέματα συγκεκριμένα που περιλαμβάνονται στην πρώτη τροποποίηση. Αυτά προέκυψαν από διαβούλευση με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα; Έχετε στείλει στους ανθρώπους που έχουν συντάξει το στρατηγικό σχέδιο όλες τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ 2023; Έχετε αυτή την εικόνα, ώστε να προχωρήσετε μετά στην τροποποίηση;
Επειδή έχετε τη δυνατότητα μία φορά τον χρόνο και κατ’ εξαίρεση άλλες τρεις στην επταετία, προτίθεστε να θεραπεύσετε τις αδικίες που υπάρχουν στα οικολογικά σχήματα;
Συγκεκριμένα αναφέρομαι: Από τα τρία οικολογικά σχήματα που προβλέπονται για τους κτηνοτρόφους -και ξέρετε πολύ καλά ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί μεγάλη μείωση που φτάνει έως και το 27% με αυτές τις επιδοτήσεις-, μόνο το ένα περπάτησε και αυτό όπως περπάτησε έχει φουσκώσει πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ. Το γνωρίζετε. Είναι τα βιολογικά. Τα άλλα δύο; Πώς θα ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι από τα άλλα δύο;
Δεύτερον, είναι στην πρόθεσή σας να προχωρήσετε πάντα μετά από διαβούλευση σε αναθεώρηση του θέματος με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις; Μήπως οι συνδεδεμένες ενισχύσεις πρέπει να επικεντρωθούν σε προϊόντα ναυαρχίδες του τόπου μας, όπως το κρέας, όπως το λάδι; Και όλα αυτά κατόπιν διαβούλευσης».