Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία

Ο Βουλευτής Β1' Βορείου Τομέα Αθηνών, Βασίλειος Βιλιάρδος, έστειλε ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, θέτοντας 5 καίρια ερωτήματα σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που πλήττουν τον κλάδο της ελληνικής μελισσοκομίας.

Στην ερώτησή του, ο κ. Βιλιάρδος εστιάζει σε 5 βασικούς άξονες:

1. Παταξημός ελληνοποιήσεων μελιού: Ο Βουλευτής επισημαίνει την πληθώρα νοθευμένων μελιών που εισάγονται στην Ελλάδα και καλεί τον Υπουργό να υιοθετήσει άμεσα μέτρα για την πάταξη της νοθείας, όπως η υποχρεωτική καταγραφή εισαγωγής και διακίνησης μελιού, αυστηροί έλεγχοι και τήρηση ισοζυγίου.

2. Υποστήριξη της μελισσοκομίας στο δάσος: Ο κ. Βιλιάρδος τονίζει τη σημασία της μελισσοκομίας για την υγεία του δάσους και καλεί τον Υπουργό να άρει τις απαγορεύσεις που δυσχεραίνουν την άσκηση του επαγγέλματος, όπως η απαγόρευση εισόδου μελισσοκόμων στα δάση.

3. Εμπλουτισμός αμιγώς ελληνικών κατηγοριών μελιού: Ο Βουλευτής προτείνει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την ένταξη νέων μελιών, όπως το μέλι παλιουρίου και το μέλι βελανιδιάς, στις αμιγείς κατηγορίες ελληνικών μελιών.

4. Ενίσχυση της μέριμνας της Πολιτείας προς τους μελισσοκόμους: Ο κ. Βιλιάρδος επισημαίνει την απουσία ουσιαστικής στήριξης από την Πολιτεία προς τους Έλληνες μελισσοκόμους και ζητά την υλοποίηση δράσεων, όπως η δημιουργία ανεξάρτητου τμήματος μελισσοκομίας στα Υπουργεία και η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων.

5. Δρομολόγηση επιδοτήσεων για τη μελισσοκομία: Ο Βουλευτής τονίζει την ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των μελισσοκόμων, λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κλείνοντας, ο κ. Βιλιάρδος υπογραμμίζει την τεράστια προσφορά της μελισσοκομίας στο περιβάλλον και στην εθνική οικονομία και καλεί τον Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των μελισσοκόμων, στηρίζοντας έμπρακτα τον κλάδο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις