Τα προβλήματα στην αγορά από τις αυξημένες τιμές και τα περιορισμένα αποθέματα ελαιόλαδου

Η στασιμότητα στα αποθέματα ελαιόλαδου και οι αυξημένες τιμές του που δημιουργούν προβλήματα στην αγορά και τους παραγωγούς ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου, επισημαίνονται σε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστίνα Σταρακά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «Οι τιμές στο ελαιόλαδο εδώ και πάνω από έξι μήνες έχουν ξεφύγει από κάθε λογική. Ένας τενεκές λάδι (δεκαεπτά κιλών) έχει εκτοξευθεί στα 170 έως 200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν στα 75 έως 90 ευρώ. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα, με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι μάλλον δυσοίωνες. Τα διαθέσιμα αποθέματα στις δεξαμενές των βιομηχανιών τυποποίησης δεν φαίνεται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες των επόμενων µηνών, οπότε η επιστροφή της εμπορικής κινητικότητας είναι δεδομένη». Ενώ όπως συμπληρώνει «Όσον αφορά το ενδιαφέρον από τους αγοραστές στα εμπορικά κέντρα του ελαιόλαδου, ενόψει και των πρώτων ενδείξεων σε µερικές εβδομάδες για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, μπορεί να χαρακτηριστεί υποτονικό έως αδιάφορο εξ ου και η τρίμηνη στασιμότητα των τιμών».

Σχετικά με την επόμενη μέρα, όπως αναφέρει: «Τα βλέμματα όλων των ελαιοπαραγωγών αλλά και των καταναλωτών που προμηθεύονται το ελαιόλαδο είναι στην νέα ελαιοκομική περίοδο, που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει. Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Ούτε πολύ κρύο έκανε, κάτι που είναι ουσιώδες για την παραγωγή, αλλά ούτε και πολλές βροχές υπάρχουν αυτή την περίοδο που τις έχει ανάγκη το δέντρο ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά του. Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέας μείωσης της παραγωγής τους, λόγω της ξηρασίας, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία».

Την ίδια στιγμή, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθύνει καίρια ερωτήματα προς το Υπουργείο σχετικά με το αν έχουν γίνει έλεγχοι στις τιμές και στην αγορά για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και αν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, καθώς και ποια μέτρα προτίθεται αυτό να πάρει για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, τη σωστή κατανομή του αποθέματος και την καταπολέμηση της έντονης ακαρπίας λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις