Σταρακά: Ανεπίτρεπτο ο κ. Αυγενάκης να «παίζει» κομματικά παιχνίδια με την αγωνία των παραγωγών ελιών Καλαμών

Την αγωνία των χιλιάδων παραγωγών των ελιών Καλαμών που είδαν σε μία νύχτα να αμφισβητείται η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ονομασία του προϊόντος «Κalamata Olives» μεταφέρει με ερώτησή της στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά. 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Περικλής Μαντάς ζητώντας ουσιαστικά την κατάργηση της λέξης «Καλαμάτα» και κάθε παράγωγο αυτής από τη συσκευασία των ελιών Καλαμών που δεν είναι ΠΟΠ και δεν καλλιεργούνται στη Μεσσηνία, απάντησε ότι μόνο η ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας θα λέγεται «kalamata Olives».

Η Χριστίνα Σταρακά με άμεση παρέμβασή της υπενθυμίζει στον κ. Αυγενάκη την υπ. αριθμ. 428/2024 απόφαση του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε ότι «οι δύο ονομασίες (ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ και KALAMATA OLIVES) νομίμως συνυπάρχουν κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ως άνω Κανονισμού.» (ΚΑΝ 1152/2012).  Υπερασπιζόμενη μάλιστα το δίκαιο των 27.000 και πλέον ελαιοπαραγωγών που παράγουν κάθε χρόνο 100.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών και επικαλούμενη την παραπάνω απόφαση, κατέθεσε ερώτηση ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Αυγενάκη για την απαράδεκτη και αντίθετη προς την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης απάντησή του στον έτερο «γαλάζιο» βουλευτή. 

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά ξεκάθαρες απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:

«1. Με ποια λογική και ποιο έρεισμα νομικό ή μη αποφασίζετε την καταστρατήγηση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας απαντώντας με την υπ. αριθμ 285/1-5-2024 απάντησή σας  στην αριθμ. 3817/15-3-2024 ερώτηση του βουλευτή της Μεσσηνίας κ. Μαντά ότι απαγορεύεται η χρήση της ονομασίας KALAMATA OLIVES από μη πιστοποιημένους παραγωγούς του ΠΟΠ προϊόντος.
2. Με ποιο σκεπτικό «απειλείτε» τους εκατοντάδες παραγωγούς, μεταποιητές και εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς της χώρας και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι σε περίπτωση που ο εποπτευόμενος από εσάς Οργανισμός ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διαπιστώσει ότι χρησιμοποιούν τη νόμιμη σύμφωνα με το Συμβούλιο Επικρατείας, ονομασία ΚΑLAMATA OLIVES, θα τους παραπέμψει για επιβολή κυρώσεων στην αρμόδια επιτροπή επιβολής κυρώσεων. 
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου: α) Nα ανακληθεί πλήρως η άστοχη και προκλητική απάντησή σας, η οποία παραβιάζει το Κράτος Δικαίου, δηλώνοντας ότι αγνοείτε επιδεικτικά όσα έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 428/2024 απόφασή του και προκαλείτε εκ νέου σύγχυση και αναστάτωση στους παραγωγούς και εξαγωγείς μας, β) Να εφαρμοστεί από τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και Υπηρεσίες σας, πλήρως το περιεχόμενο της υπ. αριθμ. 428/2024 απόφασης του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, επταμελούς σύνθεσης, σύμφωνα με το οποίο οι δύο ονομασίες(ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και KALAMATA OLIVES) νομίμως συνυπάρχουν κατά τις διατάξεις του άρθρου 42 του ως άνω Κανονισμού» (ΚΑΝ 1151/2012);».

Σε δήλωση της η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Ο κ. Αυγενάκης τινάζει στον αέρα το αποτέλεσμα δικαστικών αποφάσεων, παίζοντας απαράδεκτα κομματικά παιχνίδια στις πλάτες των βιοπαλαιστών παραγωγών ελιών Καλαμών και εξυπηρετώντας συμφέροντα κατά το δοκούν. Για τον λόγο αυτό, τον καλούμε στη Βουλή να απολογηθεί για τις δηλώσεις του που διχάζουν τον αγροτικό κόσμο και να μας ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του στο συγκεκριμένο θέμα».
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις