Χνάρης: Συνεχής ο εμπαιγμός της Κυβέρνησης για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης ‘ΑΜΑΛΘΕΙΑ’ στους κτηνοτρόφους

Τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή  της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», η οποία 2 χρόνια μετά την εξαγγελία του μέτρου και 1 έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, φέρνει εκ νέου στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης  και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κατόπιν πρωτοβουλίας του Μανόλη Χνάρη κατέθεσε τρίτη Ερώτηση αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, απευθυνόμενο προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τις διαδοχικές καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Υπενθυμίζεται, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δύο αντίστοιχες Ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 1259/2023 και 2803/2024 για τα συγκεκριμένα ζητήματα εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Στη σχετική απάντηση της 30ης Οκτωβρίου 2023, από το αρμόδιο Υπουργείο αναφερόταν ότι: «..μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας .. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

 

Επιπλέον, στη σχετική απάντηση της 16ης Φεβρουαρίου 2024, από το αρμόδιο Υπουργείο αναφερόταν ότι:

«.. Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

 

Τέλος, ασκώντας για ακόμα μία φορά οξεία κριτική στην Κυβέρνηση τονίζει ότι: «Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα,  δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή  της βασικής ενίσχυσης».

 

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, ερωτά  εκ νέου, τους αρμόδιους Υπουργούς για τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους  παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα  δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις