Άρνηση του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ακαρπία στα πυρηνόκαρπα

Η ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Χήτα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φέρνει στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές πυρηνόκαρπων στην Πέλλα. Ακολουθεί η ερώτηση: 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή βερίκοκων και δαμάσκηνων αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της Πέλλας, εξαιτίας των βροχοπτώσεων κατά την ανθοφορία αλλά και εξαιτίας προβλημάτων κατά τη γονιμοποίηση. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για κακές ανθοφορίες και άσχημες γονιμοποιήσεις, αφού στο στάδιο της καρπόδεσης παρατηρείται σε πρώιμες ποικιλίες έως και 100% ζημιά. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπονται αποζημιώσεις για την ακαρπία, που οφείλεται κατά τις εκτιμήσεις του σε προβλήματα κατά το προανθικό στάδιο. Οι παραγωγοί θεωρούν ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αλλάξει, κάτι που παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν έχει ακόμα συμβεί. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι σε πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, αν και έχουν ήδη πληρώσει τα έξοδα για το 90% του κόστους φυτοπροστασίας, δεν έχουν καθόλου παραγωγή.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των πυρηνόκαρπων στην Πέλλα για τις μειωμένες παραγωγές, δεδομένου ότι, όπως πληροφορούμαστε σε πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον αρμόδιο υφυπουργό, υπήρξε από μέρους του δεύτερου δέσμευση για την εξεύρεση λύσης, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις