Ο Ελληνικός Ποιμενικός είδος υπό εξαφάνιση

Ο «Ελληνικός Ποιμενικός» είναι ένας ελληνικός σκύλος φύλακας, που εκτρέφεται εδώ και αιώνες για την προστασία των ζώων στις ορεινές περιοχές της χώρας.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών από τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, Πρόεδρο του Κόμματος Ελληνική Λύση και Βουλευτή Β3' Νότιου Τομέα Αθηνών και αφορά το κρίσιμο ζήτημα της εξαφάνισης του "Ελληνικού Ποιμενικού", μιας ράτσας σκύλων με βαθιές ρίζες στην ελληνική ιστορία και παράδοση.

Ακολουθεί η ερώτηση:

«Κύριε Υπουργέ,

Ο «Ελληνικός Ποιμενικός» είναι ένας ελληνικός σκύλος φύλακας, που εκτρέφεται εδώ και αιώνες για την προστασία των ζώων στις ορεινές περιοχές της χώρας. Ο «ελληνικός ποιμενικός» ή όπως αλλιώς αποκαλείται, τσοπανόσκυλο, είναι μία φυλή από τις έξι (6) ελληνικές φυλές σκύλων με ρίζες στην αρχαία Ελλάδα και μοιάζει πολύ με τον Μολοσσό. Ο «Ελληνικός Ποιμενικός» είναι γενναίος, ρωμαλέος, πιστός, ανεξάρτητος σαν χαρακτήρας, απόλυτα αφοσιωμένος στο κοπάδι προστατεύοντάς το από λύκους και αρκούδες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια πια, ολοένα και επιτακτικότερα κτηνοτροφικοί, κυνηγετικοί και κυνολογικοί σύλλογοι διακινούν αποδεδειγμένα το δεδομένο ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός κινδυνεύει με εξαφάνιση κι ότι υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 3.000 καθαρόαιμα άτομα. Όπως επιπρόσθετα επί του θέματος μεταξύ των άλλων τονίζει ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, «…Σήμερα κινδυνεύουν με αφανισμό, καθώς το γενετικό τους υλικό είναι περιορισμένο μόνο στην επικράτειά μας και είναι σοβαρός πια ο κίνδυνος, λόγω άγνοιας και οικονομικής δυστοκίας, μεγάλο ποσοστό των σκύλων αυτών να οδηγηθούν στη στείρωση και συνεπώς να χαθεί αυτή η γενετική βάση, που μας έχει κληροδοτηθεί από την αρχαιότητα αποδεδειγμένα από αρχαιολογικά ευρήματα (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με φυλές άλλων ζώων ή και ποικιλίες φυτών, που τώρα ψάχνουμε να ξαναβρούμε και να επαναφέρουμε). Στις προηγμένες χώρες η διατήρηση του πολύτιμου αυτού γενετικού υλικού γίνεται με κρατική μέριμνα, όπου και αντιμετωπίζουν τις εθνικές τους φυλές με ειδική μεταχείριση για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξή τους…».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε όπως οργανωμένα ενισχύσετε την ερασιτεχνική εκτροφή των «ελληνικών ποιμενικών», καθώς και τη διαιώνιση, την ανάπτυξη και τη διάδοση του είδους, δια στοχευμένων ενεργειών;»