Σταρακά: Ο αγρoτικός κόσμος δίνει αγώνα επιβίωσης

Ως ειδική αγορήτρια   για το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά.

Ξεκινώντας, η βουλευτής έδωσε τη μεγάλη εικόνα που βιώνει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα. Όπως ανέφερε, προβλήματα όπως το τρομακτικό κόστος παραγωγής, οι φυσικές καταστροφές, οι δυσθεώρητες τιμές αγροτικών προϊόντων, τα προβλήματα με τον ΕΛΓΑ, η αποτυχημένη εφαρμογή της ΚΑΠ, έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο στο χείλος του γκρεμού. Ενώ ειδική μνεία έκανε στο  καταστροφικό καλοκαίρι εξαιτίας της πανώλης και της ευλογιάς που πέρασαν οι κτηνοτρόφοι, ζητώντας επιτακτικά από το Υπουργείο την άμεση καταβολή γενναίων αποζημιώσεων. Ιδιαίτερη και αιχμηρή αναφορά έκανε  στα σκάνδαλα που ταλανίζουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και στο φιάσκο με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που έχουν αφήσει ξεκρέμαστες 200.000 αιτήσεις αγροτών.

Στη συνέχεια, μπήκε στην ουσία του προτεινόμενου νομοσχεδίου και στάθηκε κυρίως στους 3 πυλώνες κριτικής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Πρώτον, θα έπρεπε να υπάρχει μία ενιαία Αρχή ελέγχου και κυρώσεων, για να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και η ασάφεια που οδηγεί σε ατιμωρησία. 

Δεύτερον, ζήτησε  ολοκληρωμένους ελέγχους στα προϊόντα και στα τρόφιμα σε όλη την αλυσίδα με αιχμή του δόρατος την ιχνηλασιμότητα. 

Τρίτον, σημείωσε ότι είναι αδύνατον ο υποστελεχωμένος ΕΛΓΟ να βγάλει εις πέρας το σημαντικό έργο των ελέγχων μαζί με τις νέες αρμοδιότητες που του ανατίθενται, γι΄αυτό απαιτούνται άμεσα προσλήψεις.

Σε δήλωση της, η Χριστίνα Σταρακά ανέφερε: «Σε μια στιγμή που ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης από τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης και περιμένει μια σανίδα σωτηρίας, αντί αυτή να πάρει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους κατεστραμμένους αγρότες και κτηνοτρόφους φέρνει ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων που δεν κλείνει τις πληγές τους. Αντίθετα, αποτυγχάνει να προστατεύσει ουσιαστικά τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ και δεν χτυπάει στη ρίζα του το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων που τσακίζει τους Έλληνες παραγωγούς, τους καταναλωτές αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο. Γι’ αυτό και θα το καταψηφίσουμε.»

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις