Νέα Αριστερά: Να στηριχθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι της Κορινθίας που πλήττονται λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής (Φενεός κλπ) κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων της Κορινθίας, οι οποίοι έχουν πληγεί πρωτοφανώς από την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, κατέθεσαν 5 Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικών και Βουλευτή Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής (Φενεός κλπ) κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή (ζώα που ήταν έγκυα έχουν πεθάνει, απώλειες στην γαλακτοπαραγωγή και στην πώληση αρνιών, μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών αχρησιμοποίητες λόγω καραντίνας κλπ), που τους έχει οδηγήσει σε μηδενικά εισοδήματα και οικονομική ασφυξία.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς στην παρέμβασή τους ζητούν και προτείνουν:

  • Οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις: Άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, καθώς και ταχύτατη αποζημίωση για την απώλεια των κοπαδιών.
  • Έκτακτα μέτρα στήριξης: Παροχή προγραμμάτων στήριξης για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων οικονομικών αναγκών των παραγωγών, καθώς και αναστολή πληρωμών δανείων, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Επιδοτήσεις και ειδικά προγράμματα: Ένταξη των πληγέντων κτηνοτρόφων σε ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων, όπως το ΕΣΠΑ, για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους.
  • Συνέχιση επιδοτήσεων ΟΣΔΕ: Παράταση των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πανώλη, ώστε να μην υποστούν περαιτέρω οικονομική ζημιά λόγω αδυναμίας δηλώσεων.
  • Αναστολή πληρωμών κοινής ωφέλειας: Αναστολή ή μείωση των λογαριασμών ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Διαχείριση αχρησιμοποίητων ζωοτροφών: Αποζημίωση ή ασφαλής απόσυρση των ζωοτροφών που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες παραγωγοί με επιπλέον κόστος.
  • Προστασία και πρόληψη: Λήψη μέτρων για την αποτροπή μελλοντικών επιδημιών πανώλης στα νέα κοπάδια, με σκοπό την προστασία της τοπικής κτηνοτροφίας.

Κλείνοντας, απευθύνουν στους αρμόδιους Υπουργούς τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων στην Κορινθία που επλήγησαν από την πανώλη των αιγοπροβάτων;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ταχεία αποζημίωση και την ένταξη των κτηνοτρόφων σε προγράμματα επιδοτήσεων για την ανασύσταση των κοπαδιών;
  3. Προτίθεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει αναστολή πληρωμών σε δάνεια, φόρους, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας για να ανακουφιστούν οι πληγέντες παραγωγοί;
  4. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταβάλλει αποζημίωση για τις ζωοτροφές που δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι με επιπλέον κόστος;