Το μείζον ζήτημα των παραδοσιακών ποικιλιών καλλιεργειών που τελούν υπό εξαφάνιση φέρνει στη βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά να μάθει ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να εξασφαλισθεί η διάσωση, διατήρηση και διάδοση του εθνικού μας πλούτου των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες αποτελούν δυναμικούς πληθυσμούς με διακριτή ταυτότητα και ιστορική προέλευση που εμφανίζουν γενετική ποικιλομορφία και τοπική προσαρμοστικότητα. Διακρίνονται από ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς τις γεύσεις και τα αρώματα και έχουν σημαντική οικολογική σημασία.
Οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες, λόγω της εντατικοποίησης των καλλιεργειών, έχουν αντικατασταθεί από νέες βελτιωμένες εμπορικές ποικιλίες υψηλής απόδοσης, με αυξημένες όμως απαιτήσεις εισροών θρέψης, φυτοπροστασίας και άρδευσης
Ωστόσο, λόγω της αντοχής τους σε οριακά περιβάλλοντα αλλά και των μοναδικών ποιοτικών τους χαρακτηριστικών , σε πολλές περιοχές της χώρας μας συνεχίζουν να καλλιεργούνται και να επαναχρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς όμως, ο τεράστιος αυτός πλούτος ιδιαίτερης και μοναδικής αξίας , απειλείται από την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και την μεταβολή της εποχικής κατανομής των βροχοπτώσεων. Οι καλλιεργητές τις περισσότερες φορές αδυνατούν να σπείρουν την κατάλληλη εποχή αλλά και όταν το καταφέρνουν, η έλλειψη βροχοπτώσεων επηρεάζει δυσμενώς τις αποδόσεις των καλλιεργειών τους. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση της ανθοφορίας των φυτών, οι οποίες μειώνουν ή εμποδίζουν ακόμα τη γονιμοποίηση και παραγωγή καρπών. Δεδομένου μάλιστα ότι τα δύο τελευταία χρόνια κυριαρχούν οι αντίξοες αυτές συνθήκες, σύμφωνα με τους καλλιεργητές, τα αποθέματα σπόρων μειώθηκαν σημαντικά και τα πολυετή είδη ξεραίνονται.
Επειδή οι τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και έχουν μειωμένες απαιτήσεις εισροών θρέψης, φυτοπροστασίας και άρδευσης.
Επειδή περιέχουν μοναδικό και αναντικατάστατο γενετικό υλικό με πληθώρα πολύτιμων χαρακτηριστικών για τη βελτίωση των φυτών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες.
Επειδή αποτελούν βιώσιμη λύση για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, την προβολή της αξίας των παραδοσιακών μας προϊόντων καθώς και τη διατήρηση των παραδόσεων του τόπου μας.
Επειδή επιβάλλεται η χρηματοδότηση ενεργειών και η οργάνωση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών για το θέμα της διατήρησης και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών.
Επειδή η διατήρηση του τεράστιου αυτού εθνικού πλούτου προϋποθέτει τη χρηματοδότηση και οργάνωση του αναπολλαπλασιασμού των χιλιάδων συλλογών σπόρων σε επαρκείς ποσότητες φυλασσόμενες σε κατάλληλες συνθήκες και δομές προκειμένου να διατίθενται στους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές με γεωγραφικά κριτήρια.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να εξασφαλισθεί η διάσωση, διατήρηση και διάδοση του εθνικού μας πλούτου των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών;»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις