«Πανώλη , Ευλογιά, Καταρροϊκός Πυρετός: Καταστροφή της Κτηνοτροφίας. Απούσα η Κυβέρνηση» τιτλοφορείται η ερώτηση που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Οι εκτροφές αιγοπροβάτων της χώρας μας, εκτός από την Πανώλη και την Ευλογιά μαστίζονται και από τον Καταρροϊκό Πυρετό. Η αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού είναι διαφορετική από αυτή της Πανώλης και της Ευλογιάς και δεν απαιτείται η θανάτωση όλου του ζωικού κεφαλαίου της εκτροφής όπου εμφανίστηκε η ασθένεια. Μάλιστα ενώ οι απώλειες των ζώων στις προσβεβλημένες εκτροφές είναι μεγάλες, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να αποζημιωθούν για τις απώλειες των ζώων στις προσβεβλημένες εκτροφές τους, παρόλο που μειώνεται η παραγωγή τους και επιβαρύνονται με επιπλέον έξοδα θεραπείας (αντιβιοτικά και αντιπυρετικά) και πρόληψης (εμβόλια, εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα γιατί ο Καταρροϊκός μεταδίδεται με κουνούπια.
Σήμερα, η επιδημιολογική κατάσταση του Καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας είναι πολύ άσχημη, καθώς 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν δηλωθεί στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των ζώων, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (42 εστίες με τον ορότυπο 8 και 10 με τον ορότυπο 3) στο διάστημα των 2 τελευταίων μηνών, αν και εκτιμάται ότι οι εστίες είναι πολύ περισσότερες καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν ενημερώνουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα αποζημιωθούν.
Βέβαια, με βάση την ΚΥΑ 4308/315328/ 2024 (ΦΕΚ 5788/Β/2024) «ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ» άρθρο 7, σημείο Γ, υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων
•είτε από την Περιφέρεια, στην οποία δίνεται η δυνατότητα να προμηθεύσει τους κτηνοτρόφους με εμβόλια για τον καταρροϊκό, εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά και να καλύψει τη δαπάνη το Υπ.Α.Α.Τ με διαδικασία που αναφέρεται στην ΚΥΑ και η οποία περιλαμβάνει κατάρτιση προγράμματος, το οποίο υποβάλλεται για έγκριση στο Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νση Υγείας Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ και λαμβάνει την προβλεπόμενη από το άρθρο 7, σημείο Γ § β χρηματοδότηση.
•είτε από το Υπ.Α.Α.Τ, μέσω της κάλυψης των δαπανών αγοράς εντομοκτόνων ή/και εντομοαπωθητικών από τους κτηνοτρόφους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των εν λόγω δαπανών καθορίζονται με σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπ.Α.Α.Τ., σύμφωνα με την επιδημιολογική εξέλιξη του νοσήματος.
Παρόλα αυτά, το Υπ.Α.Α.Τ αδιαφορεί για όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, και τα μοναδικά μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του Καταρροϊκού Πυρετού αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον περιορισμό των μετακινήσεων των ζώων, χωρίς την παραμικρή μέριμνα για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά εντομοαπωθητικών και τη χορήγηση εμβολίων, όπως έγινε σε προηγούμενες επιζωοτίες Καταρροϊκού Πυρετού (2014 & 2020).
Επειδή ο ιός έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μπορεί να προκαλέσει αποβολές, μείωση της παραγωγής γάλακτος, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των ζώων και σοβαρά προβλήματα στειρότητας.
Επειδή η χρήση αδρανοποιημένων εμβολίων αποτελεί τεκμηριωμένα αποτελεσματικό συμπληρωματικό μέτρο καταπολέμησης της νόσου, σε συνδυασμό µε τον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων και τον έλεγχο των μετακινήσεων ζώων ευαίσθητων στη νόσο ειδών.
Επειδή επιβάλλεται η οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος εργασίας αλλά και την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: «Προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τους κτηνοτρόφους για την αγορά εντομοαπωθητικών και τη χορήγηση εμβολίων στα πλαίσια του προγράμματος επιτήρησης και ελέγχου του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας;»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις