Η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 6% και ανήλθε στα 8,2 δισεκατομμυρίων έναντι 7 το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, συζητήθηκε στη Βουλή μετά από σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη. Ο Λαρισαίος πολιτικός κατά τη συζήτηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη, εστίασε σε παράγοντες πέραν της κλιματικής κρίσης που επιτείνουν το πρόβλημα, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Μεταξύ άλλων στην πρωτολογία του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως «είναι πράγματι ιδιαίτερα ανησυχητικό το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Είναι αλήθεια, ότι για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο εννεάμηνο του 2024, καταγράφεται έλλειμμα, ύψους 35.000.000 ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, στο οποίο υπήρχε πλεόνασμα 432.000.000 ευρώ.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, η αξία των εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 6% και ανήλθε στα 8,2 δισεκατομμυρίων έναντι 7 το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Ιδιαίτερη αύξηση -προσέξτε- προκύπτει στις εισαγωγές οπωροκηπευτικών κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών αυξήθηκαν κατά 6,6% -σε όγκο, δηλαδή, 660 τόνους- και κατά 12,9% σε αξία, δηλαδή, επιπλέον αύξηση 650.000.000 ευρώ.
Είναι έκδηλη αυτή η ανησυχία. Αυτές οι εισαγωγές, ειδικά των οπωροκηπευτικών, προέρχονται από τρίτες χώρες, βάσει βέβαια, συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταλαβαίνετε, ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των ελληνικών προϊόντων, είναι καταφανής, με αποτέλεσμα το εισόδημα των αγροτών να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο. Ήδη, οι αρνητικές συνέπειες της εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της «Μερκοσούρ», προκαλεί ήδη σοβαρές ανησυχίες, διότι τα περισσότερα εξ αυτών των προϊόντων έρχονται χωρίς την τήρηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προτύπων, όπως συμβαίνει με τα ελληνικά, δηλαδή, με τα ευρωπαϊκά προϊόντα».
Ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση να αποδίδει αποκλειστικά το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, εισαγωγών και εξαγωγών στην κλιματική κρίση όταν σήμερα υφίσταται αθέμιτος ανταγωνισμός από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. «Δεν έρχονται , διερωτήθηκε, οπωροκηπευτικά και φρούτα από τρίτες χώρες, βάσει εμπορικών συμφωνιών; Δεν υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των ελληνικών προϊόντων;
Και γιατί δέχονται τον αθέμιτο ανταγωνισμό; Διότι δεν τηρούνται γι’ αυτά τα προϊόντα τα ίδια περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία τηρούνται για τα ευρωπαϊκά, είτε είναι ελληνικά είτε είναι ιταλικά» κατέληξε.