Mε την ευκαιρία της 1ης επιχειρηματικής αποστολής που θα γίνει για Έλληνες επιχειρηματίες στην Κένυα, η επίτιμος Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα κ. Βικυ Πανταζοπούλου , έδωσε συνέντευξη με ειδική αναφορά σε θέματα γεωργίας και ειδικότερα ανθοκομίας στο συνεργάτη μας κ.Νίκο Θυμάκη, ειδικό σύμβουλο ΕΣΕΦΥ.
Ποια είναι αυτή τη στιγμή η αναπτυξιακή κατάσταση στην Κένυα στον αγροτικό τομέα; Ποιες οι κύριες καλλιέργειες που θα ενδιέφεραν Έλληνες επενδυτές;
Ο αγροτικός τομέας παραμένει η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Κένυας, παρά το γεγονός ότι λιγότερο από το 8% της γης χρησιμοποιείται για παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Κένυα είναι το τσάι, ο καφές, τα κηπευτικά ενώ σημαντική είναι η παραγωγή λουλουδιών.
Ειδικότερα, ο τομέας της ανθοκομίας συνεισφέρει στο 1,6% του ΑΕΠ της Κένυας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας λουλουδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με μερίδιο αγοράς περίπου 38%.
Με δεδομένο ότι η Κένυα αποτελεί πλέον hot-spot επενδύσεων για την Αφρική, θα θέλαμε να μας πείτε πως δουλεύει εκεί το σύστημα στο εμπορικό κομμάτι;
Η Κένυα, όπως κι εσείς αναφέρετε, αποτελεί κομβικής σημασίας χώρα στην Ανατολική Αφρική καθώς βρίσκεται σε ραγδαία τροχιά ανάπτυξης, με ετήσιο ρυθμό 5,1%.
Το 20ετές στρατηγικό σχέδιο Kenya Vision 2030 προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα θα έχει αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, θα έχει αναπτύξει στο έπακρο τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες ενώ το επίπεδο ζωής των κατοίκων θα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Η Κένυα αυτή τη στιγμή, αποτελεί ιδανικό προορισμό για επενδύσεις σε όλους τους τομείς, εκ των οποίων και ο αγροτικός, καθώς παρέχει σταθερότητα, πρόσβαση σε ένα ευέλικτο τραπεζικό σύστημα και φορολογικές ελαφρύνσεις στους νέους επενδυτές και επιχειρηματίες.
Περισσότερο αρμόδια για να μιλήσουν για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα είναι τα υψηλόβαθμα στελέχη υπουργείων και φορέων της Κένυας που θα έρθουν στην Αθήνα, στις 17 Ιουλίου 2013.
Η Πρόεδρος της Κενυάτικης Αρχής Επενδύσεων καθώς και εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου θα βρίσκονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο της σχετικής ημερίδας στο Υπουργείο Εξωτερικών, εμπεριστατωμένα τις επενδυτικές και επιχειρηματικές δυνατότητες συνεργασιών στην Κένυα σε όλους τους τομείς.
Έχετε δουλέψει σκληρά για να επιτευχθεί τόσο η ημερίδα με παράγοντες από την Κένυα όσο και η επιχειρηματική αποστολή το Σεπτέμβριο. Τι μπορεί να προσδοκά η Ελληνική πλευρά από την Κένυα και τι η Κενυατική από την Ελλάδα; Μιλήστε μας λίγο για τις διοργανώσεις ;
Τα οφέλη είναι πολλά για τις δύο πλευρές και αυτά ήταν που συνυπολογίσαμε όταν αποφασίσαμε να διοργανώσουμε την Επενδυτική & Επιχειρηματική Αποστολή στο Ναϊρόμπι.
Δηλαδή, θέλω να πω ότι εξετάσαμε προσεκτικά τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα και πώς θα μπορούσαν οι Ελληνικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει ήδη μπει η Κένυα τα τελευταία χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό είδαμε ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν σοβαρές Ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την υποδομή να επεκταθούν εκτός συνόρων και από την άλλη πλευρά η Κένυα μπορεί να τους παρέχει στην παρούσα φάση όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν υγειώς και να καταστούν τουλάχιστον βιώσιμες.
Η Επενδυτική & Επιχειρηματική Αποστολή στην Κένυα είναι η 1η που διοργανώνεται για τις Ελληνικές επιχειρήσεις και έχει την υποστήριξη τόσο της Κυβέρνησης της Κένυας όσο και της Ελλάδας καθώς και σημαντικών φορέων και ενώσεων των δύο χωρών.
Στόχος της αποστολής είναι να πραγματοποιήσει άνοιγμα στις αξιολόγες επιχειρήσεις του Ελληνικού χώρου που επιθυμούν να διεισδύσουν σε μία αγορά με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνουμε την Ημερίδα – Παρουσίαση στην Αθήνα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες επιχειρηματίες να ενημερωθούν επαρκώς για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Υποσαχάρια περιοχή πριν αποφασίσουν ότι θέλουν συνειδητά να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν.
Έμπειρη και αξιόπιστη ομάδα συνεργατών είναι έτοιμη να υποστηρίξει και να σταθεί αρωγός στους Έλληνες επιχειρηματίες τόσο σε επίπεδο πληροφόρησης, συμβουλών όσο και στην ανάληψη των διαδικασιών που απαιτούνται για το ξεκίνημά τους.