Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ μιλά για την κρίση στην κτηνοτροφία και το μέλλον του κλάδου"
Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Φασουλάς Ιωάννης σκιαγραφεί ένα ζοφερό παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον για τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, εντοπίζει την απουσία στρατηγικής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις επιπτώσεις της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και ζητάει άμεσα μέτρα για την στήριξη των κτηνοτρόφων. Αναλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την ανάκαμψη του.
Αρχικά εκφράζει την άποψη του ως Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ, Κτηνοτρόφος και έμπορος: Από την δεκαετία του ’90 και μετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δυστυχώς λειτουργεί χωρίς την προοπτική ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και χωρίς να λαμβάνει υπ’όψη του την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Ο τρόπος αντιμετώπισης της αγρο-κτηνοτροφίας χρόνια τώρα λειτουργεί ως τιμωρός απέναντι στους αγρότες/παραγωγούς.
Ως πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και της Κτηνοτροφίας, από τότε που ανέλαβα, σε κάθε συνάντηση με κάθε υπουργό, και έχω συναντηθεί μέχρι σήμερα με τρείς Υπουργούς, τους αντίστοιχους υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς έχω διατυπώσει την άποψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής που περιλαμβάνει στους κόλπους της δια των μελών της, σχεδόν το σύνολο του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, των σφαγείων και της εμπορίας του κρέατος και της κτηνοτροφίας!
Η άποψή μας είναι ότι αυτό το Υπουργείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη τέτοιων προβλημάτων και όχι να τρέχουμε να λύσουμε προβλήματα εκ των υστέρων.
Έχουμε επανειλημμένως προτείνει ότι οι κτηνίατροι θα πρέπει να επιστρέψουν στα Μαντριά και οι γεωπόνοι στα Χωράφια.
Θα πρέπει να είναι δίπλα στους αγρότες για να τους συμβουλεύουν, να ελέγχουν τα ζώα και τις γεωργικές παραγωγές που τρέφουν τα ζώα τους καθώς και τους πολίτες αυτής της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, όχι μόνο σε περιπτώσεις κρίσης όπως αυτή της πανώλης αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως, τα ζώα που έρχονται στη χώρα είτε για αναπαραγωγή είτε για σφαγή θα πρέπει να υπόκεινται στα παρακάτω πρωτόκολλα και αυτά να τηρούνται αυστηρότατα.
Για ζώα που εισάγονται και προορίζονται για αναπαραγωγή ή σφαγή, φόρτωση μόνο με αυστηρούς κανόνες βιοασφάλειας και τεστ PCR 48 ώρες πριν τη φόρτωση.
Εφαρμογή και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας, όπως ψεκασμοί και δεξαμενές με φάρμακο στα σύνορα της χώρας.
Γνωστοποίηση των προϋποθέσεων και των κανόνων της εμπορίας προϊόντων εντός και εκτός της ζώνης επιτήρησης.
Φωνάζουμε και ζητάμε χρόνια τώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των ζωωνόσων και η μόνη απάντηση που παίρνουμε είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Προτείναμε λοιπόν να εξετάσει το ΥπΑΑΤ την περίπτωση, οι νέοι κτηνίατροι και οι νέοι γεωπόνοι να κάνουν κάποιου είδους «αγροτικό» τόσο για την εκπαίδευσή τους όσο και για την εκπαίδευση των παραγωγών.
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στους ιθύνοντες που χαράζουν πολιτική για την χώρα και ειδικά για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα που μας αφορά, ότι όσο μεταβάλλονται οι συνθήκες, τόσο θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και όχι να βάζουμε χαράτσια! Το χαράτσι δεν είναι εκπαίδευση, έχει υποχρέωση η πολιτεία τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να τους εκπαιδεύει για τις καινούργιες συνθήκες και όχι σε αίθουσες και με λόγια αλλά στο χωράφι και στο μαντρί !!! Και αυτό είναι που οι Υπουργοί μας θα πρέπει να συζητήσουν στις συναντήσεις τους με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη!
Τα προγράμματα που αφορούν την γεωργία και την κτηνοτροφία θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να είναι εφικτό οι παραγωγοί να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να εκπαιδευτούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και όχι μόνο για να βγάζουν χρήματα τα γραφεία που τα εκτελούν!
Ακολουθεί η συνέντευξη του Προέδρου της Διεπαγγελματικής οργάνωσης Κρέατος στο Γ.Μπακόλα Agrocapital.
• Ερ - Κατά πόσο θα επηρεαστεί η προσφορά κρέατος από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;
Είναι καταρχήν δεδομένο ότι η πανώλη δεν επηρεάζει τον άνθρωπο. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας φόβος από την κατανάλωση κρέατος, το οποίο φυσικά έχει περάσει από διαδικασία ψησίματος στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτό ισχύει για όλα τα κρέατα, και για το Αιγοπρόβειο. Οι επαγγελματίες του κλάδου και ιδιαίτερα οι κρεοπώλες, είναι πάντα στη διάθεση του καταναλωτή για να απαντήσουν σε ερωτήματα για τους κανόνες ορθής διαχείρισης και προετοιμασίας του κρέατος.
Σχετικά με την πορεία της αγοράς, είναι νωρίς να πούμε κάτι εμπεριστατωμένο - δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε πλήρη εικόνα της έκτασης του προβλήματος.
Από προηγούμενες όμως κρίσεις που έχουμε ζήσει, θα έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, χωρίς να μπορούμε να έχουμε ακόμα κάτι συγκεκριμένο.
• Ερ - Σημαντική ήταν η μείωση στο ζωικό κεφάλαιο μετά το Ντάνιελ. Ποιοι τομείς κρέατος ζημιώθηκαν περισσότερο;
Το πλήγμα του Daniel ήταν μεγάλο, και σίγουρα είναι λυπηρό να βλέπεις τους κτηνοτρόφους που έχουν μοχθήσει καθημερινά, ξαφνικά να βρίσκονται αντιμέτωποι με ολική καταστροφή.
Παρά το σημαντικό πλήγμα σε ζωικό κεφάλαιο, ο κλάδος της κτηνοτροφίας αλλά και συνολικά η εμπορική αλυσίδα του κρέατος έχει καταφέρει να διατηρήσει απρόσκοπτη την προμήθεια της αγοράς, ενώ παράλληλα καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των πελατών σε χώρες εκτός Ελλάδας.
Ως Διεπαγγελματική έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο με προτάσεις και παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία. Βασικός άξονας του σχεδίου που είχαμε καταθέσει, ήταν να αναπληρωθεί το ζωικό κεφάλαιο μέσα από ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα και με στόχους. Επίσης περιλάμβανε και μέτρα πρόληψης.
•Ερ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ο τομέας κρέατος να επανέλθει αλλά και να ανακάμψει;
Διαχρονικό αίτημα μας είναι η Πολιτεία να ακούει τους επαγγελματίες – παραγωγούς, εμείς πάντα είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με προτάσεις, να κάνουμε τις παρατηρήσεις για βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται, και να δώσουμε λύσεις. Όμως και η Πολιτική ηγεσία πρέπει να αρχίσει να ακούει.
Αυτή τη στιγμή, προέχει ο περιορισμός και η εκρίζωση της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Η εμπειρία όμως αυτή πρέπει να μας διδάξει την άμεση ανάγκη της εισαγωγής ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης των πληθυσμών και της πορείας των ζώων και των προϊόντων τους στο σύνολο της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Τα κύρια αιτήματα του κλάδου μας, έχουν ως βάση ότι οι διαχρονικές ελλείψεις και τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με προσωρινές λύσεις αλλά απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, και για αυτόν τον σχεδιασμό τόσο εμείς ως Εθνική Διεπαγγελματική όσο και τα μέλη μας ο καθένας χωριστά έχουμε επανειλημμένως προσφέρει την τεχνογνωσία μας στο ΥπΑΑΤ το οποίο επιδεικτικά κωφεύει!!!
Μείωση στα αιγοπρόβατα: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Η ελληνική κτηνοτροφία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) να καταγράφουν μείωση στον αριθμό των αιγοπροβάτων για το 2022.
Η μείωση των αιγοπροβάτων αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική κτηνοτροφία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες
Η μείωση των αιγοπροβάτων αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική κτηνοτροφία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες