Οι εξαγωγείς ρυζιού μπασμάτι της Ινδίας λαμβάνουν αιτήματα για πρώιμες αποστολές

Οι Ινδοί εξαγωγείς ρυζιού δέχονται αιτήματα από αγοραστές για προκαταβολή αποστολών ρυζιού μπασμάτι μετά το Νέο Δελχί απαγόρευσε τις εξαγωγές λευκού ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι για να μειώσει τις τοπικές τιμές, δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι της βιομηχανίας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο εξέπληξε τους αγοραστές νωρίτερα αυτό το μήνα επιβάλλοντας απαγόρευση στις εξαγωγές λευκού ρυζιού χωρίς μπασμάτι, αφού οι τιμές λιανικής του ρυζιού ανέβηκαν κατά 3% σε ένα μήνα μετά τις καθυστερημένες αλλά έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων που προκάλεσαν σημαντική ζημιά στις καλλιέργειες.

"Οι αγοραστές ζητούν έγκαιρες αποστολές επειδή φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει περιορισμούς και στις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι", δήλωσε ο Atul Garg, διευθύνων σύμβουλος της GRM Overseas (GRMO.NS), κορυφαίας εξαγωγέας ρυζιού μπασμάτι.

Οι αγοραστές συνήθως υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την εξασφάλιση της αποστολής μιας συγκεκριμένης ποσότητας κάθε μήνα. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αγοραστές ζητούν τώρα να αποστείλουν τον Αύγουστο αυτό που υποτίθεται ότι θα αποσταλεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, είπε.

Η Ινδία εξήγαγε περίπου 4,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρυζιού μπασμάτι το 2022/23, με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη και τις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών.

Το λευκό ρύζι που δεν είναι μπασμάτι, το οποίο η Ινδία έχει απαγορεύσει για εξαγωγή, αγοράζεται κυρίως από τη Σενεγάλη, το Μπενίν, το Τόγκο, το Μπαγκλαντές και την Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η Ινδία δεν απαγόρευσε ποτέ τις εξαγωγές ρυζιού μπασμάτι στο παρελθόν, αλλά επέβαλε εξαγωγικούς φόρους το 2008.
«Διαβεβαιώνουμε τους αγοραστές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα απαγόρευσης των εξαγωγών ρυζιού μπασμάτι, αλλά ορισμένοι αγοραστές φοβούνται λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της κυβέρνησης», δήλωσε ένας άλλος εξαγωγέας με έδρα το Νέο Δελχί.

Η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές σιταριού σε μια αιφνιδιαστική κίνηση το 2022 και αργότερα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ζάχαρης και ρυζιού.

Το ρύζι Basmati παράγεται κυρίως στις βόρειες πολιτείες Punjab, Haryana, Uttar Pradesh και Himachal Pradesh, οι οποίες πλημμύρισαν νωρίτερα φέτος λόγω των εξαιρετικά έντονων βροχοπτώσεων.

Ωστόσο, οι περιοχές καλλιέργειας ρυζιού μπασμάτι αυξήθηκαν το 2023 και η παραγωγή είναι πιθανό να είναι υψηλότερη από πέρυσι, δήλωσε ο Vijay Setia, εξαγωγέας.

«Πολλοί αγρότες στο Ούταρ Πραντές στρέφονται στο ρύζι μπασμάτι από το μη μπασμάτι λόγω των υψηλότερων τιμών», είπε η Σέτια.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις