Louis Vuitton - Gucci :Ενδιαφέρον για το ελληνικό βαμβάκι, αλλά οι αγρότες ζητούν δίκαιες τιμές

Η Ελλάδα, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός βαμβακιού στην Ευρώπη, βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μεγάλων οίκων μόδας, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τους.
Στο πλαίσιο αυτής της τάσης, η Gucci βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ελληνικά κλωστήρια για την προμήθεια νημάτων υψηλής ποιότητας. Τα νήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή υφασμάτων που θα ράβονται σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, δημιουργώντας μια σειρά ενδυμάτων υψηλής ραπτικής.
Η Gucci δεν είναι η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρεται για το ελληνικό βαμβάκι. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA), η οποία διοργανώνει την εκδήλωση "Mediterranean Cotton Roads" για την προώθηση του ευρωπαϊκού βαμβακιού, εκπροσώποι από τις εταιρείες Louis Vuitton Group, Diesel, Intercot, Tedijos Royo, Seidensticker, Vogue Hellas, Orsalia Parthenis και Konstantinos Tsigaros επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ελλάδα για να ενημερωθούν για την τοπική παραγωγή.
Η αυξανόμενη ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η υψηλή ποιότητα του προϊόντος, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα της καλλιέργειας και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται κοντά στις αγορές της Ευρώπης.
Οι ανησυχίες των παραγωγών
Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι δεν έχει φέρει ακόμα τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές του βαμβακιού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιβίωση τους.
"Είναι θετικό ότι μεγάλοι οίκοι μόδας ενδιαφέρονται για το ελληνικό βαμβάκι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε κέρδη", Η Louis Vuitton  και η κάθε Gucci  πουλάνε τα ρούχα τους  σε τιμές ασύλληπτες  εάν δεν κερδίζουμε όλοι σε αυτή την αλυσίδα……ποιος είναι ο λόγος να το καλλιεργήσουμε . "Οι τιμές του βαμβακιού παραμένουν χαμηλές και δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Εάν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση, η καλλιέργεια βαμβακιού θα ακολουθήσει τον δρόμο του καπνού και της τεύτλου".

Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια βαμβακιού είναι μια δαπανηρή και ενεργοβόρα καλλιέργεια. Απαιτεί μεγάλο αριθμό εργατικών χεριών, καθώς και σημαντικές ποσότητες νερού  φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. "Για να βγούμε για καλλιέργεια, χρειαζόμαστε προκαταβολές από τα εκκοκκιστήρια", δήλωσαν στο Agrocapital  οι αγρότες  "Εάν δεν λάβουμε αυτές τις προκαταβολές, δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε".

Η ευκαιρία για την Ελλάδα

Η επιστροφή μέρους της παραγωγής ενδυμάτων στην Ευρώπη αποτελεί μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Η χώρα έχει τις προϋποθέσεις να γίνει ένας σημαντικός παίκτης σε αυτή την αγορά, χάρη στο υψηλής ποιότητας βαμβάκι της, την ισχυρή υφαντουργική παράδοση και την γεωγραφική της θέση.
Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των παραγωγών, ώστε να εξασφαλίσει ότι η αυξανόμενη ζήτηση για το ελληνικό βαμβάκι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις