1. Rafflesia arnoldii
Φυτρώνει στη νοτιοανατολική Ασία, έχει το μεγαλύτερο άνθος στον κόσμο. Η διάμετρός του μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο και το βάρος του τα 11 κιλά. Το Rafflesia arnoldii παρασιτεί στις ρίζες άλλων φυτών και το ίδιο δε διαθέτει ούτε ρίζες ούτε φύλλα αλλά ούτε και μίσχο.
2. Hydnora africana
Η Hydnora africana είναι ένα φυτό της κατηγορίας των αχλωρόφυλλων (achlorophyllous) ενδημικό της νοτίου Αφρικής. Το φυτό φυτρώνει υπόγεια, εκτός από ένα σαρκώδες λουλούδι που αναπτύσσεται πάνω στην επιφάνεια του εδάφους και αναδύει μια μυρωδιά περιττωμάτων για να προσελκύσει σκαθάρια που τρέφονται με περιττώματα ή ψοφίμια.
Το λουλούδι λειτουργεί σαν παγίδα για μικρό χρονικό διάστημα, κρατώντας φυλακισμένα τα σκαθάρια που έχουν μπει και τα απελευθερώνει όταν το λουλούδι ανοίξει εντελώς.
3. Dracunculus vulgaris
Κοινή ονομασία του φυτού στην Ελλάδα (γιατί υπάρχει και σε αρκετές περιοχές στην χώρα μας) Δρακοντιά ή Φιδόχορτο. Το Dracunculus vulgaris είναι κονδυλώδες φυτό με εντυπωσιακά λόγο του μεγέθους αλλά και του σχήματος άνθη.
Μέσα από την λογχοειδή σπάθη αναπτύσσεται ένας λεπτός μακρύς σκουροπόρφυρος σπάδικας. Το άνθος αποπνέει έντονη και άσχημη μυρωδιά πτώματος, προσελκύοντας έτσι κυρίως μύγες τις οποίες παγιδεύει για μια ημέρα ώστε να μπορέσει να γονιμοποιηθεί.
Το μοτίβο του άνθους έχει βρεθεί σε σαρκοφάγους στην ανατολική Κρήτη μια και στην αρχαία Ελλάδα το φυτό ήταν συνδεδεμένο με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τη μυστικότητα του κάτω κόσμου (Έλμουτ Μπάουμαν- Η Ελληνική χλωρίδα). Το φυτό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 μέτρο σε ύψος. Στην Αμοργό θεωρείται ένδειξη γρουσουζιάς.
4. Amorphophallus
Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum και σημαίνει άμορφος φαλλός. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και πρωτοανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής.
Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο. μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο!
5. Wollemia nobilis
Ασυνήθιστο και περίεργο κωνοφόρο δέντρο της Αυστραλίας. Το φυτό αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο και όλος ο πληθυσμός του βρίσκεται συγκεντρωμένος σε μικρή περιοχή και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση. Βρέθηκε μόλις το 1994 σε μία περιοχή της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, το Blue Mountain(Γαλάζια Οροσειρά). Ο πληθυσμός εκεί είναι μόλις 20 φυτά. Το είδος Wollemia nobilis είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό αυτού του γένους και χαρακτηρίζεται ως «ζωντανό απολίθωμα».
Το Μάϊο του 2007, στην 53η πια Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, η Wollemia nobilis αποτέλεσε το «εμβληματικό φυτό» του εκπαιδευτικού κέντρου.
Σήμερα, στο φυτώριο που παράγεται η Wollemia στην Αυστραλία υπάρχουν περί τα 6000 φυτά. Από το Σεπτέμβριο του 2006, η διακίνηση της Wollemia έχει επιτραπεί στο ελεύθερο εμπόριο και μπορεί όποιος θέλει να την αποκτήσει.
6. Welwitschia mirabilis
Βρίσκεται στη Namibia και είναι μοναδικό στο είδος του. Αποτελείται μόνο από φύλλα και έναν εύρωστο μίσχο με τις ρίζες.
Φτάνει μέχρι τα 2 μέτρα ύψος και 8 μέτρα πλάτος. Ζει από 400 έως 1500 χρόνια.
Το Welwitschia είναι πιθανά ένα λείψανο της jurassic περιόδου όταν κυριαρχούσαν τέτοια φυτά (τα αποκαλούμενα «gymnosperms«) στην παγκόσμια χλωρίδα. Ο πρόγονός του, παγιδεύτηκε σε ένα ξηρό περιβάλλον, ενώ όλοι οι στενοί συγγενείς του εξαφανίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν.
Είναι φαγώσιμο από τους κατοίκους της περιοχής, ψημένο ή άψητο. Έχει γεύση κρεμμυδιού. Μάλιστα το δεύτερο όνομά του είναι onyanga, που σημαίνει το κρεμμύδι της ερήμου.
7. Drakaea glyptodon
Το Drakaea glyptodon είναι απειλούμενο γένος ορχιδέας που συναντάμε στην Αυστραλία. Το κοινό τους όνομα είναι «Ορχιδέες Σφυριά»
Η κοινή ονομασία παραπέμπει στο σχήμα της ορχιδέας, και στο τρόπο που κινείται, που μοιάζει με σφυρί.
8. Wolffia angusta
Ο μικρότερος εκπρόσωπος του φυτικού βασιλείου. Υδρόβιο καρποφόρο που ενδημεί στην Αυστραλία. Εχει μήκος 0,6 χιλιοστά, πλάτος 0,33 χιλιοστά και ζυγίζει 0,00015 γραμμάρια.
Πηγή: dinfo.gr