Θα θέλατε να κερδίσει κάθε ελληνική οικογένεια 3 ευρώ το μήνα και να χάσετε 100.000 θέσεις εργασίας;
Μόλις 3 ευρώ το μήνα θα είναι η πολυδιαφημισμένη μείωση της τιμής του γάλακτος για μια οικογένεια, αν υποθέσουμε ότι παίρνει 1 λίτρο γάλα την ημέρα, που επαγγέλλεται το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και κτηνίατρος, Θανάσης Βασιλέκας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη των κτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε χθες και συνεχίζεται σήμερα στο President, εφόσον εφαρμοστεί η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα επιτρέψει την επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος στα ράφια, το κόστος του γάλακτος αναμένεται να μειωθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο.
Αντίστοιχα, τα 10 λεπτά θα οδηγήσουν σε αύξηση του ποσοστού στις εισαγωγές περίπου 1 δις (+2,5 δις περίπου που είμαστε ελλειμματικοί σε κρέας + γάλα) για να γίνουν 3 δις. Επιπλέον θα καταστραφούν, κατά τον κ.Βασιλέκα, περίπου 100.000 εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα αγοράς στην αγελαδοτροφία: παραγωγοί γάλακτος, κτηνίατροι, ζωοτέχνες, φαρμακέμποροι, γεωργοί-παραγωγοί ζωοτροφών, οδηγοί-μεταφορείς κ.ά., οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Συν τοις άλλοις, όπως συμβαίνει συνήθως μόλις ολοκληρωθεί η κατάρρευση του κλάδου που τώρα είναι προ των πυλών αναμένεται ν΄ ακριβύνει κατά πολύ για τον καταναλωτή. Στην Ελλάδα υπάρχουν 85.000 -90.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και βάσει του κανονισμού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» παράγουν περίπου 630.000 τόνους γάλα, στην πράξη όμως είναι κατάτι λιγότερο. Το ποσό που διατίθεται για εισαγωγές ανέρχεται σε περίπου 600.000 – 700.000 εκ. ευρώ ενώ μαζί με τα κρέατα η συνολική επιβάρυνση για τις εισαγωγές είναι 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ υποστήριξε ότι σε πλήρη αναντιστοιχία με άλλες χώρες, το μακράς διάρκειας ζωής γάλα στη χώρα μας είναι ακριβότερο από το φρέσκο και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της Γαλακτοπαραγωγού Αγελαδοτροφίας με συγκεκριμένα μέτρα και πλάνο πενταετίας.