Στην αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές και στο θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης για την Κτηνοτροφία, ο Υπεύθυνος Αγροτικού της ΔΗΜΑΡ, τέως γ.γ. Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Θάνος Θεοχαρόπουλος.
Στην ομιλία του ανέφερε ότι για την έξοδο από την κρίση απαιτείται άμεσα σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη και προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά στην κτηνοτροφία. Τόνισε ότι αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, χρειάζεται μια μεγάλη εθνική συνεννόηση όχι μόνο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη διαδικασία της εφαρμογής της πολιτικής. Επισήμανε πως όταν συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση η διαμόρφωση της Στρατηγικής όσον αφορά το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και για πρώτη φορά έγινε στη βάση ευρείας διαβούλευσης ενώ υποστήριξε ότι διαφωνεί σε ενδεχόμενη τάση επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτέλεσε τον κλάδο ιστορικά με τον υψηλότερο βαθμό ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επισήμανε ότι «οι πόροι που θα εισρεύσουν τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 για τον αγροτικό τομέα στην χώρα μας θα είναι περίπου 19,5 δις ευρώ και αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Δεν πρέπει όμως να ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος, απαιτείται σχεδιασμός και κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων», είπε.
Ο κ.Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι "η συμφωνία για τη φέτα δεν είναι για πανηγυρισμούς" κι επισήμανε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινώσει το Υπουργείο το πώς θα εφαρμόσει την περιφερειοποίηση των ενισχύσεων και ποιοι κλάδοι θα επιλεχθούν για τη λήψη συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε την έλλειψη νομοθετικών πρωτοβουλιών καθώς κανένα νομοσχέδιο δεν έχει φθάσει στην ολομέλεια της Βουλής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους τελευταίους 16 μήνες κάτι που έχουν επισημάνει κι οι δυο βουλευτές του κόμματος Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής. Βεβαίως, αυτήν την άποψη αρνείται κατηγορηματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης λέγοντας ότι άλλα νομοσχέδια παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης ως κατεπείγοντα γιατί άπτονται οικονομικών συμφωνιών της χώρας.
Ο κ.Θεοχαρόπουλος αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές και στο θέμα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων. Έθεσε ως κύριο στόχο την μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου στα κτηνοτροφικά προϊόντα και τη μετατροπή του από ελλειμματικό σε πλεονασματικό.
Επισήμανε πάντως ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αγροτικό πετρέλαιο κίνησης και την καθιέρωση ειδικού αγροτικού τιμολογίου με στόχο την μείωση του αγροτικού ρεύματος κι αυτά τα ζητήματα ενώ είχαν τεθεί κατά την δημιουργία της τρικομματικής, τώρα παραπέμπονται στις καλένδες. Στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε με έμφαση ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και ειδικά η κτηνοτροφία μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά χρειάζεται αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων και ξεκάθαρη στρατηγική.