Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ([email protected])
Πάνω από 10% των κτηνοτρόφων έχει εγκαταλείψει τον κλάδο, η παραγωγή γάλακτος έχει μειωθεί, η ταλαιπωρία στην αποπληρωμή του γάλακτος από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ζει και βασιλεύει, οι ελληνοποιήσεις κρεάτων δεν έχουν εκλείψει και το εισόδημα έχει συρρικνωθεί.
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν παραγωγοί κυρίως γάλακτος την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική Κτηνοτροφία, η οποία είναι ο μεγάλος Ευρωπαίος ασθενής, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης των κτηνοτρόφων, στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα.
Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα που δεν έχει πρόβλημα στη διατροφική ασφάλεια από δικά της προϊόντα πληρώνει το μάρμαρο από ασθένειες, που μονοπωλούν τον ελληνικό και ξένο τύπο: Τρελές αγελάδες, διοξίνες, γρίπη των πουλερικών.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος αναφέρθηκε συνολικά στα προβλήματα του κλάδου και δεν χαρίστηκε στο υπουργείο και για τη συμφωνία για τη φέτα ΕΕ – Καναδά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θανάσης Τσαυτάρης δεν τα άκουσε για τη φέτα, διότι κατέφτασε με καθυστέρηση στο χώρο αλλά υπήρξε γενικότερη ανησυχία για τα βοσκοτόπια.
Δεν του χαρίστηκε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, για την κωλυσιεργία στο συνεταιριστικό νόμο 4015 και στα ζητήματα που έχει δημιουργήσει σε υγιείς ενώσεις, οι οποίες με το νόμο Σκανδαλίδη μπορούν να μετατρέπονται και σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις με άμεσο κίνδυνο, να μπουν στο στόχαστρο ιδιωτών. «Εμείς δε λέμε γιατί καταργήσατε συνεταιρισμούς – σφραγίδες, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει το κριτήριο της αναγκαστικότητας, δεν υπάρχει πουθενά σε όλο το δυτικό κόσμο Ε.Ε. και ΗΠΑ» του είπε.
Οι συνεταιριστές αναφέρθηκαν ανοιχτά στην πληγή που έχει ανοίξει η πώληση της πρώην κρατικοσυνεταιριστικής «ΔΩΔΩΝΗ» στον τομέα της γαλακτοπαραγωγής, αφού διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό τις τιμές στην αγορά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ ζήτησε μάλιστα να μην υπάρχει ο περιορισμός των 20 ατόμων, για τη δημιουργία συνεταιρισμού, όπως προβλέπεται στο νόμο Σκανδαλίδη, αλλά να μειωθεί σε 5 άτομα.
Κατά τα άλλα ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε στη θετική συμβολή του υπουργείου στο θέμα της καλλιέργειας ψυχανθών, ώστε να σταματήσει η μεγάλη εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια (500.000 τόνοι σόγιας εισάγονται).
Σε ό, τις αφορά στις παθογένειες της φέτας μεγάλη κουβέντα έγινε και για τα επιλέξιμα ενώ ο Κώστας Μόκας, παραγωγός από τα Πλατανούλια της Λάρισας ζήτησε από τον υπουργό να κοιτάξει το θέμα των επιλέξιμων με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι χάνει την εξισωτική αποζημίωση κι αυτός, όπως κι άλλοι συνάδελφοί του.
Λίγο αργότερα πάντως ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου κι ενώ είχε αποχωρήσει ο υπουργός, τον εγκάλεσε για ανυπαρξία νομοθετικού έργου.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε γενικά στο τοπίο της Κτηνοτροφίας, όπως διαμορφώνεται σήμερα και στ΄αδύνατα σημεία του κλάδου:
1. Υψηλό κόστος παραγωγής (κόστος ζωοτροφών, ενέργειας, ΕΦΚ, Φορολόγηση). Οι αγρότες μόνο για το 2013 έχασαν σχεδόν 1,5 εκατ.ευρώ. Μειώθηκαν οι συντάξεις κατά 750 εκατ.ευρώ, η επιδότηση πετρελαίου κατά 130 εκατ.ευρώ, η μείωση επιστροφής ΦΠΑ ανήλθε σε 152 εκατ. ευρώ, ενώ η ασφαλιστική εισφορά προς ΟΓΑ πήγε στα 90 εκατ.ευρώ, η επιβάρυνση του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, στα 40 εκατ.ευρώ, ενώ η επιβολή φόρου στους αγρότες οδήγησε σε επιβάρυνση 145 εκατ. ευρώ κ.ά.
2. Χαμηλή παραγωγικότητα εκτρεφόμενων ζώων. Μείζον ζήτημα, όταν η μέση απόδοση γάλακτος κάθε προβατίνας ανά έτος κυμαίνεται στα 140 κιλά ενώ θα μπορούσε να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη απόδοση μέσω γενετικής βελτίωσης (διασταυρώσεις σε βάθος χρόνου των πιο αποδοτικών ζώων).
3. Ανυπαρξία εργαλείων χρηματοδότησης. Ακολουθεί την αγορά και τα προβλήματά της ενώ με τη διάλυση της ΑΤΕ – πράγμα που ανέφερε κι ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου – υπάρχουν περαιτέρω ζητήματα, για κόκκινα δάνεια κ.ά.
4. Έλεγχος κι εκρίζωση ζωονόσων. Τρομώδης νόσος (σκράπη), μελιταίος πυρετός (βρουκέλλωση), φυματίωση βοοειδών. Αποτυχία στην εφαρμογή των προγραμμάτων ενώ οι λοιμώξεις επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα.
5. Έλλειψη οργάνωσης και συνεργατισμού μεταξύ των παραγωγών γάλακτος – κρέατος ώστε να δημιουργήσουν ισχυρά συνεργατικά σχήματα. Ανισομέρεια μεταξύ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, με αναλογία φυτικής στο 75% και ζωικής στο 25%.
6. Δυνατότητα Ίδρυσης Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Έχει ολοκληρωθεί ωστόσο η σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος κι επίκειται η σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
7. Μείωση της παραγωγής γάλακτος, λόγω υποσιτισμού των ζώων. Αδυναμία αύξησης της παραγωγικότητας και μείωση της παραγωγής γάλακτος, η οποία οδηγεί και στη μείωση της παραγωγής φέτας, η οποία αποτελεί το δυνατό σημείο της ελληνικής Κτηνοτροφίας, και στρέφεται κατά 40% στην εξωστρέφεια. Έτσι ενώ αναγνωρίστηκε η φέτα στην Τουρκία και την Κορέα η φέτα απειλείται από τη συμφωνία με τον Καναδά.
8. Αδυναμία στο μάρκετινγκ των κτηνοτροφικών προϊόντων, παρότι είναι χωρίς προβλήματα και χωρίς τις παθογένειες άλλων προϊόντων από την αλλοδαπή, διότι τα ζώα εδώ εκτρέφονται σε πιο φυσικές συνθήκες.
9. Έλεγχοι στην αγορά. Παραπλανητικές ετικέτες, αδυναμία ελέγχου της αγοράς, ελληνοποιήσεις κι από πλευράς ορισμένων κτηνοτρόφων, οι οποίοι προκειμένου να οικειοποιηθούν το ΦΠΑ, συνεργάζονται με εμπόρους που φέρνουν συνήθως από τα Βαλκάνια κρέατα και τα βαφτίζουν εδώ ελληνικά. Ή παραπλάνηση των καταναλωτών ακόμη και στα κρεοπωλεία, που τους πωλούν ξένο κρέας για ντόπιο.
10. Αδυναμίες στην εκπαίδευση κι ανάγκη επιστημονικής στήριξης των εκμεταλλεύσεων. Έλλειψη σχολών για την επιμόρφωση των κτηνοτρόφων.
11. Γραφειοκρατία. Προβλήματα αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων, που χρειάζεται κατά μέσον όρο 2 χρόνια για να επιλυθούν. Αφορά όλο το κύκλωμα παραγωγής είτε πρόκειται για άδειες, είτε για αποζημιώσεις κ.ά.
12. Επιλέξιμα βοσκοτόπια. Μεγάλα προβλήματα με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια τα οποία εντείνονται ενόψη της νέας ΚΑΠ, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο ενώ συχνά καταγγέλλεται ότι δεν είναι σωστές οι αναγνώσεις των ψηφιοποιημένων χωραφιών.
13. Γάλα 8 ημερών. Έγινε εκτενής αναφορά γι΄ αυτό το ζήτημα κι υπήρξαν ευθείες βολές κατά του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επιχειρεί να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία με εισαγόμενο γάλα, το οποίο θα είναι δήθεν πιο φτηνό, ενώ δεν θα είναι το ίδιο φρέσκο αλλά κι η συζήτηση περί μη αναγραφής της χώρας προέλευσης, που αναμένεται να δημιουργήσει μη αναστρέψιμη κατάσταση στην ελληνική Κτηνοτροφία.