Αν η Ελλάδα έχει ως διάσημες φυλές αιγοπροβάτων για το γάλα τους, αφού συνήθως στη Δυτική Ευρώπη, οι φυλές είναι κρεατοπαραγωγικές, στην Αυστραλία έχουν… μέχρι και αγώνα τρεξίματος προβάτων, κοινώς προβατοδρόμιο !
Από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές φυλές προβάτων είναι το γαλλικό λακόν ( Lacaune), το Φρισλανδίας ενώ από το Ισραήλ γνωστό είναι το πρόβατο φυλής Ασάφ (Assaf). Και στην Ελλάδα υπάρχουν, η ισπανική αίγα Μούρθια (murciana-granadina)η γαλλική κατσίκα των Άλπεων (French Alpine).
Ελληνικές φυλές προβάτων που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια είναι Χίου, Λέσβου αλλά και το διασταυρωμένο Φριζάρτα ενώ από τις κατσίκες η Σκοπέλου φαίνεται να έχει κερδίσει το στοίχημα. Καθένας βέβαια που αγοράζει ένα πρόβατο καλό είναι να έχει πιστοποιητικά αλλά και να γνωρίζει την τοπογραφία της περιοχής του, ώστε να μην πάρει κάποιο που δεν μπορεί να είναι παραγωγικό υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή να κινδυνεύει από ασθένειες, γιατί δεν έχει συνηθίσει το κλίμα.
Στη Μπουρόβα, μια πόλη στην Αυστραλία που απέχει περίπου μια ώρα οδήγησης με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα, υπάρχει πάντως και…το ράλι προβάτων. Η Αυστραλία και κυρίως η Νέα Ζηλανδία είναι από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά γαλακτοκομικών. Ένας αγρότης οδηγεί τα πρόβατα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου της Μπουρόβα σε μηχανάκι με τέσσερις ρόδες έχοντας ως οδηγούς τα σκυλιά. Χιλιάδες πολίτες συρρέουν για την Παρέλαση των Προβάτων.
Τα πρόβατα Μερινός (Merino), αν και προέρχονται ως φυλή από την Κεντρική Ισπανία, έχουν επικρατήσει να λογαριάζονται ως αυστραλέζικα. Είναι ιδιαίτερα μαλλιαρά και δίνουν πολύ μαλακό μαλλί, το οποίο προσφέρεται για χειμερινά ρούχα: πουλόβερ, ζακέτες κ.ά.
Γνωστά σε όλους είναι τα κασμίρια τα οποία φτιάχνονται από το τρίχωμα της κατσίκας του Κασμίρ, μεταξύ Πακιστάν, Ινδίας και Λαντάκ, που είναι πολύ είναι ακριβά σε τίμημα αλλά μαλακά και ζεστά. Το αγγλικό Κασμίρι θεωρούνταν για δεκαετίες εξαιρετικής ποιότητας αλλά και το ιταλικό δεν πάει πίσω.
Παρότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, από κατσίκα προέρχεται κι άλλο ένα ύφασμα, το μοχέρ, που χρησιμοποιείται ευρέως στο πλέξιμο, διότι έχει μεγάλη αντοχή στο πλύσιμο. Αναλόγως με την ποιότητα ενδέχεται να «τσιμπάει» λίγο.