Της ΆNΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ, Βουλευτή Κέρκυρας & Κοινοβουλευτικής Εισηγήτριας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ
Η χώρα μας λόγω εδαφικών και κλιματικών συνθηκών παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας τα οποία έχουν τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις.. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να περιφρουρήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Το θέμα αυτό τέθηκε για άλλη μια φορά με αφορμή την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά με την οποία επιτρέπεται η χρήση του ονόματος φέτα, σε καναδικά λευκά τυριά. Κάτι που, αν τελικά ισχύσει, ανοίγει το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από άλλες τρίτες χώρες που επιχειρούν να σφετεριστούν ένα μοναδικό ελληνικό προϊόν.
Γι’ αυτό και δεκάδες βουλευτές από διαφορετικά κόμματα θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόβλεψη επιζήμια για την εξαγωγική προοπτική, όχι μόνο της φέτας αλλά και άλλων προστατευόμενων κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων. Αυτό υπογράμμισα και στην πρόσφατη ενημερωτική πρωτοβουλία, που ανέλαβα μαζί με άλλους συναδέλφους, με την πολύτιμη στήριξη του καθηγητή και πρώην Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος κου Μ. Ανυφαντάκη. Η συζήτηση, λοιπόν, για τη φέτα εντάσσεται στην ανάγκη να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός της πρωτογενούς παραγωγής μας, μέρος του οποίου είναι και τα κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως η παλέτα των πιστοποιημένων ελληνικών τυριών.
Τι κάνουμε, όμως για την προστασία και την προβολή των αγροδιατροφικών προϊόντων μας; Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να πυκνώνουν δράσεις όπως τα επιδοτούμενα προγράμματα προώθησης σε τρίτες χώρες, οι συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και συνεταιρισμών του ιδίου κλάδου (clusters) και πρωτοβουλίες όπως το Taste Like Greece του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών. Ασφαλώς οι προσπάθειες αυτές πρέπει να πλαισιωθούν κι από τη σύναψη διμερών ή πολυμερών διεθνών συμφωνιών, από κοινού με ευρωπαίους εταίρους μας, για την κατοχύρωση της προστασίας των διακεκριμένων ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων σε αγορές εκτός Ε.Ε.. Η στήριξη και των μικρομεσαίων παραγωγών με την παροχή κινήτρων και τεχνικής βοήθειας σε θέματα ελέγχου ποιότητας, τυποποίησης και εξαγωγικού μάρκετινγκ είναι επίσης αυτονόητη.
Παράλληλα, πρέπει να γίνουμε πιο ευρηματικοί στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων εντός της χώρας μας, αξιοποιώντας τα εκατομμύρια εκείνων που επιλέγουν τη χώρα μας ως προορισμό διακοπών και μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής στις χώρες τους. Να διευρύνουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον εθνικό γαστρονομικό πλούτο. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να κατασκευάσουμε περισσότερες «γέφυρες» που θα συνδέσουν την εγχώρια αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης είναι το πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το οποίο στήριξα από την αρχή της σύλληψής του ως υφυπουργός Τουρισμού, αλλά και τα Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας που προωθούν την παροχή τοπικών προϊόντων σε δίκτυα τοπικών επιχειρήσεων και λειτουργούν με επιτυχία σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.
Εξάλλου, εμβληματικά προϊόντα, όπως τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ ή προϊόντα που θα προκύψουν από συστήματα εθελοντικής πιστοποίησης μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στον αγροτουρισμό. Σε δραστηριότητες που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα και την τοπική γαστρονομία, αποφέροντας πρόσθετο εισόδημα στους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους. Στο βαθμό μάλιστα που οι αγροτουριστικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν την εργασία των επισκεπτών σε αγροτικές εγκαταστάσεις, το αγροδιατροφικό προϊόν γίνεται κομμάτι μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας που εκτείνεται από την παραγωγή και την παρασκευή, έως τη γευσιγνωσία ή και την επιτόπια αγορά του. Έτσι η ντόπια αγροτική, κτηνοτροφική παραγωγή γίνεται μέρος της τοπικής ταυτότητας του κάθε προορισμού, αφού αποτελεί συστατικό στοιχείο της εμπειρίας του επισκέπτη.
Με λίγα λόγια, έχουμε στα χέρια μας έναν μοναδικό θησαυρό, η αξιοποίηση του οποίου μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Αυτό το οποίο λείπει, ως μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα σηματοδοτηθούν όλες οι σχετικές προσπάθειες, είναι η προώθηση του concept της Ελληνικής Διατροφής, που αποτελεί τη βάση της περίφημης μεσογειακής διατροφής. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα επανέλθω…